MEDYA VE ÇOCUK İSTİSMARI

Çocuk istismarı biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve daha birçok etkenden beslenerek ortaya çıkan bir eylemdir. İstismar vakaları aile ve sosyal çevreden kaynaklanan ihmaller sonucunda da gerçekleşmektedir. Bu noktada çalışma içerisinde belirlenen ihmallerden kaynaklanan istismar vakalarını önlemeyi amaçlayan, aynı zamanda bu ihmallerin ortaya çıkış koşullarını derleyen bu araştırmada medya, tüketim olgusu ve bağımlılık üzerine odaklanılmıştır. Çalışmada medya kullanımı ve tüketim alışkanlıkları üzerine literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda ebeveynlerin, çocukların medya kullanımı üzerine otorite sağlayamadıkları ve bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetemedikleri saptanmıştır. Çocukluk döneminde medya kullanımı ve oyun bağımlılığı ile çocukların aile bağları ve kişisel ilişkiler noktasında yetersiz oldukları tespit edilmiştir. Ebeveynler ve çocuklar arasında oluşan kopukluğun çocukların ihmal ve istismara maruz kalma noktasında etkili olduğu ve bu bağlamda çocukların ihmal ve istismara uğradıklarında bu konuyu güvendikleri yetişkinlerle paylaşamadıkları ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda gelişen ihmal ve istismar vakalarında eylemin gerçekleşmesine ek olarak istismarın süreklilik kazanması önemli bir problem olarak gündeme gelmiştir. Sonuç olarak istismar vakalarında ebeveyn ve çocuk ilişkisinin sağlıklı bir biçimde yönetilmesi ve problemlerin tespit edilerek önerilerin sunulması çalışmanın esas amacını teşkil etmiştir.

ON THE WORD BAN IN THE DÄDÄ QORQUT NARRATIVES

One of the most researched texts on Turkish philology and folklore studies is the text of Dädä Qorqut. The most important reason of it is that there are many problems waiting for a solution in the text. The creation of the Dädä Qorqut narratives is important question and this problem is not yet certainly solved. Some assumptions have been put forward about this problem. From a philological point of view, the meaning of some words in the text is still uncertain. To solve the problematic words need to explain their origins and give meaning according to the context. In the article, a new meaning suggestion about ban is proposed considering the contexts of narratives and the origin of ban. 

___

  • Referans1 (2017a). Çocuk Bakım Kuruluşlarında Çalışan Personele Yönelik İstismar ile Mücadele Rehber Kitapçığı. Yayın No:7. Ankara: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
  • Referans2, (2017b). Çocuk Dijital Oyunlar İçin Çocuk ve Aile Rehberliği Çalıştayı Sonuç Raporu. Yayın No:9. Ankara: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
  • Referans3 Albert.(1971). Social Learning Theory. Stanford University. General Learning Press
  • Referans4 BOZKURT, Aras., GENÇ-KUMTEPE, Evrim. (2014). Oyunlaştırma, Oyun ve Eğitim: Gamification.” Akademik Bilişim. (7). 1-8.
  • Referans5 BÜYÜKBAYKAL, Güven. (2007). “Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkisi”. İletişim Fakültesi Dergisi, 31-44.
  • Referans6 ÇETİN, Zeynep. (2004). “Çocukların Cinsiyet Rol Kazanımında Televizyonun Etkisi”. Toplum ve Sosyal Hizmet. 15 (2). 67-71.
  • Referans7 DAĞLI, E. Tolga, İNANICI, Mehmet Akif. (2011). İhmal ve İstismara Uğrayan Çocuğa Bütüncül Yaklaşım. Ankara: Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği.
  • Referans8 FREUD, Sigmund. (1989). Cinsel Yasaklar ve Normaldışı Davranışlar. (Çev. Muammer Sencer). İstanbul: Ara Yayıncılık.
  • Referans9 KARABOĞA, Mehmet Tahir. (2018). “Medya Çağında Çocuk ve Çocuk Kültürü: Şiddet ve Tüketim Kültürünün Yansımaları”. Uluslararası Çocuk Edebiyatı ve Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2 (2), 1-17.
  • Referans10 SZALAVİTZ, Maia., Perry Bruce .D. (2017), Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk. (Çev. Belgin Selen Haktanır). İstanbul: Koridor Yayıncılık.
  • Referans11 TÜRK CEZA KANUNU (TCK). (2004). Türk Ceza Kanunu, (Kanun No:5237, 6/1). Yürürlüğe Giriş Tarihi: 26.9.2004).
  • Referans12 UCİM. (Ucim Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği). 2017. http://www.ucim.org.tr/. (Erişim Tarihi: 01.11.2019).
  • Referans13 UNİCEF, (2017). Dijital Bir Dünyada Çocuk Olmak. New York: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu.