MODERNİZM ÇAĞINDA KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİN BİR ÖRNEĞİ: ROMANYA RESMİNDE DOBRUCA TÜRK’ÜNÜN BİR TASVİRİ

Bu çalışma, halkın çoğunluğu tarafından bilinmeyen bir sanatsal deneyime; sanatsal dışavurum, yenilik ve deneyselliği destekleyen, sanatta bir modernleşme çağı olan yirminci yüzyılın ilk yarısındaki Romen resmindeki Dobrucalı Türklerin resmedilmesine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Öncelikli olarak romantizmin prensipleri, estetisizm, sembolizm ve özellikle resim alanında Empresyonizm ve gerçekçilik ve gelenekselliğe karşı çıkan bütün geç on dokuzuncu yüzyıl sanatsal tepkileri Modernizm’in kökenleri arasında görülebilir. Bütün bu öncüllerin yanı sıra, Dobruca’nın yeniden keşfi Romen ressamların resimlerinde, resme yeni konular ve perspektifler getiren diğer bir faktör olmuştur. Bundan dolayı, bu çalışmanın yazarları İkinci Balkan Savaşı’ndan sonra oluşan sınır değişiklikleri kapsamında Dobruca’da kalan Türk halkının Romen resim sanatının gelişmesine yaptığı etkinin bilincindedir, ki söz konusu etmen bu çalışmanın diğer hedeflerinden biridir.

A SAMPLE OF CULTURAL INTERACTION IN THE AGE OF MODERNISM:THE REPRESENTATION OF THE DOBRUJA TURK IN ROMANIAN PAINTING

The present study attempts to bring to light an artistic experience almost unknown to the larger public, which is the representation of the Turkish people of Dobruja in the Romanian painting of the first half of the twentieth century, which is the period of modernism in art promoting freedom of artistic expression, innovation and experimentation. Among the origins of modernism, of primary importance stand the principles of romanticism, aestheticism, symbolism, and particularly in the case of painting, Impressionism, and the entire late nineteenth-century artistic reaction against realism and tradition. Along with these predecessors, in the case of Romanian artists, the rediscovery of Dobruca was another factor providing new concerns and perspectives in painting. The authors of this study are therefore also conscious of the influence of the Turkish community from Dobruja on the development of Romanian painting in the new context of territorial changes after the second Balkan War, the emphasis on which being another aim of the present study.

___

  • FAULKNER, P. (1977). Modernism. London: Methuen.
  • FLOREA, V. (1982). Arta moderna §i contemporana. Bucure^ti: Editura Meridiane.
  • GOLBAN, P. (2013). The foundations o f English literary criticism: from Philip Sidney to Henry James. Lewiston: The Edwin Mellen Press.
  • GOLBAN, P. (2019). Victorian fiction as a Bildungsroman: its flourishing and complexity. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.
Ankara Anadolu ve Rumeli Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2717-9052
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi