HEMŞİRE ÖĞRENCİLERİN KENDİLERİNE UYGULAMA YAPMALARINA İLİŞKİN HASTALARIN GÖRÜŞLERİ

Öz Araştırma hastanede yatan hastaların öğrenci hemşireler tarafından kendilerine uygulama yapılması hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini hemşire öğrencilerin uygulamaya çıktığı kliniklerde yatan tüm hastalar, örneklemini ise mental durumu iyi olan, yetişkin, öğrenci hemşire tarafından bakım verilen 92 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında iki soru formu kullanılmıştır. Formlar araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ortalama değerler, ki kare ve t testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hastaların çoğunluğunun (%56.5 ile %98.9 arasında) tüm uygulamaların özellikle de noninvaziv uygulamaların öğrenci hemşire tarafından yapılmasını uygun bulduğu, hastaların noninvaziv girişimleri öğrencinin yapmasını tercih etme durumuna göre aldıkları puan ortalamasının (5.77±0.99) invaziv girişimlerden aldıkları puan ortalamasından (4.90±1.48) yüksek ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p > 0.05).

___

Aştı T, Taşocak G (1995). Klinik eğitimde farklı bir yaklaşım. Hemşirelik Bülteni 9(35):7-17.

Bektaş H (2004). Hemşirelik öğrencilerinin kuramsal ve uygulamalı eğitimde yaşadıkları güçlükler ve öğretim elemanlarından beklentileri. Hemşirelik Forumu Ekim:45-54.

Erdemir F (1998). Hemşirenin rol ve işlevleri ve hemşirelik eğitiminin felsefesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2(1):59-63.

Fadıloğlu Ç, Işık A, Özbayır T ve ark. (1992). Hastaların hemşireleri değerlendirmesi. II. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri Kongre Kitabı. Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir.

Güvenç M, Kanan N(1993) Cerrahi hastalarının hemşirelerden ve öğrenci hemşirelerden beklentileri. Hemşirelik Bülteni 7(30): 83-96.

Hakantürk S, Kavak S, Güçlü S ve ark. (1992). Hastanede yatan hastaların öğrenci hemşirelerden beklentileri. II. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri Kongre Kitabı. Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir.

Hanley E, Higgins A (2005). Assesment of clinical practice in ıntensive care: a reviev of the literatüre. Intensive Critical Care Nursing 21(5):268-75.

Hartz B, Beal J (2000). Patients’ attitudes and comfort levels regarding medical students’ ınvolvement in obstetricsgynecology outpatient clinics. Academic Medicine 75(10):1010-1014.

Khorshid L, Eşer İ, Sarı D ve ark. (2003). Hemşirelik öğrencilerinde invaziv ve invaziv olmayan işlemleri yapmaya bağlı korku semptom ve belirtilerinin incelenmesi. I. Uluslararası V. Ulusal Hemşirelik Eğitimi Kongresi Kongre Kitabı. Özlem Matbaacılık. İstanbul.

Özcan A (1996). Hemşire- Hasta İlişkisi ve İletişim. Saray Medikal Yayıncılık Sanayi ve Lim. Tic. Sti. Bassaray Basımevi. İzmir.

Özmen D (1992). Dokuz eylül üniversitesi tıp fakültesi hastanesinde yatan hastaların beklentilerinin saptanması. II. Ulusal Hemşirelik Kongresi Bildirileri Kongre Kitabı. Ege Üniversitesi Basımevi. İzmir.