YAVUZ TURGUL’UN YOL AYRIMI FİLMİNİN YAPISALCI ÇÖZÜMLEMESİ

Nitelikli bir toplum esasen nitelikli bireylerden oluşur. Çağımızda da bireylerin bir toplum, daha doğrusu bir topluluk oluşturduğu söylenebilir. Çağımızın bu toplulukları, niteliğin kayıplara karıştığı ve niceliğin egemenliğini haykırdığı yeni bir toplum türünü gösterir. Niceliğin egemen olduğu bu toplulukları oluşturan yeni tür bireyler, nitelikli bir toplum oluşturma çabasındaki asıl bireylere ‘hastalıklı bireyler’ gözüyle bakmakta ve onları tecrit edip ötekileştirmektedir. Dünyada ve de Türkiye’de nitelikli toplumsallığı önceleyen bireyler nicedir anormal karşılanmaktadır. Esasen bireylerden oluşan bir topluluk, nitelikli bir hayat standardı ürettiği ölçüde nitelikli bir topluma dönüşebilir. Nitelikli toplumsal hayatta bireylerin aralarında empati kurmaları ve ortak hayaller geliştirmeleri sayesinde var olabilir. Yavuz Turgul son filmi Yol Ayrımı’nda bireysellik-toplumsallık sorununa derinlemesine bakıyor. Türk toplumunu çok iyi tanıyan ve gözlemleyen Yavuz Turgul, Yol Ayrımı filminde aile yapısına derinlemesine bakıyor. Bu bakışıyla son yıllarda kapitalizmin oluşturduğu aile yapısıyla, geleneksel aile yapısını karşılaştırıyor. Bunu yaparken Yavuz Turgul, iyi bir sinemacı olmasının yanı sıra iyi bir toplumbilimci olması hasebiyle, iki yapı arasındaki farkları derinlemesine görme ve gösterme imkânı buluyor. Klasik anlatı sinemasına kaynaklık eden Aristoteles’in dramatik yapı anlayışı, Todorov’un anlatı diziliminin de kaynağı sayılır. Bu metinde Yavuz Turgul’un Yol Ayrımı filmi, serim-düğüm-çözüm formülü üzerinde gelişen klasik anlatı sineması örneği olarak, Todorov’un yapısalcı analiz yöntemine göre değerlendiriliyor.

THE STRUCTURALIST ANALYSIS OF YAVUZ TURGUL'S ROAD SEPARATION MOVIE

A qualified society essentially consists of qualified individuals. It can be said that individuals constitute a society, more precisely a community in our age. These communities of our age show a new kind of society in which quality is at a loss and quantity cries out for the dominance. The new type of individuals who make up these communities dominated by quantity, regard the actual individuals who are trying to create a qualified society as "sick individuals" and isolate and marginalize them. Individuals who prioritize qualified sociality in the world and in Turkey have been regarded as abnormal for a long time. Essentially, a community of individuals can turn into a quality society to the extent that it produces a quality standard of living. Qualified social life can also exist thanks to individuals' empathy and common dreams. Aristotle's dramatic understanding of structure, which is the source of classical narrative cinema, is also considered the source of Todorov's narrative sequence. In this text, Yavuz Turgul's The Separation of the Road is evaluated according to Todorov's structuralist analysis method as an example of classical narrative cinema developed on the layout-knot-solution formula. 

___

  • Aristoteles. (2019). Poetika, (19. bs.), (çev. S., Rifat). İstanbul: Can Sanat Yayınları.
  • Armer, A. (2010). Sinema ve TV için Senaryo Yazmak, (1. bs.), (çev. V.T. Erdamar), Es Yayınları, İstanbul.
  • Battal, S. (2005). Asıl Film Şimdi Başlıyor, (1. bs.), Vadi Yayınları, Ankara.
  • Battal, V. (2015) Yavuz Turgul Sinemasında Mizah ve Toplumsal Eleştiri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Edgar-Hunt, R., Marland, J., ve Rawle, S. (2012). Senaryo Yazımı, (1. bs.), (çev. G. Altın-taş, Literatür Yayınları, ). İstanbul.
  • Miller, W. (2009). Senaryo Yazımı, Sinema ve Televizyon için, (1. bs.) (çev. Y. Büyükerşen, N. Esen, Y.Demir), Hayalperest Yayınevi, İstanbul.
  • Nutku, Ö. (1983). Dram Sanatı. (1. bs.) Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İzmir.
  • Oluk, A. (2004). Klasik Anlatı Sineması (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir.
  • Şener, S. (2003). Dünden Bugüne Tiyatro Düşüncesi, (3. bs.), Dost Yayınevi, Ankara.
  • Todorov, T. (2018). Poetika’ya Giriş, (4. bs.), (çev. K. Şahin), Metis Yayınları, İstanbul.
  • Turgul, Y. (Yönetmen). (2017). Yol Ayrımı filmi, Türkiye: TMC (Turkish Media Corpora-tion) Yapımı.
  • Yaren, Ö. (2013). “Sinemada Anlatı Kuramı” Z. Özarslan (Ed.), Sinema Kuramları 2 Be-yazperdeyi Aydınlatan Kuramlar kitabı içinde (s. 167-192). Su Yayınevi, İstanbul.