YASEMİN DEMİRCAN, LEVENT KAYAPINAR & AYŞE KAYAPINAR, Osmanlı Dönemi Ege Adaları Tarihi Kikladlar, Türk Tarih Kurumu Yayımları, II.Cilt, A nkara 2020, I.Cilt XXI + 232, II.Cilt XIV + 555 + CD, ISNB: 978 - 975 - 17 - 4452 - 4.

Akdeniz’de yapılan ticaret ve bu ticaretin korunması veya el değiştirmesi için yaşanan mücadelelerde pek çok devlet gibi Osmanlılar da yoğun bir çaba sarf etmişti. Özellikle Ege’de bulunan kiklad adaları Levant’tan gelen gemiler için önemli bir ikmal merkeziydi. Bu adalarda yüzyıllar boyunca süren Roma hakimiyeti Arap saldırılarıyla yorulsa da hiçbir yoğun saldırı 1204 yılında Kostantinopolis’in yağması kadar etkilememişti. Doge Dondalo’nun bir akrabası olan Marco Sanudo tarafından ele geçirilen adalar da bu tarihlerden itibaren bir Latin hakimiyeti başlamıştı. Nakşa merkezli bu yeni hakimiyet Osmanlı’nın büyük amirali Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yarı yarıya sekteye uğratılmış ilerleyen yıllarda ise bu önemli Kiklad Adaları Osmanlı hakimiyetine tedricen alınmıştır.

Ankara Anadolu ve Rumeli Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2717-9052
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ANKARA’DA GAYRİMÜSLİM TÜCCARLAR VE SOF TİCARETİ (XVII. YÜZYIL)

Canan ÇETİNKAYA

ARŞİV BELGELERİ IŞIĞINDA OSMANLI DEVLETİ VE BUHARA EMİRLİĞİ ARASINDAKİ HEDİYELEŞME

Fatma ÖZABA

ZEYTİN AĞACI, YAZAR MEHMED ÂKİF MİKÂİL ÇİLİNGİRYAN, (ÇEVİRİYAZI SELMA GÜNAYDIN, YUSUF TURAN GÜNAYDIN. (İSTANBUL: ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI, 2020), 111+187 SAYFA, ISBN: 9786057664525.

Senem Karagöz KARAGÖZ

ALEKSANDROS PAPADİAMANTİS’İN 1908 YILINDA PATRİS GAZETESİNDE YAYIMLADIĞI “TO MİROLOGİ TİS FOKİAS” = FOKUN AĞITI” BAŞLIKLI KISA ÖYKÜSÜ

Meryem BATAN, Çevirmen: Meryem BATAN

XVI. YÜZYILDA SERFİCE

Onur KABAK

OSMANLI NÜFUS SAYIMI VERİLERİNDE MAHALLELER: LEFKOŞE AYASOFYA MAHALLESİ ÖRNEĞİ (1831-1839)

Selahattin BAYRAM

AVARIZ DEFTERLERİNE GÖRE XVII. YÜZYILDA BOLU MERKEZ KAZASI

Ümit KATIRANCI

YUNANİSTAN’DA OSMANLI TARİHİ LİTERATÜRÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

İbrahim Alper ARISOY, Aşkın ÖZDAĞOĞLU, Güzin ÖZDAĞOĞLU, Muhammet DAMAR

VİDİN LİVASINA BAĞLI İSFERLİK NÂHİYESİNE AİT XV. YÜZYIL MUFASSAL DEFTERİ PARÇASI

Ayşe KAYAPINAR

GEORGİ VLADİMİROV, O B ETSİ S FORM A NA VIPRO SİTELEN ZN A K O T SREDNOVEKOVNA BILG ARİYA (X III-X IV V.). ZA M A TE R İA LN İT E SLE D İ O T K U M A N İT E İZ L A T N A T A ORDA V KULTURATA NA VTOROTO BILG ARSKO TSARSTVO (ORTAÇAĞ BULGARİSTAN’INDA SORU İŞARETİ ŞEKLİNDE KÜPELER (XIII-XIV. YÜZYIL). İK

Ayşe KAYAPINAR