KUR’AN-I KERİM VE KATOLİK MERYEM TEOLOJİSİ (MARIOLOGY VE KUR’AN-I KERİM)

Hz. Meryem hakkında Katolik teolojisindeki öğretiler, bir ilah kültüne dönüşmeizlenimi vermektedir. Kur’an, aslında Hz. Meryem’i teslis içinde göstermez. Bununyerine Kur’an, Hz. Meryem gibi bir kadının tanrılaştırılmasını öne çıkarmaktadır. Hz.Meryem’in teslise dâhil edilmesi, başka bir şeydir onun ilahlaştırılmasına vurgu başka birşeydir. Dolayısıyla Katolik inancının Meryem’e verdiği tüm bu unvanlar, ona yapılanadamalar, bayramlar, kiliselerdeki resmi ritüeller, yönelimler, onun heykelinin önündehuşu ile eğilerek dua etmek, onun ruh ve bedeniyle diri, dünyada hazır ve icraat içindeolduğuna inanmak, Kur’an’ın öne çıkardığı tevhid öğretisine göre onun ilahlaştırılmasıiçin yeter sebeplerdendir.

THE HOL QUR’AN AND ROMAN- CATHOLIC SICENCE OF MARY( MARIOLOGY)

Teaching in Catholic theology about Mary gives her open door to theimpression of turning into a cult deity. Qur’an actually show her in the Trinity. Instead, Ithighlights her as a woman being deified. The inclusion of Mary into the doctrine isanother thing but her deification is another. Thus, the Catholic beliefs given to Mary astitle , or devotions, holidays in cleric calendar, formal rituals in the church , trends, praysbowing in awe in front of her sculpture, her alive body and soul, her presence and actionsin the world are good enough reasons that they are all the process of deification and areagainst the teachings of monotheism Qur’an is one sufficient reason for her deification .

___

  • Jaroslav Pelikan, “Most Generations Shall Call me Blessed: An Essay in Aid of A Grammer of Liturgy”, Mary- Mother of God, ed. Carl E. Braaten and Robert W. Jenson, Cambridge 2004; 1-19; P. Rouillard- T. Krosnicki, “ Marian Feasts”, New Catholic Encyclopedia, C. IX, 157-159.
  • Suat Yıldırım, Kur’ân’da Ulûhiyet, İstanbul 2010, 432- 434.