Samsun'da yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinde elle ve kimyasal maddelerle yapılan seyreltme uygulamalarının meyve seyrelmesi ve kalite üzerine etkileri

Bu araştırma 1991-1993 yılları arasında Samsun'un Çarşamba ilçesinde yürütülmüştür. Cardinal, Redhaven ve Glohaven şeftali çeşitlerinde NAA, Carbaryl ve Thioüre uygulamalarıyla çiçek ve elle küçük meyve seyreltmesi yapılmıştır. Thioürenin % 1'in üzerindeki konsantrasyonları sürgünlerde yanmalara neden olmuştur. Elle seyreltme ve Thioüre uygulamaları NAA ve Carbaryl'e göre daha fazla meyve seyrelmesine neden olmuştur. Aynı zamanda elle seyreltme ve Thioüre uygulamaları meyve ağırlık ve hacmini, meyve eti/çekirdek oranı ve SÇKM içeriklerini olumlu etkilemiştir.

Effect on hand and chemical thinning on fruit thinning and quality of some peaches grown in Samsun

This research was carried on Çarşamba, Samsun during 1991-1993. By using NAA, Carbaryl and Thiourea at Cardinal, Redhaven and Glohaven peach varieties, the flower thinning was done. Small fruit thinning was done by hand with the same varieties. Thiourea at a concentration above 1 % caused some dieback of small twigs. Hand thinning and Thiourea application were more effective than NAA and Carbaryl applications at fruit thinning experiments. In additions to this, hand thinning and Thiourea application positively affected on fruit weight and volume, fruit fresh/pit ratio and TSS (Total soluble solid) content.

___