OSMANLI DÖNEMİ GİRESUN’DA EĞİTİM ÖĞRETİM

Giresun, Fâtih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fethinden sonra Osmanlı idaresine girmiştir. Fetihle birlikte Giresun vilayetinde iskân faaliyetleri başlamış, bu bağlamda eğitim kurumu olarak birçok tekke ve zaviye, sıbyân mektepleri, muallimhâneler ve medreseler imar edilmiştir. Ali Yılmaz tarafından kaleme alınan “Osmanlı Dönemi Giresun’da Eğitim Öğretim” adlı bu çalışma Osmanlı Devleti zamanında Giresun’da kurulan örgün eğitim kurumlarını incelemektedir.

EDUCATION IN GIRESUN IN THE OTTOMAN PERIOD

Giresun came under Ottoman rule after Fatih Sultan Mehmet conquered Trabzon in 1461. With the conquest, settlement activities started in Giresun province, and in this context, many dervish lodges and zawiyas, primary schools, teachers' houses and madrasas were built as educational institutions. This study named "Education and Education in Giresun in the Ottoman Period", written by Ali Yılmaz, examines the formal education institutions established in Giresun during the Ottoman Empire.

___

  • Acun, Fatma (2010), “Şebinkarahisar”, DİA, c. 38, TDV Yayınları, İstanbul.
  • Baltacı, Cahit (2004), “Mektep”, DİA, c. 29, TDV Yayınları, Ankara.
  • Birol, Nurettin (2008), “XIX. Yüzyıl Sonlarında Sivas Vilayetinde Azınlık ve Yabancı Eğitim Öğretim Kurumları ve Faaliyetleri”, Turkish Studies, c. III. S. 4, s.241-278.
  • Bozkurt, Nebi (1993), “Darülhadis”, DİA, c. 8, TDV Yayınları, İstanbul.
  • Yardım, Ali (1993), “Darülhadis”, DİA, c. 8, TDV Yayınları, İstanbul.