Muş İli İçin Optimal Hastane Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Değerlendirilmesi

Bu araştırmanın amacı Muş ilinde kurulması muhtemel olan bir hastanenin kuruluş yeri seçimininanalitik hiyerarşi süreci ile belirlenmesidir. Yer seçiminin yapılabilmesi için Muş ili belediyesiuzmanları ve Muş Alparslan Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerin görüşleri anketlerlealınmıştır. Çalışmada kullanılan ana kriterler konum, altyapı özellikleri, çevre, yatırım maliyeti vedemografik yapıdır. Alt kriterler ise; merkeze yakınlık, hasta ve çalışan ulaşım kolaylığı, devlethastanesine uzaklık durumu, geniş alan, altyapı yeterliliği, ses-gürültüye yakınlık, kartemizlenmesi, arsa maliyeti, inşaat maliyeti, nüfus yoğunluğu ve sigortalılık durumudur. Bukriterler kullanılarak ikili karşılaştırmalar yapılmış olup, karşılaştırılan kriterler çok kriterli kararverme yöntemlerinden biri olan analitik hiyerarşi süreci tekniği kullanılarak sıralanmıştır.Araştırma Muş iline yapılması muhtemel olan bir hastanesinin literatürden yararlanılarakoluşturulmuş olan kriterlere göre en uygun yerin seçilmesi konusunda yol gösterici niteliktedir.Çalışmada hastane yer seçimi problemi için en uygun konumun %40,81 ile Bingöl yolu (S2)bölgesi olduğu sonucuna varılmıştır.

Assessment of Optimal Selection of Hospital Location for Muş City by Analytical Hierarchy Process

The purpose of this study is to determine the establishment location of a hospital which is probably to be founded in Muş City by analytic hierarchy process. In order to select the location, opinions of the experts of the Muş city municipality and the academicians working at the Muş Alparslan University have been taken with questionnaires. Main criteria used in the study are location, features of infrastructure, environment, investment cost and demographic structure. Sub criteria are proximity to the city center, patient and employee accessibility, distance to public hospital, large land area, infrastructure adequacy, proximity to sound-noise, snow clearing, land cost, construction cost, population density and insurance status. Binary comparisons have been made using these criteria and compared criteria have been listed using the analytical hierarchy process technique, which is one of the multi-criteria decision making methods. This study has a guiding nature in selecting of the most suitable location according to the criteria established by using the literature of any hospital that is likely to be built in Muş. In the study, it was concluded that the most suitable location for the problem of selecting hospital location is the Bingöl road (S2) region with 40.81%.

___

  • Ajaj, Q. M., Shareef, M. A., Jasim, A. T., Hasan, S. F., Noori, A. M. ve Hassan, N. D. (2019), An AHP-based GIS for a New Hospital Site Selection in the Kerkuk Governorate, 2 nd ICECCPCE19, Mosul, Iraq, 176- 181.
  • Aladağ, Z., Avcı, S., Çelik, B. ve Alkan, A. (2017), Özel Hastane Seçim Kriterlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi ve Kocaeli İli Uygulaması, ISITES2017 Bakü – Azerbaycan, 179-188.
  • Aydın, Ö., Öznehir, S. ve Akçalı, E. (2009), Ankara için Optimal Hastane Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Modellenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,14 (2), 69-86.
  • Bakan, H. (2013). Analitik Hiyerarşi Yöntemiyle Üniversite Kurulması Uygun Olan İlçelerin Belirlenmesi. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 43- 66
  • Chatterjee, D. ve Mukherjee, B. (2013), Potential Hospital Location Selection using AHP: A Study in Rural India, International Journal of Computer Applications, 71(17), 1-7. DOI: 10.5120/12447-9144
  • Doğan, N. ve Akbal, H. (2019). Sağlık Sektöründe Tedarikçi Seçim Kararının AHP Yöntemi ile İncelenmesi: Bir Üniversite Hastanesi Örneği. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(4), 440-456. DOI: 10.18026/cbayarsos.664380.
  • Erdal, H. ve Yumurtacı Aydoğmuş, H. (2019). Analitik Hiyerarşi Süreci ile Lojistik Merkezi Yeri Seçimi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (6), 129-136 . DOI: 10.18506/anemon.506321.
  • Gencan, S. (2014), Hastanelerin Performansının Veri Zarflama Analizi/Analitik Hiyerarşi Prosesi Bütünleşik Yöntemi Kullanılarak Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi. Nevşehir: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi.
  • Gürsakal, S. (2015), Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, (Karar Verme, Editörler: Mustafa Aytaç, Necmi Gürsakal). 1. Baskı, Dora Yayıncılık, Bursa.
  • Hafeez, K. Zhang, Y. ve Malak, N. (2002). Determining key Capabilities of a Firm Using Analytic Hierarchy Process. International Journal of Production Economics, 76(1), 39-51.
  • İnce, Ö., Bedir, N, ve Eren, T. (2016), Hastane Kuruluş Yeri Seçimi Probleminin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Modellenmesi: Tuzla İlçesi Uygulaması, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 08-21.
  • Ozcan, Y. A. (2009), Quantitative Methods in Health Care Management: Techniques and Applications. 2. Baskı, John Wiley & Sons. USA.
  • Önder, G. ve Güler, E. (2014), Analitik Hiyerarşi Süreci, (İşletmeciler, Mühendisler ve Yöneticiler için Operasyonel, Yönetsel ve Stratejik Problemlerin Çözümünde Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Editörler: Bahadır Fatih Yıldırım ve Emrah Önder), 1. Baskı, Dora Yayıncılık, Bursa.
  • Paköz, M. Z. (2015), Sağlık Hizmetlerine Erişim ve Hastane Yer Seçimi: İstanbul Örneği, Doktora Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Saaty, T. L. (2008). Decision Making with the Analytic Hierarchy Process, Int. J. Services Science, 1(1), 83- 98.
  • Sonel, E, Gür, Ş, Eren, T. (2019). Çok Ölçütlü Karar Verme ile Sağlık Turizminde Şehir Seçimi ve Analizi. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 3(1), 27-39.
  • Şahin, T., Ocak, S. ve Top, M. (2019), Analytic Hierarchy Process for Hospital Site Selection, Health Policy and Technology, 8 (1), 42-50.
  • Şimşek, M. Şerif ve Çelik, A. (2014). İşletme Bilimine Giriş, 21. Baskı. Eğitim Yayınevi. Konya.
  • Üreten, S. (2006), Üretim İşlemler Yönetimi Stratejik Kararlar ve Karar Modelleri, 5. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Wu, C. R., Lin, C. T. ve Chen, H. C. (2007), Optimal Selection of Location for Taiwanese Hospitals to Ensurea Competitive Advantage by Using the Analytic Hierarchy Process and Sensitivity Analysis, Building and Environment, 42(3), 1431–1444
  • Yaralıoğlu, K. (2010), Karar Verme Yöntemleri, 1. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara.