DİJİTALLEŞEN DÜNYADA MEDYANIN DÖNÜŞÜMÜ: GELENEKSEL MEDYADAN YENİ MEDYAYA GEÇİŞ VE TÜRKİYE’DE İNTERNET HABERCİLİĞİ

Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte kitle iletişim araçlarının işleyişinde meydana gelen değişikliklerin altında yatan temel neden teknolojideki yeni gelişmeler ve özellikle internet kullanımının tüm dünyada artmasıdır. Haberin okuyucuya veya izleyiciye iletilmesinde geçmişte internet haberciliği alternatif bir iletişim aracı olmaktayken günümüzde bu durum değişmiş ve insanlar artık haberi ve bilgiyi en hızlı bir şekilde internet sayesinde elde edebilecek duruma gelmiştir. Türkiye’de de son yıllarda bu alanda kayda değer gelişmeler yaşanmıştır. Yapılan bu çalışmayla iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelere paralel olarak insanların haber izleme alışkanlıklarının geleneksel medyadan neden yeni medyaya kaymasının ardındaki gerekçeler ve Türkiye’de son yıllarda internet haberciliği alanındaki gelişmeler irdelenmektedir. Türkiye’de geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş ve internet haberciliğinin gelişimi 2000’li yılların başından itibaren hızla artmaya başladığı için örneklem olarak 2000 yılından günümüze kadar olan süreç betimsel bir yaklaşımla değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda internetin ve internet haberciliğinin dünyada ve Türkiye’de alternatif bir kaynak olmaktan çıkarak asıl bilgi kaynağına dönüştükleri anlaşılmıştır.

TRANSFORMATION OF MEDIA IN DIGITALIZED WORLD: TRANSITION TO NEW MEDIA FROM TRADITIONAL MEDIA AND INTERNET JOURNALISM IN TURKEY

Today with the digitalization, chief reasons that lie underneath the changes of using mass communication tools are the new developments that take place in technology and especially increased use of internet in the whole world. While in the past, internet journalism was an alternative communication tool to send news to the reader and viewer, today this situation has changed and people can reach the news and access data in the fastest way through internet. In Turkey, there have been remarkable developments in this field recently. With this study, people’s habits of watching news through traditional media to new media and the developments that have taken place in the field of internet journalism in Turkey recently in parallel to the developments occur in communication technologies and the reasons of these are revealed descriptively. As a result of this study, it is seen that internet journalism has turned into the main source rather than being an alternative source in Turkey and in the world.

___

  • Akdağ, Ç. T. (2009). Gazete Tasarımında Bilinmeyenler. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (1) 28-40.
  • Altay, D. (2005). Küresel Köyün Medyatik Mimarı Marshall McLuhan. Kadife Karanlık içinde, İstanbul: Su Yayınevi.
  • Anderson, B. (2015). Hayali Cemaatler, Milliyetçiliğin Kökenleri ve Yayılması. İstanbul: Metis Yayıncılık.
  • Bal, E. ve Bekiroğlu O. (2006). Sanal Alemin Yerel Aktörleri Konya Yerel Basını Üzerine Bir Analiz. Selçuk İletişim Dergisi, (2), 71-85.
  • Beyaz, Z. F. (2016). 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Haberciliğinin Karşılaştırılması: Posta ve Zaman Gazetesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bülbül, R. (2000). Genel Gazetecilik. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Canpolat, N. (2005). Bilginin Arkeoloğu Michel Foucault. Kadife Karanlık içinde, İstanbul: Su Yayınevi.
  • Castells, M. (2016). İletişim Gücü. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Çakır, H. (2007). Geleneksel Gazetecilik Karşısında İnternet Gazeteciliği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (22), 123-149.
  • Çevikel, T. (2004). Türkçe Haber Siteleri ve Türkiye’de İnternet Gazeteciliğinin Gelişimini Sınırlayan Faktörler. Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (1), 147-163.
  • Güçdemir, Y. (2003). Bilgisayar Ağları İnternetin Gelişimi ve Bilgi Kirlenmesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, (17), 371-378.
  • Gürkan, P. S. (2002). İnternet Gazeteciliğinin Geleneksel Medya Yapısı Üzerine Etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Korkmaz, A. (2009). İnternet Gazeteciliğinin Kamuoyu Oluşumuna Etkisi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, cilt: 1(2), 6-19.
  • McLuhan, M. (2014). Gutenberg Galaksisi, Tipografik İnsanın Oluşumu. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Nakilcioğlu, İ. H. (2007). İletişimden Bilişime: İnternet Kültüründen Kesitler. Dumlupınar Üniversitesi Akademik Bilişim.
  • Nuran, M. B. (2015). Geleneksel Medya ve Yeni Medya Etkileşiminin Gezi Parkı Gösterileri Bağlamında İncelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Onursoy, S. (2002). Online (Çevrimiçi) Haber Yayımlarında Okur, Görsel, Tasarım ve Yayımcılık Kültürü Üzerine. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 49-62.
  • Sarpay, A. (2016). İnternet Kullanımının Çevresel Etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Yılmaz, H. (2009). Her Yönüyle Gazetecilik. Konya: Literatürk Yayınları.
  • Yurdigül, Y. ve Zinderen, E. (2012). Yeni Medyada Haber Dili (Ayşe Paşalı Olayı Üzerinden Geleneksel Medya ve İnternet Haberciliği Karşılaştırması). Atatürk İletişim Dergisi, 2(3), 81-91.
  • Yüzer, T. V. (2006). Günlük Yaşamda İnternet ve Medya İlişkileri. Konya Selçuk İletişim Dergisi, (2), 86-96.