Kültürteknik Faaliyetlerinin Kırsal Yerleşimlerin Sosyo-Ekonomik-Kültürel Gelişimi Üzerine Etkisi ve Erzurum Örneği

Kırsal yerleşimlerin kültürteknik çalışmalar yönüyle genel sorunlarının ele alındığı bu araştırmada, Erzurum İli Pasinler İlçesinde sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri oldukça alt seviyede olan iki köy seçilerek bu köylerin yerleşim ve sosyo-ekonomik sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilmiştir. Köylerin kültürteknik yönüyle eksiklikleri anket yoluyla saptanarak bu sorunların çözümü amacıyla TEMA Vakfının desteği alınarak söz konusu köylerin özellikle alt yapı itibarı ile geliştirilmeleri ve köylerin fiziksel düzenlenmesi gerçekleştirilmiştir. Üç yıl süren çalışma sonucunda tekrar köylülerle görüşülerek memnuniyet durumları saptanmıştır. Söz konusu köylerde ahırların düzenlenmesi, hayvan su içme savaklarının yapılması, köylere içme ve kullanma suyu sağlanması, köy konutlarının düzenlenmesi ve doğal atık su arıtma tesisinin oluşturulması gerçekleştirilmiştir. Proje bitiminde ele alınan her iki köyün de sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin arttığı, köylerin fiziksel olarak iyileştiği yaşam kalitesinin yükseldiği, tarımla uğraşan kırsal yerleşim halkının daha mutlu bir düzeye geldiği gözlenmiştir.

___

  • Anonim,2006, Dokuzuncu Kalkınma Planı. 2007-2013, Devlet Planlama Teşkila- tı,http://ekutup.dpt.gov.tr/plan/plan9.pdf (02.02.2010) Ankara.
  • Anonim, 2008. Pasinler İlçesine Ait Uzun Yıllık İklim Verileri ( Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 2009. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • Candan, B., 1993. Kırsal Konutlar. Yayınlanmamış Master Tezi,Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Doğanay, F., 2002.Türkiye’de Kırsal Yerleşmeler ve Geliştirilen Politikalar, Planlama. 2002/2- 3,DPT, 90-96, Ankara.
  • Ekmekyapar, T., 1993. Hayvan Barınaklarında Çevre Koşullarının Düzenlenmesi, Atatürk Üniversite- si Yayınları No: 698, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 306, Erzurum.
  • Eminağaoğlu, Z., Çevik, S., 2007. Kırsal Yerleşmelere İlişkin Tasarım Politikaları ve Araçlar. Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 22 (4) 157–162.
  • Kocaman,B., Yağanoğlu,A.V., Angın,İ.,2007. An Investigation on Natural Wastewater Treatment System and Re-Usability of Wastewater in Irrigation, Journal of Sustainable Agriculture, 31(2): 83-90 (2007)
  • Özgür, M.E., 2010. Nüfusun Coğrafi Analizi,Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülte- si, Coğrafya Bölümü Ders Notları, Ankara.
  • Özkaya, T.,Karaturhan, B., Boyacı, M.,1998, Kırsal Kalkınmada Çiftçi Katılımının Önemi Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bornova, İzmir.
  • TEMA 2004.Erzurum - Pasinler - Kotandüzü ve Yayladağ Köyleri Erozyonu Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi.
  • Yağanoğlu, A.V., 1981. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmesindeki Süt Sığırı Ahırının So- runları ve Geliştirme Olanakları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakülte- si Kültürteknik Bölümü (Basılmamış Doktora Çalışması), Erzurum.
  • Yağanoğlu, A.V.,Kocaman,B., 2010.Merkezi Köyler İçin Yeni Bir Yaklaşım Doğu Anadolu Bölge- sindeki Kırsal Yerleşimlerin Durumu ve Merkezi Köyler İçin Yeni Bir Yaklaşım.I. Ulusal Sulama ve Tarımsal Yapılar Sempozyumu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,(27-29 Mayıs 2010), Kahramanmaraş.