HEMŞİRELERİN ÜRİNER KATETER VE KATETERE İLİŞKİN ENFEKSİYONLARI ÖNLEMEYE YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARI

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin üriner kateter ve katetere ilişkin enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi ve tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı türde olan bu araştırmanın evrenini bir ildeki eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapmakta olan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup, çalışmaya gönüllü olarak katılan ve ulaşılabilen 131 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri Nisan-Mayıs 2019 tarihleri arasında, hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini içeren tanımlayıcı soru formu ve Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonları Kontrol Önlemleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, Mann Whitney-U ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %35.1’inin 35 yaş ve üzeri, %87’sinin kadın, %60.3’ünün lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin %24.4’ünün çalışma süresinin 6-10 yıl arası olduğu ve %53.4’ünün kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonları hakkında eğitim aldığı saptanmıştır. Hemşirelerin ölçekten ortalama 62.18±7.11 puan aldıkları belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalışma süresi gibi değişkenlerin hemşirelerin üriner kateter ve katetere ilişkin enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi ve tutumlarını etkilemediği bulunmuştur.Sonuç: Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin yarıdan fazlasının kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonları hakkında eğitim aldıkları ve üriner kateter ve katetere ilişkin enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi ve tutumlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Üriner kateter ve üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye yönelik hizmet içi eğitimlerin artırılması ve sürekliliğinin sağlanması önerilebilir. 

KNOWLEDGE AND ATTITUDES OF NURSES ABOUT URINARY CATHETER AND PREVENTION OF CATHETER-ASSOCIATED INFECTIONS

Aim: This study was undertaken to explore the knowledge and attitudes of nurses about urinary catheter and prevention of catheter-associated infections.Method: The population of this descriptive study was composed of nurses who worked at a training and research hospital in a province. The study utilized no sampling method, and 131 nurses who volunteered to join the study and were contacted were recruited for the study. The data of the study were collected using a descriptive questionnaire that addressed nurses’ socio-demographic characteristics and Catheter-Associated Urinary Tract Infections (CAUTI) between April and May 2019. In the analysis of the data; numbers, percentages, means, Mann Whitney-U test and Kruskall Wallis test were used. Results: 35.1% of the nurses were aged ≥35 years, 87.0% of them were female and 60.3% of them had undergraduate degrees. 24.4% of the participating nurses had a work-length of 6-10 years and 53.4% of them received training about catheter-associated urinary system infections. It was identified that nurses had an average score of 62.18±7.11. It was identified that such variables as age, sex, educational status, work-length did not affect nurses’ urinary catheter and catheter-associated infections.Conclusion: It was found that more than half of the participant nurses received training about catheter-associated urinary system infections and showed a high level of knowledge and attitudes about urinary catheter and prevention of catheter-associated infections. It may be recommended that the number of on-job trainings about preventing catheter-associated infections be elevated and continued.

___

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

COVID-19 PANDEMİSİNİN ÇOCUKLARIN KORKU, KAYGI VE DEPRESYON DÜZEYLERİNE ETKİSİ

İbrahim OZLU, Zeynep ÖZTÜRK, Zeynep KARAMAN ÖZLÜ, Beyzanur KIZILOĞLU

AMELİYATHANELERDE ÖNEMLİ BİR RİSK: BASINÇ YARALANMASI

Sema KONATEKE

İYONİZE RADYASYON UYGULANAN SIÇANLARDA PYCNOGENOL’ÜN BÖBREK DOKUSU ÜZERİNE KORUYUCU ETKİSİ

Arzu GEZER

BİREYSEL İŞ YÜKÜ ALGISI ÖLÇEĞİ’NİN HUZUREVİ VE YAŞLI BAKIM REHABİLİTASYON MERKEZLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA TÜRKÇE GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİNİN İNCELENMESİ

Fatma AZİZOĞLU, Osman HAYRAN, Banu TERZİ

HASTA GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMINDA ANNELERİN TUTUMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Esra TURAL BÜYÜK, Nihal ÜNALDI BAYDIN

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANANLARIN HEMŞİRELİK İMAJINA İLİŞKİN ALGILARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Seda Tuğba BAYKARA MAT, Ülkü BAYKAL

HEMŞİRELERİN ÜRİNER KATETER VE KATETERE İLİŞKİN ENFEKSİYONLARI ÖNLEMEYE YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARI

Sevinç KÖSE, Papatya KARAKURT, Arzu ERDİNÇ

GÜÇLENDİRME MODELİNİN KULLANIMINA ÖRNEK BİR OLGU ÇALIŞMASI: İNME REHABİLİTASYONU

Türkan ÇALIŞKAN, Serap ÖZER

NEUMAN SİSTEMLER MODELİNE GÖRE JİNEKOLOJİ KLİNİĞİNE YATIRILAN OLGUNUN HEMŞİRELİK BAKIMI

Gonca KARATAŞ BARAN, Kadriye KIZILTEPE, Esra Nur ERDOĞAN, Ecem Burcu SÖYLEMEZ, Hatice Kübra TEKELİ, Sema YILDIZ CEYLAN

DİSTRES TERMOMETRESİ CERRAHİYE BAĞLI STRESİ ÖLÇMEK İÇİN KULLANILABİLİR Mİ?

Gül ÇAKIR ÖZMEN, Ayla GÜRSOY