MOĞOL VE TÜRK KATILIMCILARIN DUYGUSAL YÜZ İFADELERİNİ TANIMA BECERİLERİ

Öz Bu çalışma duygusal yüz ifadelerinin tanınmasında Moğol ve Türk katılımcılar arasında herhangi bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmaya erişkin, en az okuryazar olan, ölçeğin uygulandığı gün herhangi bir sağlık şikâyeti olmayan ve çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 60 Moğol ve 65 Türk alınmıştır. Katılımcıların duygusal yüz ifadelerini tanıma düzeylerini belirlemek için Dökmen tarafından geliştirilen, “Duygusal Yüz İfadelerini Teşhis Testi” kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplamalar ve bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan Moğol katılımcıların “duygusal yüz ifadelerini teşhis testi” puan ortalaması 47.78 ±10.8 iken Türk katılımcıların puan ortalaması 62.60 ±7.6 olarak belirlenmiştir. Puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0.001). Testte yer alan duygulardan aldıkları puan ortalamaları incelendiğinde Moğol katılımcıların en fazla puanı (59.90) “mutlu” en az puanı ise (20.83) “küçük görme” duygusundan aldıkları saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda Moğol ve Türk katılımcıların duygusal yüz ifadelerini tanımaları arasında farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.

___

Adam K, Markham R (1991). Recognition of affective facial expressions by children and adolescents with and without mental retardation. American Journal of Mental Retardation 96(1):21- 28.

Ailes R, Kraushar J (1999). Mesaj Sizsiniz. Çev: Alev Önder, Beşinci Basım, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Arı R, Seçer Z (2004). Okulöncesi dönemdeki çocukların duygusal yüz ifadelerini tanıma becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11: 67-84.

Baltaş Z, Baltaş A (1996). Bedenin Dili. Remzi Kitabevi, İstanbul.

Camras LA, Bakeman R, Chen Y et al. (2006). Culture, ethnicity and children’s facial expressions:astudy of European American, Mainland Chinese, Chinese American, and adopted Chinese girls. Emotion 6(1): 103–114.

Carpenito LJ (2005). Hemşirelik Tanıları El Kitabı. Çev. Ed. Erdemir F, Nobel Kitabevleri, İstanbul.

Cüceloğlu D (2001). Yeniden İnsan İnsana. Remzi Kitabevi, İstanbul.

Çetinkaya RA, Demir Y (2005). Moğolistan Ülke Raporu. Öncü Basımevi, Ankara.

Doğan O (2008). Sağlık Hizmetlerinde İletişim. Songür Yayıncılık, Ankara.

Dökmen Ü (2001). Sanatta ve Günlük Yaşamda