HEMŞİRELİK BAKIMINDA TEKSTİL TEKNOLOJİSİ KULLANIM ALANLARI VE HEMŞİRENİN SORUMLULUKLARI

Öz Tıbbi tekstiller ve bununla ilgili olan bakım ve hijyen sektöründeki büyüme hem tekstil teknolojisindeki hem de bakım uygulamalarındaki sürekli devam eden ilerleme ve yenilikler sayesinde gerçekleşmektedir. Tekstil malzemelerinin fiziksel ve kimyasal nitelikteki doğal özellikleri medikal tekstil uygulamaları için uygun ortamı sağlamaktadır. Tekstilde kullanılan ileri teknolojiler ile medikal tekstil materyallerine, çeşitli özellikler kazandırmak mümkündür. Fiziksel ve kimyasal tekstil teknoloji yöntemleri, enzimlerin kullanımı, ultra-ses dalgalanma kullanımı, plazma ile yüzey modifikasyonu, sol-jel teknolojisi, mikrokapsülasyon ve nanoteknoloji uygulamaları ile bakım ürünleri geliştirilmiştir. Bu uygulamalara örnek verecek olursak yatak ve battaniyelerde allerjenleri engelleyen tekstiller, cerrahi operasyonlardaki hipotermi tehlikesini önleyen ısıtılabilir tekstiller, yara bakımı ve tedavisinde kullanılan tekstiller, pamuklu kumaşlarda bakteri ve dolayısıyla kokuyu engelleyen tekstiller, hijyenik ve kuru bir uyku için yataklarda kullanılmak üzere tasarlanan nem kontrollü köpükler, antiviral ve virüsidal özellikte aktif karbon filtreler ve giysiler ile cerrahi uygulamalarda kullanılan yüksek mukavemetli lifler olarak sıralanabilir. Ülkemizde tıbbi tekstil içerikli bakım ürünleri ile ilgili hemşirelik uygulamalarına yönelik az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu derleme makale ile tekstil teknolojisinin hemşirelik bakımında uygulama alanları ve bu uygulamalara ilişkin bakım ürünlerinin önemi konusunda hemşirelerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

___

  • Altay P, Basal G. Yara Örtüleri. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi 2010; 4(2): 109-21.
  • Ayers L, Fox B, Jacobson C, Smith C, Kemper R, White C. Ohio State University Case Study - Aeromicrobial Control in an Extensively Damaged Hospital Using a Long Lasting, Surface Active, Silane Antimicrobial. 18th Annu. Educ. & Intl. Conf. of Assoc. Practitioners in Infection Control. May 7. 1991; 1-3.
  • Baldwin S, Odiyo MR, Haines SL, O’Connor RJ, Englehart JS, Lane AT. Skin Benefits From Continuous Topical Administration of A Zinc oxide/Petrolatum Formulation By A Novel Disposable Diaper, European Academi of Dermatology and Venerology, 2001; 15(1) : 5-11.
  • Berk A, Dokumacı A, Kaymaz H, Bahadır, M. Yara İyileşmesi ve Diyabetik Yara Tedavisinde Kullanılan Tıbbi Bitkiler, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2015; 24: 185-92.
  • Borkowski S, Diaper rash care and management, Pediatric Nursing, 2004, 30(6): 467-70.
  • Bosley C L. Applying Perianal Pouches With Confidence, Nursing 95, 1995; (6) : 58-61.
  • Chen JP, Chang GY, Chen JK. Electrospun Collagen/Chitosan Nanofibrous Membrane as Wound Dressing, Colloids and Surfaces, 2008¸13(3) : 183-88.
  • Cireli A, Kılıç B, Sarıışık M, Okur A. Tıbbi Tekstiller Ve Test Yöntemleri, Paketleme Malzemelerinde TSE Standartları, 5. Ulusal sterilizasyon dezenfeksiyon kongresi. 2007, 153-68.
  • Cireli A, Kutlu B, Onar N, Erkan G. Tekstilde İleri Teknolojiler, The Journal of textile engineer. 2013 (61): 7-20.
  • Damar HT, Bilik Ö. Buzdağının Görünmeyen Yüzünü Keşfetmek: Ortopedi Hastalarında Kompartman Sendromu ve Hemşirelik Yaklaşımları, DEUHYO ED 2014,7(3),223-29.
  • Emek A. Teknik Tekstiller Dünya Pazarı, Türkiye’nin Üretim ve İhraç İmkanları, T.C.Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004.
  • Horrocks AR, Anand, SC. Teknik Tekstiller El Kitabı. The Textile Instıtute, Türk Tekstil Vakfı, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, 2003; sf: 586.
  • Kazdağlı G. Tıbbi ve Hijyenik Tekstil Ürünleri Büyüteç Altında, SAYED, 2012;(11): 40-44.
  • Kızılcık ÖZ, Fındık ÜY, Ünver S. Hastaların Ameliyat Sonrası Kompresyon Çorabı Kullanma Durumlarının Değerlendirilmesi. F.N. Hem. Derg, 2016; 24(1): 30-37.
  • Klemm D, Ulrike U, Marsch S. Bacterial Synthesized Cellulose-Artificial Blood Vessels for Microsurgery. Prog. Polym. Sci. 2001; 26 1561-603.
  • Koyutürk A, Soyaslan DD. Yara ve Yanık Tedavisinde Kullanılan Örtüler, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Özel Sayı 2016; (1) : 58-65.
  • Langenhove LV. Smart Textiles For Medicine and Healtcare: Materials, Systems and Applications. 2007; sf: 27-47.
  • Oğlakçıoğlu N, Marmaralı A. Kompresyon çorapları ve basınç tedavisi. Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009; (3) 3 : 84-94.
  • Palamutçu S, Keskin R, Devrent N, Şengül M, Hasçelik B. Fonksiyonel Tekstiller II: Antimikrobiyal Tekstiller, Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2009; (3) 3: 95-108.
  • Ricci G, Patrizi A, Bendandi B, Menna G, Varotti E and Masi M, Clinical effectiveness of a silk fabric in the treatment of atopic dermatitis. British Journal of Dermatology 2004; 150: 127-31.
  • Süpüren G, Çay A, Kanat E, Tarakçıoğlu I, Antimikrobiyal Lifler, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi. 2006; (2): 80-9.
  • TS ENV 12718: Tıbbi Kompresyon Çorabı Utib Teknik Tekstiller Fuarı Butekom. Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Uludağ İhracatçı Birlikleri. 2012 (10) ; 36-40.
  • Vinci C, Bonollo V. Clinical effectiveness of Dermasilk in the treatment of diabetic ulcers. Giornale Italiano Di Diabetologia E Metabolismo (GIDM) Attivita Diabetologica in Italia 2003(23), 211-20.
  • White WC, Bellfield R, Ellis J, Vandendaele P. Controlling the Spread of Nosocomial Infections in Hospital Wards by the Use of Antimicrobials on Textiles, Facilities and Devices, Presented at MEDTEX 07 – Fourth International Conference and Exhibition on Healthcare and Medical Textiles, Bolton, UK, 2007; (8) 16-8.
Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

INVESTIGATION OF NUTRITIONAL KNOWLEDGE AND HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS

Demet HANÇER AYDEMİR, Recep AYDEMİR

HEMŞİRELİK BAKIMINDA TEKSTİL TEKNOLOJİSİ KULLANIM ALANLARI VE HEMŞİRENİN SORUMLULUKLARI

Hülya LEBLEBİCİOĞLU, Leyla KHORSHITD

EBELİK VE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Ayla ÇAPIK, Cantürk ÇAPIK, Yonca KIRBAŞ

EBELİK VE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Ayla ÇAPIK, Cantürk ÇAPIK, Yonca KIRBAŞ

AMELİYATHANE HEMŞİRELERİNDE UYKU YOKSUNLUĞUNUN FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Yelda Donmez, Fatma Demir Korkmaz, Tuğçe Yeşilyaprak

ANNELERİN ÇOCUKLARINDA YÜRÜTEÇ KULLANMA DURUMLARI VE YÜRÜTECE BAĞLI KAZALARIN İNCELENMESİ: DOĞU VE BATI ÖRNEĞİ

Aynur AYTEKİN ÖZDEMİR, Fatma YILMAZ KURT, Semra KÖSE, Tanju OĞUL

İNFERTİL KADINLARIN UYGULADIKLARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ BAKIM UYGULAMALARI

Aslı SİS ÇELİK, Nurcan KIRCA

HASTANEDE İLAÇ HATALARININ ÖNLENMESİNE YÖNELİK HEMŞİRELERİN YAPTIĞI UYGULAMALAR: SİSTEMATİK DERLEME

Songül Bişkin, Fatma Cebeci

EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK UYGULAMALARDA ŞİDDETE MARUZ KALMA DURUMLARININ İNCELENMESİ

Zehra ÜST, Ayla ÇAPIK, Ayşe AYDIN, Sultan TEDİK, Hakikat GÖK, Sülbiye SARI

HEMŞİRELERİN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİNİ TANIMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Reva BALCI AKPINAR, Gülnur YAŞAR, Emrah AY, Sevgi DOĞAN, Meltem ŞİRİN GÖK