Bazı çilek çeşitlerinin Adana ekolojik koşullarındaki morfolojik ve pomolojik özellikleri

Araştırma 2000-2001 yılları arasında 10 çilek çeşidi ile yaz dikim sistemi kullanılarak yürütülmüştür. Çeşitlerin Adana ekolojik koşullarında çiçeklenme başlangıç tarihleri, kloroz gösterme, vejetatif gelişme durumları, meyve ağırlığı ve suda çözünebilir kuru madde değerleri incelenmiştir. Deneme sonucunda incelenen 10 çilek çeşidi içinde Redlans Hope, Kabarla ve Sweet Charlie çeşitlerinin en az kloroz gösterdiği, en fazla vejetatif gelişmenin Redlans Hope ve Camarosa çeşitlerinde olduğu, en iri meyveli çeşidin Redlans Hope, en küçük meyveli çeşidin ise Selva olduğu saptanmıştır. En yüksek SÇKM içeriğine sahip çeşidin Rosa Linda olduğu, en az orana sahip çeşidin ise Chandler olduğu tespit edilmiştir.

Pomological and morphological traits of some strawberry cultivars under Adana ecological conditions

The experiment was carried out with 10 strawberry cultivars in summer planting system between 2000-2001 years. In the experiment, the beginning of flowering dates, the characteristics of chlorosis and vegetative growing, mean fruit weight and total soluble solid were determined in all cultivars. In the result, it was determined that Redlans Hope, Kabarla and Sweet Charlie showed lowest level of chloroz and Redlans Hope and Camarosa have vigour crowns. It was found that Redland Hope has the biggest fruits.

___

  • Adak, N, Gübbük, H., Pekmezci, M., 2004. Bazı Çilek Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Örtüaltında Yetiştirme Olanakları Üzerinde Araştırmalar. IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Sempozyumu, 8-12 Eylül 2003, Antalya, s:313-315.
  • Anonim, 2009. FAO Web Page. http://www.fao.org
  • Atasay, A., Türemiş, N., Demirtaş, İ., Göktaş, A., 2006. Eğirdir (Isparta) Koşullarında Yaz Dikimi Yapılan Bazı Çilek Çeşitlerinin Verim Ve Kalite Özellikleri. II.Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 14-16 Eylül 2006, Tokat, s:100-105.
  • Kaşka, N., Yıldız, A.I., Paydaş, S., Biçici, Türemiş, N., Küden A., 1986. Türkiye İçin Yeni Bazı Çilek Çeşitlerinin Adana’da Yaz ve Kış Dikim Sistemleriyle Örtü Altında Yetiştiriciliğinin Verim, Kalite ve Erkencilik Üzerine Etkileri. Doğa bilim Dergisi, Seri D2 Cilt 10 Sayı 1 s. 84-102.
  • Kaşka, N., Paydaş, S., Özgüven, A.I., Özdemir, E., 1988. Alata’da (İçel) Yeni Bazı Çilek Çeşitleri Üzerinde Araştırmalar. Doğa TU Tar. Ve Orm. D. 12 (1):1-10.
  • Özdemir, E., Kaşka, N., Paydaş, S., Mermi, S., 1995. Silifke Yöresinde Bazı Önemli Çilek Çeşitlerinin Yaz ve Kış Dikim Yöntemleriyle Yetiştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Derim 12(2):71-78.
  • Özdemir, E., Gündüz, K., Bayazit, S., 2001. Determination of Yield, Quality and Precocity of Some Strawberry Cultivars Grown under High Tunnel by Using Fresh Runners Rooted in Pots in Amik Plain. Bahçe, 30(1-2): 65-70.
  • Özuygur, M., 2005. Adana Koşullarında Bazı Yerli, Amerika ve Avrupa Kökenli Çilek Çeşitleri ile Bazı Melez Çilek Genotiplerinde Verim, Meyve Kalite Kriterleri ve Bitki Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 151 s.
  • Türemiş, N., Özgüven, A.I., Paydaş, S., 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Çilek Yetiştiriciliği. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Türkiye Tarımsal Araştırma Projesi Yayınları, Adana, 36 s.
  • Yaşa, N.E., 1997. Bazı Kültür Çilek Çeşitleri ile Melez Çilek Çeşit Adaylarının Demir (Fe) Klorozuna Dayanım Dereceleri ve Kromozom Sayılarının Saptanması Üzerine Araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 120 s.