HAYVAN BARINAKLARINDA DOĞAL HAVALANDIRMA VERDİSİNİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ

Herhangi bir hava hareketlendirici (Fan) kullanmadan yapılardaki kapı, pencere ve diğer açıklıklarla yapılan havalandırmaya doğal havalandırma adı verilir. Doğal havalandırma rüzgar ve sıcaklık farkına bağlı olarak gerçekleşir. Bunlardan rüzgar etkisiyle gerçekleşen havalandırmaya zorlanmış konveksiyon, sıcaklık farkı nedeniyle gerçekleşen havalandırmaya doğal konveksiyon etkili havalandırma adı verilir. Bu çalışmada, hayvan barınaklarında rüzgar ve hava sıcaklıkları farkı ile oluşan doğal havalandırma debilerini pratik olarak tespit etmeye yönelik bir bilgisayar programı geliştirilmiştir

HAYVAN BARINAKLARINDA DOĞAL HAVALANDIRMA VERDİSİNİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ

Herhangi bir hava hareketlendirici (Fan) kullanmadan yapılardaki kapı, pencere ve diğer açıklıklarla yapılan havalandırmaya doğal havalandırma adı verilir. Doğal havalandırma rüzgar ve sıcaklık farkına bağlı olarak gerçekleşir. Bunlardan rüzgar etkisiyle gerçekleşen havalandırmaya zorlanmış konveksiyon, sıcaklık farkı nedeniyle gerçekleşen havalandırmaya doğal konveksiyon etkili havalandırma adı verilir. Bu çalışmada, hayvan barınaklarında rüzgar ve hava sıcaklıkları farkı ile oluşan doğal havalandırma debilerini pratik olarak tespit etmeye yönelik bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.

___

Albright, L. A. 1990. Environment Control for Animal and Plants. St. Joseph, Mich.: ASAE.

Anonymous, 1983. Ventilation of Agricultural Structures (Edited: Mylo A. Hellickson and John N. Walker). ASAE Monograph, Number:6, St. Joseph, Michigan.

Anonymous, 1993. Handbook of Fundamentals. American Society of Heating, Refrigeration and Air-conditioning Engineers, Inc. Atlanta.

Gürdil G. A. K., Kıc P., Dağtekin M., Yıldız Y., 2001. Kümeslerde Havalandırma Kapasitesinin Belirlenmesi. Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 16(3): 61-68 Adana – Türkiye ISSN: 1300-4700

Kic P., Brož V., 1995. Tvorba Stájového Prostředí (Generation of the Environment in Animal Houses). Institut výchovy a vzdělávání Mze ČR v Praze, ISBN 80-7105-106-3, p: 47.

Wilhelm L. R., 1976. Numerical Calculation of Psychrometric Properties in SI Units. Trans. of ASAE, p:318-322.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8750
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak.