BİYOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇEVRE HAKKI KONUSUNDA BİLGİ, TUTUM VE FARKINDALIKLARI

Bu araştırmada Biyoloji Öğretmen adaylarının Çevre Hakkı ile ilgili bilgi düzeyleri, tutumları ve farkındalıkları saptanmaya çalışılmıştır. Gazi Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği bölümü öğrencileri araştırmaya katılmış olup, anket sorularına cevap vererek çalışmaya katkı sağlamışlardır. Araştırma betimsel bir nitelik taşımakta olup, analiz için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Öğretmen adayları dört ölçme aracına cevap vermişlerdir. Bu ölçme araçları ise şunlardır; demografik bilgilerin öğrenildiği Kişisel Bilgi Testi, çevre ve çevre hakkı kavramlarıyla ilgili bilinç düzeylerini ölçen Çevre ve Çevre Hakkı Başarı Testi, Çevre Hakkı Farkındalık Ölçeği ve Çevre Hakkı Tutum Ölçeği. Araştırmaya 114 öğretmen adayı katılmıştır. Öğretmen adaylarının 19 yaş ve altı ile 20 ve üzeri yaşlarındakilerin bilgi düzeyleri arasında manidar bir farklılık olduğu bulunmuştur. Çevre dersini almayan ve çevre ile ilgili lisans düzeyinde ilk defa ders alan öğretmen adayları arasında manidar bir farklılık gözlenmiştir. 

BIOLOGY TEACHER CANDIDATES’ KNOWLEDGE, ATTITUDE AND AWARENESS ABOUT THE RIGHT TO ENVIRONMENT

This study is intended to identify the biological education students’ literacy, attitudes and awareness of the right to the environment. Contenders are Gazi University Biological Education students and they have participated in this study by answering the questionnaire. Study is based on descriptive analyses and SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) software was used to analyze. Participants have answered the four testing tool. Personal information test, where the demographic info was acquired; Environmental and environmental rights success test which measures the literacy of environment and right to environment; Environmental Awareness test and Environmental Attitude test. Total of 114 students have participated in the survey. It was identified that there is a meaningful difference between the literacy levels of students of age 20+ and 19-. A meaningful difference was observed between the students with no prior environmental training and the ones who have taken the classes first time in the undergraduate level.

___

  • Aybay, A., (1992), Çevre ve Hukuk, İnsan, Çevre, Toplum, Yayına hazırlayan Ruşen Keleş, İmge Kitabevi, Ankara
  • Erol, G., (2005), Sınıf Öğretmenliği 2. Sınıf Öğrencilerinin Çevre ve Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları, (Yüksek Lisans Tezi), https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  • Kaboğlu, İ.Ö., (2005), Çevre Hakkı, İmge yayınevi, Ankara, s.36
  • Kayserilioğlu, G., (2006), Bir Tüketici Hakkı Olarak Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı, (Yüksek Lisans Tezi), https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.
  • Kılıç, S., (2012), Çevre hakkının gelişim sürecinde insan haklarının rolü, İnsan Hakları Yıllığı, cilt 30, s.21-39
  • Özdek, Y. (1993), İnsan Hakkı Olarak Çevre Hakkı, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Yayınları, Ankara, No:249
  • Pazarcı, H., (1983), Çevre Sorunlarının Uluslararası Boyutları ve Uluslararası Hukuk, Fehmi Yavuz’a armağan, AÜ Sosyal Bilimler Fakültesi Yayınları, s. 201-237
  • Şama, E., (1997), Üniversite Gençliğinin Çevre ve Çevre Sorunlarına Yönelik Tutumları, (Gazi Eğitim Fakültesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma), Doktara Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Turgut, N. (1998), Çevre Hukuku, Ankara: Savaş Yayınları, s.144
  • Uzun, N., (2007), Ortaöğretim öğrencilerinin çevreye yönelik bilgi ve tutumları üzerine bir çalışma, (doktora tezi), https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir.