TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ AÇISINDAN 8. SINIF TÜRKÇE DERS KİTABININ İNCELENMESİ

Bu çalışmada ilköğretim 8. sınıflarda kullanılan Türkçe ders kitabında ortaya çıkan toplumsal cinsiyet rolleri incelenmiştir. Çalışmanın materyalini ortaokullar ve imam hatip ortaokullarında kullanılan 8. Sınıf Türkçe ders kitabı oluşturmaktadır. Kitapta yer alan okuma metinlerinin ve resimlerin, toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesi için Doküman Analizi yöntemi kullanılmıştır. Kitapta kullanılan metinler ve resimler incelendiğinde, kadın ve erkeklere sunulan toplumsal cinsiyet rollerinin, geleneksel anlayışın etkisinde kaldığı belirlenmiştir. İncelenen metinlerde ve resimlerde, erkeklerin kadınlardan karakter sayısı bakımından daha fazla yer aldığı, meslek rollerinde erkeklerin kadınlara oranla daha farklı ve çeşitli meslek grupları içerisinde sunulduğu ve aile içi rollerde kadınların daha fazla temsil edildiği belirlenmiştir. Kitaplarda ev işleriyle ilgili rollerde kadın evin içinde, erkek ise evin dışında ve evin geçimini sağlayan ve evin reisi konumunda olan aile bireyi olarak sunulmuştur. Kişilikle ilgili cinsiyet rollerinde ise kadınların hurafe inançlara sahip cahil oldukları; erkeklerin ise statü bakımından baskın ve gelenekçi yapıyı sürdüren bireyler oldukları gösterilmiştir. Çalışmanın sonucunda özellikle bu sınıf seviyesindeki olan gelişme çağındaki öğrencilere dönük kitaplar hazırlanırken metin seçiminde hassas olunması ve cinsiyetçilik bağlamında eşitlikçi yaklaşılması gerektiği belirtilmiştir.

NARCISTIC PATTERNS AND CO-PEER MOTIVE IN NABOKOV’S “DESPAIR”

Nabokov’s the latest Russian novel Despair radically differs from other works of the artist in terms of its subject. Written as detective style and is considered a parody of the "great ideas" revealed by F. M. Dostoyevsky, this novel’s the liar, untrustworthy, arrogant and egoistic protagonist-narrator disposes various ways to confuse the reader. On the one hand, he has mythomanic mental problems, on the other hand, has the delusion that he is an artist/writer. The protagonist-narrator Hermann, deep fully obsessed with full of skeptical thoughts, is also a representative of modernity. Hermann, not caring about philosophical and ethical values, makes plans on Felix’s life, which is an occasion for proving that he is a real artist. This current study aims to examine in Nabokov’s Despair novel narcistic patterns and explain co-peer motive through Hermann-Felix duality.

___

  • Akkaş, İ. (2019). Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Kavramları Çerçevesinde Ortaya Çıkan Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Ekev Akademi Dergisi Icoaef Özel Sayısı, 97-118.
  • Akın, A. ve Demirel, S. (2003). Toplumsal Cinsiyet Kavramı ve Sağlığa Etkisi. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 254,73-82.
  • Baştürk, M. (2008). Ders Kitaplarının Tarihçesi, Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi içinde, Ed. Özcan Demirel, Kasım Kıroğlu. Ankara: Pegem.