GAP Bölgesinin Organik Tarım Potansiyeli ve Uygulanabilirliği

Tarım günümüz dünyasının en stratejik sektörlerindendir. Tarım yapılabilecek toprakların azalması, kullanılabilir su kaynaklarının çeşitli nedenlerle yararlanamayacak duruma gelmesi, artan nüfusla birlikte değerlendirildiğinde, sürdürülebilir nitelikte, sağlıklı, güvenli,  yeterli gıda üretimi ve kaliteli bir yaşam ortamı oluşturmak önümüzdeki yıllarda üzerinde çalışılması gereken konulardan olacaktır. Sürdürülebilir organik tarımın stratejik önceliği, Türkiye’de sertifikalı organik tarımsal üretimi geliştirerek, bu amaçla sürdürülebilir iş faaliyetlerini de geliştirmektir. Organik tarım, doğal kaynakların korunmasına ve sürdürülebilir tarıma da destek olur. Organik tarım sistemleri; tarımsal verimliliği ve toprak verimliliğini artıracağı gibi, doğal kaynakları onarır ve Türkiye’de gıda kalite ve güvenilirliğini de yükseltir. Sertifikalı organik tarımsal sistemler geliştirildiği takdirde, Türkiye’nin kırsal kesimlerinde tarımın gelir üretme ve iş yaratma kapasitesi de gelişecektir. GAP Bölgesi de bu anlamda tarıma henüz açılmamış ya da organik tarıma dönüştürülebilir yapıdaki çeşitli alanlarıyla bu potansiyeli bünyesinde barındıran ve farklı iş kollarına ham madde üretebilecek ölçekte geniş tarımsal alanları kapsamaktadır. Bu araştırma derlemede bölgenin organik tarım potansiyeli ve bu potansiyelle birlikte oluşturulacak iş kolları, bu kollarda istihdam edilebilecek iş gücünün önemi değerlendirilmeye çalışılmıştır.

-

Agriculture is among the most strategic sectors in today's world. Reduction in arable land, loss of usability of available water resources from a variety of reasons have become a serious problem along with an ever increasing population. In the future, sustainable, well-balanced, safe and adequate food production will be a critical issue that is necessary to investigate in order to create environmentally friendly living conditions. A strategic priority for sustainable organic agriculture is to develop sustainable business operations in Turkey, through increasing the certified organic agricultural production. Organic farming also supports the conservation of natural resources and sustainable agriculture. Organic farming systems increase the agricultural productivity and soil fertility while protecting the natural resources and improving the food quality and safety. If certified organic agriculture systems are developed, agricultural income and employment capacity will increase rapidly in the rural areas of Turkey. The GAP region covering a large scale agricultural land embodies a great potential for organic agriculture that produce raw materials for different business lines. In this review, the potential of the GAP region for organic agriculture, employment opportunities and the contribution of the labor force to the region have been evaluated.

___

  • Atış, E. 2004. http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=466
  • Anonim, 2003. http://yunus.gov.tr/yunus/uploads/Makale_030206.pdf
  • Anonim. 2004. http://www.kto.org.tr/d/file/organik_rapor.pdf
  • Anonim, 2005. http:// www.ziraatci.com
  • Anonim, 2006. http://gatae.gov.tr/htmls/faaliyetler/images/2005-2006
  • Anonim, 2008. http://www.gap.gov.tr organik.html. GAP ve Organik tarım.
  • Anonim, 2009a. http://www.sutso.org.tr/dosyalar/yayinlar/060620099155.pdf Anonim, 2009b. http://www.orguder.org.tr/turkiyede.html
  • Anonim,2011.http://www.karacadag.org.tr/SayfaDownload.DIYARBAKIR_ILINDE./ _ORGANIK_TARIMA_UYGUN_ALANLARIN_BELIRLENMESI_VE HARITALANMASI.pdf
  • Bengisu, G., Yavuzer, Ü., Cevheri C., Öztürkmen A. R., ve Coşkun. M. 2010. Organik tarımın GAP Bölgesin‟de uygulanabilirliği. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11 - 15 Ocak 2010, Ankara, s. 229–235.
  • Eraslan, İ. H. ve Şelli, F. 2006. Sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmede organik tarım sektörü sektörel stratejiler ve uygulamalar. Genel Olarak Organik Tarım Yöntemi, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği, Kazancı Matbaacılık. İstanbul, 140.
  • Öztürk, A. 2001. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14-16 Kasım 2001. Antalya. ,s. 5.
  • Yavuzer, A.G.B., Yavuzer, Ü., Öztürkmen, A.R., 2003. Organik Tarım ve Hayvancılığın GAP Bölgesi İçin Önemi. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, III. GAP ve SANAYİ Kongresi, 18- 19 Ekim 2003, Diyarbakır, s. 95-100.