Üniversite Çalışanlarının Çok Yönlü Kariyer Tercihleri: Zaman Kullanım Eğilimi ve Kişilik Özellikleri Açısından Bir İnceleme

Araştırmanın amacı, vakıf yükseköğretim kurumlarındaki akademik ve idaripersonellerin çok yönlü kariyer eğilimlerinde kişilik özelliklerinin ve zamankullanım eğilimlerinin rolünün tespit edilmesidir. Araştırma kapsamındaİstanbul’da yer alan üç vakıf yükseköğretim kurumundaki 387 personeldenveri toplanmıştır. Araştırma sonucunda, akademik personeller ve idaripersonellerin demografik özelliklerinin kişilik özellikleri ve çok yönlükariyer açısından anlamlı farklılıklar meydana getirdiği tespit edilmiştir.Çalışanların zaman kullanım eğilimleri ile çok yönlü kariyer eğilimleriarasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Çalışanların kişiliközellikleri ile çok yönlü kariyer eğilimleri arasında ise düşük düzeyde ilişkiolduğu tespit edilmiştir. Zaman kullanım eğilimi ve kişilik özellikleriarasında ise düşük düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak çalışanlarınkişilik özelliklerinin A ya da B tipi olarak dağılmadığı, polikronik zamankullanım eğilimlerinin yüksek olduğu ve çok yönlü kariyere olumluyaklaştıkları tespit edilmiştir.

Protean Career Preferences of University Employees: An Investigation in Terms of Time Use Tendency and Personal Traits

The study aims to determine the role of personality traits and time usage tendency in the protean career tendency of academic and administrative staff in foundation higher education institutions. In the study, data were collected from 387 personnel working in three foundation higher education institutions in Istanbul. Questionnaire forms were used to collect research data. As a result of the research, it was determined that academic and administrative staff's demographic characteristics create significant differences in terms of personality traits and protean career. It has been determined that there is no significant relationship between employees' time usage tendencies and protean career tendencies. It has been found that there is a low level of relationship between employees' personality traits and their protean career tendencies. Low-level relationships were found between time use tendency and personality traits. Finally, it has been determined that the employees' personality traits are not distributed as A or B type. They have high polychronic time usage tendencies, and they have a positive approach to a boundaryless career.

___