Bilişim Teknolojisi Tabanlı Karar Destek Sistemleri İle İplik Üretim Tesislerinde Üretimin Planlanması

İşletmeler büyüdükçe işlerin en iyi şekilde ilerlemesi için yapılacak işlerkarmaşık bir hal almaya başlar. Bu ortamda üretim/hizmet faaliyetlerininverimli şekilde ilerlemesi için en uygun kararların kısa sürede ve etkinolarak alınması önemlidir. Karmaşık olan tüm verilerin analiz edilerekyöneticilerin karar vermesi için geliştirilmiş bilişim teknolojisi tabanlıbirçok sistem bulunmakta olup bunlardan birisi ise karar desteksistemleridir. Karar destek sistemleri seçenekler arasından çeşitli analizlerile seçim sunarak en doğru kararın alınması için yöneticilere imkân sağlar.Çalışma Gaziantep ilinde iplik üretim faaliyeti gösteren bir işletmedeyapılmıştır. İşletmede çalışan tüm makinelerde istasyonlar arasındaki üretimmiktarlarının durumlarına göre üretim planının yapılması için karar desteksistemlerinden en etkin şekilde nasıl faydalanılabileceği amaçlanmıştır.Verilerden elde edilen sonuçlara göre çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.Değerlendirmelere bağlı olarak tavsiye niteliğindeki konular işletmeçalışanları ile paylaşılarak öneriler getirilmiştir. Çalışma iplik üretimtesisleri için bir örnek teşkil edecek olup; diğer sektörler için ise yolgösterici niteliğinde olabilecektir.

Planning Production in Yarn Production Facilities with Information Technology Based Decision Support Systems

As businesses grow, things to do to keep things running at their best start to get complicated. In this environment, it is important to make the most appropriate decisions in a short time and effectively for the efficient progress of production / service activities. There are many information technology-based systems developed for managers to make decisions by analyzing all complex data, one of which is decision support systems. Decision support systems provide managers with the opportunity to make the right decision by offering a selection of options with various analyzes. The study was carried out in an enterprise operating in the province of Gaziantep in yarn production. It is aimed how to make the most effective use of decision support systems in order to make a production plan according to the status of production amounts between stations in all machines working in the enterprise. Various evaluations were made according to the results obtained from the data. Based on the evaluations, suggestions were made by sharing the advisory issues with the company employees. The study will set an example for yarn production facilities; It can be a guide for other sectors.

___

  • ALAGÖZ, A., ÖĞE, S., & KOÇYİĞİT, N. (2013). “Muhasebe Bilgi Sistemi ve Karar Destek Sistemleri İlişkisinin Yönetsel Karar Alma Faaliyetlerine Etkisi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30), 27-40.
  • ARSLAN, M. (2019). Depo Yönetiminde Karar Destek Sistemleri Kullanımı Ve Ürün Yerleşiminde Önemli Olan Kriterlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • BENSGHIR, T. K. (1996). Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, Ankara: Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü.
  • DEMİR, E., DİNÇER, S. E. (2020). “Üretim Sektöründe Veri Madenciliği Uygulamaları: Literatür Taraması”, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi (İŞFAD), 2 (1): 1-12.
  • DEMİRDÖĞEN, O. & GÜZEL, D. (2009). “Üretim Planlama Ve İş Yükleme Metotları”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4), 43-67.
  • DÖNERÇARK, M. (2020). Kurumsal Karar Destek Sistemlerinde Yapay Zekâ Kullanımı: Tasarım Ve Uygulama, . (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı, İzmir
  • GÖKŞEN, Y., AŞAN, H. & DAMAR, M. (2015). “İşgücü Planlamasında Bir Karar Destek Sistemi Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1), 53-66.
  • GRAVES, S. (1999). Manufacturing Planning And Control, Massachusetts Institute of Technology.
  • GÜNGÖR, Ş. C. & CENKÇİ, D. (2009). “Üretim Planlama Performans Ölçütlerinin Belirlenmesi ve Değerlendirilmesine Entegre Bir Yaklaşım”, Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, (27), 1-17.
  • KARAÖZ, B. (2014). Maden Üretim Planlaması ve Çizelgelenmesi Üzerine Bir Tam Sayılı Programlama Önerisi: Kar Maden Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Programı, Ankara.
  • LAUDON, K., & LAUDON, J. (2018). Management Information Systems 'Managing the Digital Firm' Fifteenth Edition. Pearson Education Limited.
  • LIANG, T. P. & SHIN, Y. H. (1997). "DSS and EIS Applications in Taiwan" Information Technology & People, 11(4), 303-315.
  • MCLEOD, R. J. (1995). Management Information Systems A study af Computer-Based Information Systems, Prentice Hall International, New Jersey
  • PAKSOY, T. & ATAK, M. (2003). “Etkileşimli Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama ile Bütünleşik Üretim Planlama”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 15(2), 457-466.
  • SIMON, A.H. (1960). The New Science Of Management Decision, Harper, Newyork.
  • SINDIR, K. O. (2006) “Yönetim ve Karar Destek Sistemleri”, (Çeviren: Öztekin, Tekin) Farm and Crop Management Systems, (6), 355-367
  • SOMAN, C,. ANILI D., DIRK, P. & GAALMAN, D. G. (2004). “Combined Make-ToOrder and Make-To-Stock in a Food Production System”, International Journal of Production Economics, 90(2), 223–235.
  • ÖZER, B. & KUŞLU, M. (2012). “Yerel Yönetimlerdeki Yönetim Bilgi Sistemleri ve Karar Destek Süreçleri: Manisa Belediyesi Örneği”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 389-410.
  • UMEROVA, L. (2019). Uçak Motorları Bakım Onarım Süreçleri İçin Optimal Karar Destek Sistemleri Geliştirilmesi, (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • WATKINS. D. J. & MCKINNEY. D. (1995). Recent Developments Associated With Decision Support Systems İn Water Resources . Rev. Geophysics.