GEBELERDE DOĞUM ÖNCESİ VE DOĞUM SONRASI DÖNEMLERDE DURUMLUK KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Öz Bu çalışma gebelerde doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde durumluk kaygı düzeylerinin incelenmesi, kaygı durumuna etki eden sosyo-demografik ve doğurganlıkla ilgili özelliklerin doğum öncesi ve sonrası durumluk kaygı düzeyi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Sağlık Bakanlığına bağlı, Gaziantep 75. Yıl Doğum Hastanesi doğum ünitesine başvuran 97 gebe kadın üzerinde yapılmıştır. Veri toplama formu, gebelerin sosyo-demografik ve doğurganlıkla ilgili özelliklerini içeren görüşme formu ve durumluk kaygı envanterinden oluşmaktadır. Verilerin analizinde yüzdelik, t testi, kruskal wallis ve ANOVA istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda doğum öncesi durumluk kaygı puan ortalaması 53.38±9.60; doğum sonrası ise 41.74±8.20 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; gelir durumu, gebelik sayısı, bilgi alma, gebeliği isteme ve destek kişinin bulunma durumu ile doğum öncesi kaygı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p 0.05).

___

…………. (2003). Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, www.hips.hacettepe.edu.tr/tnsa2003/analizra por.htm).

Altınay S (1999). Gebelikte depresyon prevalansı, sosyodemografik özellikler, obstetrik risk faktörleri, kaygı düzeyi ve sosyal destek ile ilişkisi. Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi. Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Aile Hekimliği. Ankara.

Bhagwanani S, Seagravesjk K (1997). Relationship between prenatal anxiety and perinatal out come in nulliparous women. Journal of the National Medical Association 89(2): 93-98.

Daş Z (2000). Gebeliğin Psikososyal ve Kültürel Boyutu. Edi. Taşkın L. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. Sistem Ofset Matbaacılık, IV. Baskı, Ankara.

Engle P, Serimshow S, Zambrana R et al. (1990). Prenatal and postnatal anxiety in mexican giving birth in losangles. HealthPsychol 16(1): 81-99.

Işık E (1996). Nevrozlar. Baskı Kent Matbaa, Ankara.

Karaçam Z, Öz F, Taşkın L (2004). Postpartum depresyon: önleme, erken tanı ve hemşirelik bakımı. Sağlık ve Toplum Dergisi 14(3): 14-24.

Okanlı A, Tortumluoğlu G, Kırpınar İ (2003). Gebe kadınların ailelerinden algıladıkları sosyal destek ile problem çözme becerileri arasındaki ilişki. Anadolu Psikiyatri Dergisi 4:98-105.

Oktay P, Gemalmaz A, Beşer E ve ark. (2005). Aydın’da bir merkez sağlık ocağı bölgesinde form 005- gebe- loğusa izleme fişlerinin değerlendirilmesi. İnönü Tıp Fakültesi Dergisi 12(1): 31-35.

Öner N, Lecompte A (1985). Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 2. Baskı, İstanbul.

Özkan S (1994). Pskiyatrik Tıp, Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi. Roch San, İstanbul.

Öztürk O (1995). Ruh Sağlığı ve Bozuklukları. 6. Basım, Hekimler Yayın Birliği, Ankara.

Sertbaş G (1998). Gebelerde doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde durumluksürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi. Türk Hemşireler Dergisi 48(6):16-19.

Sertbaş G, Bahar A (2004). Anksiyete ve anksiyete ile baş etmede hemşirelik girişimleri. Hemşirelik Forumu Dergisi 5: 39-44.

World Health Organization (2003). Unicef, Antenatal Care in Developing Countries: Promises, Achievements and Missed Opportunities. An Analyzes of Trend, Levels and Differentials, Geneva.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HEMŞİRELERİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ

Özgür METİN, Fadime GÖK ÖZER

SAĞLIK MEMURLUĞU ÖĞRENCİLERİNİN ERKEĞE YÖNELİK AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİNİ KULLANMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Kerime TAŞÇI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TRABZON SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN AİLE VE ARKADAŞLARINDAN ALGILADIKLARI SOSYAL DESTEK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Kıymet YEŞİLÇİÇEK, İlknur KAHRİMAN

KANSER HASTALARINA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIM

Ayhan BAHAR

KADINLARIN OSTEOPOROZA İLİŞKİN BİLGİ, İNANÇ VE RİSK FAKTÖRLERİNİN İNCELENMESİ

Selda SEÇGİNLİ

ADET DÜZENSİZLİĞİ ŞİKAYETİ OLAN BEKAR ADÖLESANLARIN ANKSİYETE DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Funda ÖZDEMİR, Türkan PASİNLİOĞLU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİK MESLEĞİ HAKKINDAKİ BİLGİ, DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ

Selma DİNÇ, Özlem KAYA, Zeynep ŞİMŞEK

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNDE ÖZ-ETKİLİLİK-YETERLİLİK ALGISI VE KLİNİK UYGULAMADA YAŞANILAN STRESLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Neriman ZENGİN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİĞE BAKIŞ AÇILARI

Mehtap TAN, Seçil YUNCU, Özlem ŞENTÜRK, Özlem YILDIZ, Özlem YILDIZ

ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP EBEVEYNLERİN DEPRESYON DÜZEYİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

Dilek ERGİN, Nesrin ŞEN, Nurten ERYILMAZ, Nurten Eryılmaz ERYILMAZ, Saadet PEKUSLU, Saadet PEKUSLU, Melek KAYACI, Melek KAYACI