HASTA GRUPLARININ BELİRLENMESİ VE HASTALIK TEŞHİSİNDE AYIRMA ANALİZİ UYGULAMASI

Öz Günümüzde psikoloji, sosyoloji, tarım ve biyoloji gibi bilim dallarında çok geniş uygulama alanı bulan "Ayırma Analizi", araştırmamızda olduğu gibi tıp ve buna yakın dallarda da hastalıkların tanınması ve bu hastalıkları karakterize eden bazı semptomların belirlenmesi gibi işlemlerde kullanılabilmektedir. Gösterdikleri belirtiler · bakımından birbirlerine çok benzeyen çeşitli hastalıkların teşhis edilmesi işlemleri, uzun zamandan beri tartışma konusu olmuştur. Bu tür hastalıkların kesin hatlarla birbirlerinden ayırdedilemediği durumlarda çok değişkenli istatistik tekniklerinden,, birisi olan "Ayırma Analizi" bu amaç için kullanılabilir bir tekniktir. Bu çalışmada, "Ayırma Analizi" nin kuramsal yapısı verildikten sonra sözkonusu analiz yardımıyla beş farklı hasta grubunun birbirinden ayırımının nasıl gerçekleştirildiği ve hasta gruplarının birbirlerine göre konumları üzerinde durulmuştur. Ayrıca sonradan gelen bir hastanın sözkonusu beş hasta grubundan hangisine sınıflandırılacağı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Diskriminant analizi

___

  • R. M. WEIERS, Marketing Research, Indiana University of Pennsylvania, 1988.
  • A.ÖZTÜRK, Ş. EREN, H. ŞENGONCA, Çoklu Diskriminant Analizi ve Bununla İlgili Bir Uygulama, E.Ü. Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 1978.
  • A.ÖZTÜRK, H. ŞEN GONCA, Üniversite Seçme Sınavlarının Başarıyı Belirlemedeki Etkinliği Üzerine Bir Araştırma, Uygulamalı istatistik, Cilt:2,Sayı: 1, 1979.
  • Z. ÇAKMAK, Çoklu Ayırma ve Sınıflandırma Analizi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 1993.
  • W.KLECKA, Discriminant Analysis, Sage Publications, Amerika, 1990