ÖRGÜT SUÇLARININ İNFAZINDA DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULAMASI VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

Ülkemizdeki ceza infaz sistemi oldukça dinamik bir yapıya sahip olup infaz sisteminde sürekli değişiklikler yapılmaktadır. Genel itibariyle bu değişiklikler mevcut siyasi iktidarların düşüncelerine ve güncel politikalarına göre şekillenmekte, infaz sistemi buna göre oluşturulmaktadır. İnfaz sisteminin bu yapısı dolayısıyla, yasal mevzuatta sürekli değişiklikler yapılmakta infaz sisteminin yapısı günün koşullarına göre yeniden düzenlenmektedir. İnfaz sisteminin yapısında değişiklik konusu gündeme alınarak infazın biçimlerine ve türlerine dair düzenlemeler yapılırken, yaptığımız gözlemler neticesinde kişilerin mahkum oldukları suç türlerine göre bir ayrım yapılarak buna göre bir infaz sistemi benimsenmekte olduğu ve hükümlülerin almış oldukları cezaların infazında bu doğrultuda kriterler getirildiği görülmüştür. Bu değerlendirmenin yapılmasında ve suç türlerine göre getirilen kriterlerin belirlenmesinde, ülkenin yönetimini elinde bulunduran siyasi partilerin ve bunların siyasal görüşünün oldukça öne çıktığı da gözlemlenmektedir. Bunun bir sonucu olarak da yapılan kimi değişikliklerde belli suç türlerinden mahkum olmuş kişilerin diğerlerine göre daha muteber olarak ele alındığı, hatta kimi zaman bazı suç türlerinden hüküm almış kişilerin kader mahkumları olarak adlandırıldıkları da gözlemlenmiştir. Bu durum az önce ifade ettiğimiz üzere, mevcut siyasi iktidarların düşüncelerine ve güncel politikalarına göre iktidarı elinde bulunduran siyasal düşüncenin bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak siyasi iktidarlar ve buna bağlı olarak da infaz sistemi değişikliklere uğrasa da belli bazı suç türlerinden mahkumiyet hükmü almış kişiler bakımından uygulama pek değişmemekte hatta bu kişilerin aleyhlerine olacak şekilde düzenlenmeler getirildiği görülmektedir. Bunlardan biri de terör ve örgüt suçları olarak ifade edilen suçlamalardan hükümlü kişiler bakımından karşımıza çıkmaktadır. Ülke yönetimini elinde bulunduran siyasal düşünce ve günün koşullarına bağlı olarak ceza infaz sisteminde sürekli bir değişiklikler yapılmakta ve genel olarak hükümlülerin hakları ile mevcut durumlarında kimi iyileştirmeler ile koşullu salıverme, denetimli serbestlik gibi uygulamalarla infazın ceza infaz kurumu dışında tamamlanmasına yönelik çalışmalar yapılmakta ise de özellikle terör ve örgüt suçu olarak tabir edilen suçlamalardan hükümlü olarak bulunan kişilerin durumlarında iyileştirmeler yerine aksine infazı zorlaştırıcı ve kişinin daha fazla ceza infaz kurumunda tutulmasına yönelik bir girişim içerisinde olunduğu gözlemlenmiştir.

___

  • Aras, Bahattin ve Sezgin Güvercin. İnfaz Hukuku. Ankara: Yetkin, 2021.
  • Arslan, Çetin ve Murat Kayançiçek. “Örgüt ve Terör Suçlularının Tarafsızlık Olgusu ve Örgütten Ayrılıp Ayrılmadıklarının Tespitine İlişkin Sorunlar İle Çözüm Önerileri” (Mayıs, 2022). Erişim 24 Ağustos 2022. https://www.cetinarslan.com.tr/orgut-ve-teror-suclularinin-tarafsizlik-olgusu-ve-orgutten-ayrilip-ayrilmadiklarinin-tespitine-iliskin-sorunlar-ile-cozum-onerleri-acik-yon-m-6-2-c/ .
  • Özdemir, Orhan. “7242 Sayılı Kanun Sonrası Hükümlülerin Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaları.” Adalet Dergisi, no:67, (Kasım 2021): 379-410.
  • Özgenç, İzzet. Suç Örgütleri. 14. Baskı, Ankara: Seçkin, 2022.
  • Özbek, Veli Özer. İnfaz Hukuku. Ankara: Seçkin, 2022.
  • Sümer, Arif Emre. “Örgütlü Suçlar İçin Öngörülen İnfaz Rejimine İlişkin Ayrıksı Düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Değerlendirilmesi.” Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 30, no. 2 (2022): 637-677.
  • Şen, Ersan. Suç Örgütü. 5. Baskı, Ankara: Seçkin, 2022.
  • Şen, Ersan ve Berkün Beyza Başer. “Hükümlünün Örgütten Ayrıldığı Nasıl Tespit Edilir?” (Kasım, 2020). Erişim 24 Ağustos 2022. https://www.sen.av.tr/tr/makale/hukumlunun-orgutten-ayrildigi-nasil-tespit-edilir.
  • Şen, Ersan. “Suç Örgütüne Yardım Etme Suçundan Verilen Cezaların İnfazı.” (Kasım, 2018). Erişim 24 Ağustos 2022. https://www.hukukihaber.net/suc-orgutune-yardim-etme-sucundan-verilen-cezalarin-infazi-makale,6257.html.