Halk Sağlığı Hemşireliği Öğrencilerinin Sağlık Ocağı Çalışmalarında Omaha Sistemini Kullanmalarının Aile Sağlığına Etkileri

Bu çalışmanın amacı; hemşirelik okulu, halk sağlığı hemşireliği öğrencilerinin sağlık ocağı çalışmalarında müdahaleleri için uygun strateji ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarının Omaha Sınıflandırma sistemine göre belirleyerek uygulanmasını değerlendirmektir. Bu çalışma hemşirelik tanılarının belirlenmesi için tanımlayıcı bir çalışma olarak belirlenmiştir. Çalışmanın evreni Malatya merkezindeki 4 sağlık ocağına bağlı ailelerden oluşmuştur, ek olarak ailelere yapılan ev ziyareti sırasında da tanılar belirlenmiştir. Gönüllü 55 aileden toplam 284 aile bireyine ulaşılmıştır. En sıklıkla görülen problem %44.3 fizyolojiktir. Fizyolojik tanılar için en sık uygulanan hemşirelik girişimleri sağlık eğitimi, rehberlik ve danışmanlıktır. Omaha sistemi hastaların sorunlarının ve hemşirelik girişimlerinin tanımlanmasında standart bir sınıflama ve değerlendirme sağlar. Sonuçlar Omaha Sınıflandırma sisteminin hasta sonuçlarını ölçmede de iyi bir araç olduğunu göstermiştir.

IMPACT OF USING THE OMAHA SYSTEM OF PUBLIC HEALTH NURSING STUDENTS WORKING AT COMMUNITY HEALTH CARE CENTERS ON FAMILY HEALTH / Halk Sağlığı Hemşireliği Öğrencilerinin Sağlık Ocağı Çalışmalarında Omaha Sistemini Kullanmalarının Aile Sağlığına Etkileri

ABSTRACT The aim of this study is to examine the appropriateness of the Omaha Classification System in identifying health service needs and relevant strategies for interventions by public health nursing students working at community health care centers. This study is a descriptive one aiming to determine nursing diagnose. The study sample included families receiving health services at four community health care centers in Malatya, as well as further diagnoses made during visits to their homes. Data were collected from 55 families with a total of 284 participants.. The most frequently identified problems by domain were psychological (44.3%). Interventions were provided most frequently for diagnoses in the physiological domain and included health teaching, guidance, and counseling. The Omaha System provides a standardized classification and evaluation framework for describing clients' problems and nursing interventions. Results also indicate that the Omaha System provides a satisfactory tool for measuring client outcomes. Keywords: Omaha System, community health service, standardized language  ÖZET Bu çalışmanın amacı; hemşirelik okulu, halk sağlığı hemşireliği öğrencilerinin sağlık ocağı çalışmalarında müdahaleleri için uygun strateji ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarının Omaha Sınıflandırma sistemine göre belirleyerek uygulanmasını değerlendirmektir. Bu çalışma hemşirelik tanılarının belirlenmesi için tanımlayıcı bir çalışma olarak belirlenmiştir. Çalışmanın evreni Malatya merkezindeki 4 sağlık ocağına bağlı ailelerden oluşmuştur, ek olarak ailelere yapılan ev ziyareti sırasında da tanılar belirlenmiştir. Gönülü 55 aileden toplam 284 aile bireyine ulaşılmıştır. En sıklıkla görülen problem %44.3 fizyolojiktir. Fizyolojik tanılar için en sık uygulanan hemşirelik girişimleri sağlık eğitimi, rehberlik ve danışmanlıktır. Omaha sistemi hastaların sorunlarının ve hemşirelik girişimlerinin tanımlanmasında standart bir sınıflama ve değerlendirme sağlar. Sonuçlar Omaha Sınıflandırma sisteminin hasta sonuçlarını ölçmede de iyi bir araç olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Omaha sistemi,  toplum sağlığı hizmetleri, standard dil

___

Barton AJ, Baramee J, Sowers D et al. (2003). Articulating the value-added dimension of NP care. Nurse Practitioner 28(12): 34-40.

Bowles KH (2000). Patient problems and nurse interventions during acute care and discharge planning. Journal of Cardiovascular Nursing 14(3): 29-41.

Brooten D, Youngblut JM, Deatrick J et al. (2003). Patient problems, advanced practice nurse (APN) interventions, time and contacts among five patient groups. Journal of Nursing Scholarship 35(1): 73-79.

Daniel WW (1987). Biostatistics: A foundation for analysis in the health sciences. New York: John Wıley & Sons, Inc.

Erci B (2005). Global case management on client outcomes. Lippincott’s Case Management 10(1): 32-38.

Erdoğan S, Esin N (2006). The Turkish version of the Omaha System: Its use in practice-based family nursing education. Nurse Education Today 26(5): 396-402.

Hacettepe University Institute of Populatıon Studies (2004). Turkey Demographic and Health

Survey 2003. Calverton, MD: Macro International Inc.

Martin KS (2005). The Omaha System: A key to practice, documentation, and information management, 2nd ed. Philadelphia, Saunders.

Martin KS, Bowles KH (2002). Use of the Omaha System. In I. M. Martinson, A. G. Widmer, & C. J. Portillo (Eds.), Home health care nursing (2nd ed.), Philadelphia, Saunders.

Martin KS, Norris J (1996). Omaha System: A model for describing practice. Holistic Nursing Practice 11(1): 75-83.

Martin KS, Scheet NJ (1992). The Omaha System: Applications for community health nursing. Philadelphia, Saunders.

Slack MK, McEwen MM (1999). The impact of interdisciplinary case management on client outcomes. Family and Community Health 22 (3): 30–48.

Sloan HL, Delahoussaye CP (2003). Clinical application of the Omaha System with the Nightingale Tracker. Nurse Educator 28(1): 15-17.

Yoo IY, Cho JW, Chae SM et al. (2004). Community health service needs assessment in Korea using OMAHA Classification ysStem. International Journal of Nursing Studies 41(6):697- 707