Tarım ve çevre sorunları

Çevreyi oluşturan temel unsurlardan olan hava, su ve toprakta doğal koşullarda doğal bir denge bulunmaktadır. Bu denge sonucu canlılar gelişim süreçlerini bir aksaklık göstermeden devam ettirirler. Bu ortamlar için yabancı olan maddeler ve miktarları alışılmış değerlerin üstüne çıkan maddeler belirli sınırlardan sonra kirletici olmaktadırlar. Modern tarımsal uğraşılar ile oluşan yeni bozucu unsurların sebep olduğu süreçler dönüşümsüz sonuçlar doğurmaktadır. Toprak besin üretimi için yoğun bir şekilde sömürülmektedir. Böyle yaklaşımlar doğanın özellikle de toprağın dengesini bozmaktadır. Bu olumsuz etkileri önlemek için doğanın dengesini bozmayacak şekilde tarımsal faaliyetlerimizi düzenlemeli ve toprak su ve gübreleri çevre sorunlarına neden olmayacak şekilde kullanmalıyız.
Anahtar Kelimeler:

kirlilik

Agriculture and environmental problems

Being the main component of environment soil, water and air are in a balance in the natural conditions. Because of this balance the living continue their developmental processes. Outlander substance and excessive amount of natural material cause environment pollution in nature. Moreover, modern agricultural activities cause soil and water pollution. Similarly excessive use of chemical cause food pollution. In addition soil has been extensively exploited to produce food for human. Such approach, however, destroying the balance of nature, primarily soil. To prevent those damages, agricultural activities should be arranged to preserve the natural balance among the living. While soil, water and fertilizer are production factors, These inputs should be used according to technical procedure in order prevent environmental problem.
Keywords:

pollution,

___

  • Akçay, H., Evcimen, T.H., 1980. Fosforik Asitten Yan Ürün Olarak Uranyum Kazanılma Teknolojisi ve Türkiye'nin Bu Yoldaki Çalışmaları. E.Ü. Nükleer Araş. Enst.-Nükleer-Telmoloji Birimi Seminer Notu.
  • Aydemir, O., İnce, F., 1988. Bitki Besleme. Dicle Üniversitesi. Eğitim Fakültesi Yayınları. No:2.
  • Tok, H.H., 1992. Modern Tarımın Çevre Kirliliği Üzerine Etkisi. T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1): 123-132.
  • Baechle, PI.T., Wolstein, F., 1984. Cadmium Compound in Mineral Fertilizers. The Fertilizer Society, Proc. No:226, London.
  • Iserman, K., 1983. The Extent to which Agriculture is Involved in Environmental Problems in Modern Industrial Society. Fertilizer and Agriculture. 85:3-25.
  • Kacar, B., 1977. Bitki Besleme. Ankara Ü.Z.F. Yayınlan 637, Ankara.
  • Lagerwerff, J.V., 1972. Lead, Mercury, and Cadmium as Environmental Contaminants. In: Micronutrients in Agriculture. Eds. J.J. Mortvedt, P.M. Giordano, W.L. Linsay. Soil Sci. Soc. America, Madison, USA.
  • Mengel, K., Kirkby, E. A., 1987. Plant Nutrition. 4th Edition International Potash Institute, Bern, Switzerland.
  • Sönmez, K., 1995. Çevre Kirliliği Ders Notları. Atatürk Üniversitesi. Ziraat Fakültesi. Erzurum.