İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Kur’an Okuma ve Tecvid Dersinin İşlenişiyle İlgili Kanaatleri Üzerine Bir Araştırma

Kur’an Okuma ve Tecvid dersi ilahiyat fakültelerinde 8 dönem okutulan iki kredilik bir derstir. Bu derste öğrencilerin Kur’an metnini yüzünden,  seçilmiş bazı kısımları da ezberden düzgün ve kurallı bir şekilde okumaları, tecvid kurallarını bu ilmin kendine has terminolojisini kullanarak anlatabilmeleri ve okudukları Kur’an bölümlerinin anlamını bilmeleri beklenir. Bu çalışmada farklı ilahiyat fakültelerinden öğrencilere, Kur’an dersinin temel bileşenlerini hangi yöntemlerle öğrendikleri ve dersle ilgili genel kabulleri üzerinden sorular yönelten bir anketin sonuçlarına yer verilmiştir. Bu sayede dersin işlenişine dair elde edilen veriler ışığında olumlu yönlerin daha da geliştirilmesi, eksiklik bulunan hususların da en kısa zamanda ikmal edilmesi için farkındalık geliştirilmesi amaçlanmıştır.

___

  • Benli, Abdullah, İlahiyat Fakültelerinde Yürütülen Kur’an Okuma Ve Tecvid Dersleri İçin Bir Program Önerisi, Bilimname, XXVIII, 2015/1, s.125-165.
  • İbnu’l-Cezeri, Şemsüddîn Muhammed, Tayyibetu’n-Neşr fi’l- Kırââti’l-Aşr, Tlk.: Enes Mehara, Daru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut, 2000.
  • Karaçam, İsmail, Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri ve Okunma Kaideleri, İFAV Yayınları, İstanbul,1991.
  • Suyûtî, el-İtkân fi Ulûmi’l-Kur’ân, I-II, Thk.: İsâm Fâris, Dâru’l-Cîl, Beyrut, 1998.
  • Zerkeşî, Bedruddin Muhammed b. Abdillah, el-Burhân fi Ulûmi’l-Kur’ân, I-IV, Thk.: Muhammed Ebu’l-Fadl İbrahim, Dâru İhyâi’l-Kütübi’l- Arabiyye, Beyrut, 1957.