Cortinarius atroalbus M.M.Moser ve C. duracinobtusus Rob. Henry (Basidiomycota, Cortinariaceae)’nin Türkiye’deki varlığı

012 ve 2015 yıllarında Trabzon, Türkiye’de yapılan arazi çalışmaları sırasında toplandı ve morfolojik yöntemlere göre teşhis edildi. Çalışmalar sonucunda Cortinarius atroalbus M. M. Moser ve C. duracinobtusus Rob. Henry Türkiye’den ilk kez kaydedildi ve bu çalışmada tanımlar, şekiller ve kısa bir tartışma ile birlikte verildi. C. atroalbus konik, konveks veya düz, tepe çıkıntılı, koyu kestane renginden siyahımsı kahverengiye doğru değişen, higroskopik bir şapkaya; adnatveya hemen hemen arkuat, soluk kahveden passı kahveye doğru değişen kalabalık lamellere; silindirik, hafif kıvrık, gümüş beyazından oldukça soluk kahveye değişen bir sapa ve eliptik, hafif dikenli bazidiyosporlara sahiptir. C. duracinobtusus konikten çana doğru değişen, geniş tepe çıkıntılı, kahverengi, koyu sarıdan kahveye doğru değişen renkte bir şapkaya; dekürrent veya adnat, seyrek, koyu sarı veya portakalımsı kahverengi, düz, orta kalınlıkta, düzgün lamellere; silindirik, genellikle eğri, bazen içi boş, portakalsı kahveden koyu sarıya doğru değişen bir sapa ve eliptik, hafif dikenli ve granüllü bazidiyosporlara sahiptir.

Presence of Cortinarius atroalbus M.M.Moser and C. duracinobtusus Rob. Henry (Basidiomycota, Cortinariaceae) in Turkey

Basidiomata were collected during the field tripsin 2012 and 2015 from Trabzon, Turkey and identified based on morphological data. As a result, Cortinarius atroalbusM. M. Moser and C. duracinobtususRob. Henry are recorded for the first time from Turkey and provided here with descriptions, figures and a short discussion.C. atroalbushas a conical, convex to applanate and umbonate; dark chestnut brown to blackish brown, hygrophanous pileus; adnate tonearly arcuate, pale brown to rusty brown crowded lamellae; cylindrical, slightly curved, silvery whitish to very pale brown stipe and ellipsoid, slightly verrucose basidiospores. C. duracinobtusushas a conical to campanulate with a typically broad and umbonate, brown, dark yellow to brown pileus; sub-decurrent to adnate, sparse, dark yellow to orange brown, smooth, moderately thick and regular lamellae; cylindrical, generally curved, sometimes hollow, orange brown to dark yellowish stipe and ellipsoid, slightly verrucose and granulate basidiospores.

___