Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu

Mersin ili ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. Tarımsal üretimde yaygın olarak geleneksel sistemler kullanılmaktadır. Birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün alabilmek tüm üretim girdileri ve tekniklerinin kullanılması ile mümkün olmaktadır. Mekanizasyon tarımda üretimin, iş veriminin ve iş kalitesinin arttırılmasında büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada Mersin ilinin tarımda teknoloji kullanım projeksiyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Projeksiyon katsayısı, kültüvatör için %4.49, diskli traktör pulluğu için %3.74, kulaklı traktör pulluğu için %3.04, toprak frezesi için %0.73, kuyruk milinden hareketli pülverizatör için %5.07, hububat ekim makinası için %3.79 ve kimyevi gübre dağıtma makinası için %4.38 hesaplanmıştır. Projeksiyon katsayısının artması, alet ve makina sayısının artmasına neden olmuştur.

-

Mersin province is one of the most important agriculture centres of Turkey. Conventional systems are widely applied in the agricultural production.To obtain higher and quality crop from per unit area is possible with use all production inputs and techniques. Agricultural mechanization has a paramount importance in agriculture production, quality and efficiency of the work. The aim of this study was to determine the projection of technology usage in agriculture of Mersin province. It was calculated that the projection coefficient was 4.49% for cultivator, 3.74% for tractor disc plow, 3.04% for tractor moldboard plow, 0.73% for rotary cultivator, 5.07% for atomiser, 3.79% for planting machine and 4.38% for chemical fertilizing machine. The increasing in the projection co-efficient caused to increase on implement and machine numbers.

___

  • Altay, F., Turhal, K., 2011. Bilecik İlindeki Tarımsal Mekanizasyonun Durumu ve Çözüm Önerileri. 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS’11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey.
  • Anonim, 2003. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2004. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2005. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2006. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2007. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2008. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2009. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2010. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2011a. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Anonim, 2011b. T.C. Mersin Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Mersin Tarım Master Planı, Mersin. Anonim, 2012. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  • Demir, B., Öztürk, İ., Sayıncı, B., Sakarya, A., 2013. Türkiyenin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. I. Bitki Koruma Ürünleri ve Makineleri Kongresi, 2-5 Nisan 2013, Antalya.
  • Kaya, Y., Arısoy, R.Z., Taner, A., Aksoyak, Ş., Partigöç, F., Gültekin, İ., 2010. Geleneksel ve Doğrudan Ekim Yöntemlerinin Nohut Buğday Ekim Nöbetinde Orta Anadolu Kuru Koşullarında Karşılaştırılması. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 6(4):267-272.
  • Özgüven, M.M., Türker, U., Beyaz, A., 2010. Türkiye’nin Tarımsal Yapısı ve Mekanizasyon Durumu. GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2):89-100.