Turizm Yüksek Öğretiminde İşbaşı Eğitim Uygulaması: Turizm Akademisyenlerinin Beklentileri

Turizm yükseköğretiminde işbaşı eğitim, merkezi yönetimin düzenlemeleri ve teşvikleri ile uygulamaya alınmaktadır. İşbaşı eğitimin artan önemine rağmen alanyazında işbaşı eğitim ve turizm akademisyenlerinin beklentileri ile ilgili sınırlı araştırmaların bulunduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, turizm akademisyenlerinin işbaşı eğitim uygulamaları ile ilgili beklentilerini ve algılarını belirlemektir. Bu doğrultuda, üniversitelerde görev yapan 17 turizm akademisyenine görüşme yöntemiyle sorular yöneltilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımı ile katılımcılardan telefon ve yüz yüze görüşmelerle toplanmıştır. Akademisyenler, işbaşı eğitimin uygulanması konusunda üniversiteler ve sektör kaynaklı eksiklikler olduğunu, sektör-akademisyen işbirliği ile üniversitelerde yeniden yapılandırılan ders müfredatında işbaşı eğitim uygulamasına yönelik gerekli değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca, sektörde bulunan potansiyel işletmeleri belirlemek ve en uygun nitelikle işletme-öğrenci eşleştirmesini gerçekleştirmenin oldukça önemli olduğu ifade edilmiştir. Akademisyenler, öğrenci gönderilen işletmelerle ilişkileri yönetecek tam zamanlı uzman personeli de önemli bir eksiklik olarak algılamaktadır. Genel olarak akademisyenler, işbaşı eğitim uygulamasını öğrencilere gerçek anlamda sektörü tanıtan ve katma değer oluşturan bir uygulama olarak değerlendirmektedir.

On-the-Job Training in Tourism Higher Education: Perspectives of Tourism Academicians

On-the-job training was implemented with the regulations and incentives of the central government in tourism higher education. Despite the increasing importance of on-the-job training, there are limited studies on the expectations of tourism academicians and on-the-job training. The purpose of this study is to determine the expectations and perceptions of tourism academicians about the practice of on-the-job training. In this direction, questions were asked through an interview method among 17 tourism academicians affiliated with the universities. The data were collected from the participants by telephone and face-to-face interviews with the help of a semi-structured interview forms. The academicians state that there are university and sectorbased deficiencies, and that sectoral-academical cooperation should make necessary changes for ‘on-the job training’ in the course of syllabus restruction. Besides, it is important to determine the potential businesses in the industry and to perform business-student matching with the most suitable qualities. Academics also perceive full-time expert staff as a deficiency to manage relationships with businesses where students work as interships. In general, academicians consider on-the-job training as an application that introduces the industry to the students and creates added value.

___

  • Arpat, B., Kalfa, V. R., Akşit, A. ve Çamurdan, B. (2017). Meslek Yüksekokullarında Nitelikli Ara Eleman İhtiyacını Karşılamada Yeni Arayışlar: 3+1 İşbaşı Eğitim Modeli Honaz Meslek Yüksekokulu Örneği, Çalışma İlişkileri Dergisi, 8 (2): 76-94.
  • Akşit, A., Arpat, B. ve Kalfa, V. R. (2016). Bir İşveren-Öğrenci Buluşması Modeli–Meslek Yüksekokullarında İşbaşı Eğitimi Programında Öğrenci Algılarının Belirlenmesi: Honaz Meslek Yüksekokulu Örneği, Uluslararası Osmaneli Sosyal Bilimler Kongresi (ss. 1099-1108). Türkiye: Bilecik.
  • Aksoy, E. (2007). İnsan Kaynakları Yönetiminde Personel Güçlendirme ve Koçluk (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bahar, O. (2006). Turizm Sektörünün Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi Üzerindeki Etkisi: VAR Analizi Yaklaşımı, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13 (2): 137-150.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Cengiz, E. (2014). Üniversite-Sanayi İş Birliği Üzerine Değerlendirmeler, Yükseköğretim Dergisi, 4(1): 1-8.
  • Civan, M. ve Demireli, C. (2004). Sanayi İşletmelerinde Eğitim ve Üniversite Sanayi İş Birliği Arayışı Üzerine Bir Uygulama, I. Ulusal Mühendislik Kongresi (ss. 243-252) Türkiye: İzmir.
  • Çetin, F., Aşkın, A. ve Kaygın, B. (2017). Üniversite Sanayi İş Birliği İşbaşı Eğitim Modeli Uygulama Örneği, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 19 (2): 153-159.
  • Çoban, A. (2013). İşsizlikle Mücadelede Avrupa Birliği Perspektifinden Staj/İşbaşı Eğitim Programlarının Rolü ve Türkiye İş Kurumu İçin Öneriler. (Basılmamış Uzmanlık Tezi). Ankara: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü.
  • Erdil, O. ve Özutku, H. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi. İstanbul: Lisans Yayıncılık.
  • Karacan, S., ve Karacan, E. (2004). Meslek Yüksekokullarında (MYO) Yapılan Staj Uygulamalarına İlişkin Bir Araştırma: Kalite ve Verimlilik İçin İş Yerleri-MYO İşbirliğinin Gereği, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8 (2): 168-184.
  • Köşker, H. ve Unur, K. (2017). Turizm Lisans Öğrencilerinin Turizm Sektöründe Çalışma Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2): 126-141.
  • Mogstad Aspoy, T. ve Nyen, T. (2017). Short-Term Benefits, Long-Term Harm? Alternative Training to Apprenticeships in Norway, International Journal for Research in Vocational Education and Training, 4 (4): 306-324.
  • Nelson, A. M. (2008). Addressing the Threat of Evidence-based Practice to Qualitative Inquiry through Increasing Attention to Quality: A Discussion Paper, International Journal of Nursing Studies, 45 (2): 316-322.
  • Öztürk, M. ve Sancak, S. (2007). Hizmet İçi Eğitim Uygulamalarının Çalışma Hayatına Etkileri, Journal of Yaşar University, 2 (7): 761-794.
  • Patton, M. Q. (1987). How to Use Qualitative Methods in Evaluation. CA: Sage, Newbury Park.
  • Streeck, W. (2012). Skills and Politics: General and Specific. İçinde M. Busemeyer ve C. Trampusch (Editörler). The Political Economy of Collective Skill Formation (ss. 317- 352). Oxford: Oxford University Press.
  • Suryono, T., Wibawanto, H. ve Samsudi, S. (2018). The Management of On-the-Job Training Through Web-Based Application at Vocational High School (SMK) in Network Computer Engineering Majors, Indonesian Journal of Informatics Education, 2(1): 141-146.
  • Taş, H. Y. (2011). İşkur’un Mesleki Eğitim Faaliyetlerinin İstihdam Üzerine Etkileri: Yalova İşkur Örneği, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 61 (2): 153-176.
  • TUİK (2018). İşgücü İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=27689, Erişim tarihi: 18 Mayıs 2018.
  • Yardımcı, A. ve Müftüoğlu, E. B. (2015). Üniversite Sanayi İşbirliğine Sanayi Kesiminin Bakış, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 70 (4): 815-838.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (9. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.