ÇAYKUR BÜNYESİNDE ÇALIŞAN TEKNİK (YAYIM) ELEMANLARIN MESLEKLERİNE BAKIŞ AÇISI VE YARARLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI

Bu çalışma, çay tarımının yoğun olarak yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Artvin, Rize ve Trabzon’da yapılmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları, yayım elemanlarının süreli bir yayın takip etmediğini, yurtdışındaki çalışmaları görme şansına sahip olmadığını ve meslek içi eğitim almadığını göstermiştir. Elemanların mesleklerini sevme oranı da %50 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre elemanların meslek seçiminde çok bilinçli olmadıkları sonucuna varılmıştır. Araştırma bulguları, gelecekte bu konuyla ilgilenecek olan bilim adamlarına ve çay üretiminin geliştirilmesi konusunda istihdam stratejileri geliştirecek uzmanlara önemli katkılar sağlayabilir

ÇAYKUR BÜNYESİNDE ÇALIŞAN TEKNİK (YAYIM) ELEMANLARIN MESLEKLERİNE BAKIŞ AÇISI VE YARARLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI

Bu çalışma, çay tarımının yoğun olarak yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Artvin, Rize ve Trabzon’da yapılmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle araştırmanın temel amaçları; Çay tarımı konusunda kültürel tedbirler üzerine faaliyet gösteren kuruluşun (Çaykur) bölgedeki yayım çalışmalarının tespiti; bu çalışmalardaki (Çaykur budama projesi) yayım elemanlarının rolü, etkinliği ve yaklaşımları; Çaykur budama projesi elemanlarının üreticiler ve bilgi akış sistemi ile ilgili görüşlerinin ve bilgi birikimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulguları, yayım elemanlarının süreli bir yayın takip etmediğini, yurtdışındaki çalışmaları görme şansına sahip olmadığını ve meslek içi eğitim almadığını göstermiştir. Elemanların mesleklerini sevme oranı da %50 olarak bulunmuştur. Bu sonuca göre elemanların meslek seçiminde çok bilinçli olmadıkları sonucuna varılmıştır. Araştırma bulguları, gelecekte bu konuyla ilgilenecek olan bilim adamlarına ve çay üretiminin geliştirilmesi konusunda istihdam stratejileri geliştirecek uzmanlara önemli katkılar sağlayabilir.

___

Aktaş, Y., 1976. Aşağı Seyhan Sulama Projesindeki ÇEŞ’in Türk Tarımsal Yayımına Katkısı. Sulama Proje Alanlarında Zirai Yayım ve Kooperatifçilik Seminerine Sunulan Bildiri, 16-17 s., Adana.

Armağan, G., 2005. Information needs of dairy farmers and agricultural extension organizations: Case study of Aydın Province. 17th European Seminar on Extension Education. August 30-September 3, İzmir Turkey.

Budak, D., 1996. Gelişmekte Olan Ülkelerde Kamu ve Özel Sektör, Türkiye II. Tarım Ekonomisi Kongresi, Çift: 2, 423 – 426. s., Adana.

Boz, İ., Akbay, C., Orhan, E., Candemir, S., 2004. değerlendirilmesi. Türkiye VI. Tarım Ekonomisi Kongresi 16-18 Eylül, Tokat. Sisteminde Değişim İhtiyacı. Türkiye II. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 4–6 Eylül 1996, Bildiri Kitabı, Adana.

Nyangito, H., Kimura, J., 1999. Provision of Agricultural Services in a Liberalised Economy: The Case of the Smallholder Tea Sub-Sector in Kenya, Institue Policy Analysis and Research (IPAR), ISBN 9966-9631-5-4, June 1999, 52 p. Kenya.

Oruç, E., 2001. Tokat İlinde Bitkisel Üretimde Tarımsal Mücadele Uygulamaları ve Çiftçilerin İlaç Kullanımı Konusundaki Bilgi Düzeyleri İle Bilgi Kaynakları Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri. Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 430 s. Ankara

Özçatalbaş, O., Gürgen, Y., 1992. Aşağı Seyhan sulama proje alanındaki mısır üreticilerinin bilgi edinme kaynakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2): 63-78.

Sigman, A., Swanson, B.E., 1993. Utilization of Tecnology: the Corner Stone of Agricultural Development Policy and Programmes, Agricultural Extension A Reference Manuel, Second Edition, FAO, Rome, 227-231 pp. Italy.

Taluğ, C., 1974. Tarımda Teknolojik Yeniliklerin Yayılması ve Benimsenmesi Üzerine Bir Araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 141 s., Ankara

Torun, E., 2004. Çay Tarımında Tarımsal Yayım Çalışmalarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri. Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 4 s., Ankara .

Yavuz, O., Gürbüz, İ.B., 2001. Bursa İli Karacabey İlçesinde Arazi Toplulaştırması Yapılan Köylerde Sosyo-Ekonomik Yapı ve Yeniliklerin Benimsenmesi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Seri No:24, 63-68 s., Bursa.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8750
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak.