Kamu Yayım Elemanlarının Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Bu çalışma ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda 10-14 Ekim 2011 tarihleri arasında yapılan örtüaltı sebzecilik eğitimine katılan tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan teknik elemanların konu ile ilgili bilgi düzeyleri ve eğitim ile ilgili görüşleri incelenmiş ve bu çerçevede örtüaltı sebzecilik konusunda çalışan yayım elemanlarının durumu ve eğitimlerin kalitesinin artırılması için neler yapılması gerektiği belirlenmeye çalışılmıştır. Örtüaltı sebzecilik konusunda çalışan yayım elemanlarının büyük bir çoğunluğunun önlisans mezunu ve bitki koruma mezunu olduğu belirlenmiştir. Konu olarak bahçe bitkileri kapsamına girmesine rağmen bahçe bitkileri bölümü mezunlarının çalışanların sadece %14'ünü oluşturduğu belirlenmiştir. Yayım elemanlarının örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin temel konularında bilgi sahibi olduğu ancak yeni gelişmeler konusunda bilgi eksiklikleri olduğu görülmüştür. Eğitimlerin daha başarılı olmasında eğitim veren kurum ve eğiticilerin katılımcıların düzeyine göre sunum, zaman planı hazırlaması ve daha fazla uygulama yapılması ile araştırma sonuçlarının paylaşılmasının etkili olacağı belirlenmiştir.

Assessment of Greenhouse Vegetable Production Knowledge Level of Extension Agents in Public Institutions

In this study, knowledge level of extension agents about greenhouse vegetable production and their opinions who are working in provincial directorate of agriculture and its districts were examined in training that held on between 10-14 October 2011 in Alata Horticultural Research Station. With this context, situation of extension agents working in the greenhouse vegetable production were evaluated and tried to determine what should be done to improve the quality of trainings. A great majority of participants were graduated from vocational school or plant production department of agriculture faculty. Even though only 14% of participants were graduated department of horticulture. Extension agents have sufficient knowledge about basic issues of greenhouse production however they have knowledge deficiency about new developments. It is also defined that to provide the success of the training, institutions and trainers should design their presentations, time planning, and more applications according to participants knowledge level will be more effective with sharing research results.

___

  • Abak, K., Düzyaman, E., Şeniz, V., Gülen, H., Peşken, A., Kaymak, H.Ç., 2010. Sebze Üretimini Geliştirme Yöntem ve Hedefleri, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Kaya, T.E., Sezgin, A., Atsan, T., 2010. Erzurum Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerinde Çalışan Yayım Elemanlarının Sosyal ve Mesleki Niteliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 19 (B) - 2010 14-20, ISSN:1307-3311, s.14-20, Erzurum.
  • Oakley, P., Garforth, C., 1988. Yayım Eğitim Kılavuzu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, TYUAP Yayınları, Yayın No:294-2, 1988, Ankara.
  • Özçatalbaş, O., Y. Gürgen, 1998. Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Baki Yayın Evi,Yayın No:8, 1998, Adana.
  • Özçatalbaş, O., Budak, D.B., Boz, İ., Karaturhan, B., 2010. Türkiye'de Tarım Danışmanlığı Sisteminin Geliştirilmesine Yönelik Önlemler. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara.
  • Şenocak, C., 1967. Yayım ve Haberleşme, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara.
  • Taluğ, C., 1982. Meyseb Tarımsal Yayım Çalışmalarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. AÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Doçentlik Tezi, 1982, Ankara.
  • Tatlıdil, H., Taluğ, C., 1993. Tarımsal Yayım ve Haberleşme Dersi Notları. AÜ Ziraat Fakültesi Yayını, Yayın No: 141, 1993, Ankara.