Aile İçi Karar Mekanizmalarında Kadının Yeri Üzerine Nitel Araştırma

Bu araştırma aile içi karar mekanizmalarında kadının yerini belirlemek için kadının değeri, karar alma sürecindeki etkisi ve rolü hakkındaki düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerden oluşan nitel bir çalışmadır. Toplumda özellikle de ailede kadının değeri, karar alması ve rolüne ilişkin durumlar günümüzde sıkça üzerinde durulan ve tartışmaya konu olan alanlardan biridir. Kadının topluma dâhil olması açısından çeşitli toplumsallaşma boyutu olan ve ailedeki kadın-erkek ilişkisini de doğrudan etkileyen kadına değer, kadının karar alması ve rolü önemli bir sorun olmakta ve evliliğin, kadın-erkek ilişkisini sağlıklı sürdürülebilirliğini engellemektedir. Bu amaçla kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen, Şanlıurfa ilinde yaşayan ve çeşitli demografik özelliklere sahip olan 18-69 yaş grubunda olan 11 kadın çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, literatürden yararlanılarak araştırmacılar tarafından oluşturulan görüşme formu revize edilip kullanılmıştır. Görüşmeler salgın koşullarından dolayı zoom üzerinden yapılmıştır. Araştırma sonucunda kendi adına karar alamaması, sadece ev içi işlerden(temizlik, çocuk bakımı, yemek yapan vs.) sorumlu olma, söz hakkı tanınmaması gibi durumların kadını değersizleştirdiği bilgisine ulaşıldı.

___

  • Bayoğlu, A.S. (2010). “Kırsal Alanda Kadının Ekonomik Konularla İlgili Karar Verme Sürecine Katılımı: Polatlı Örneği”, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 26.
  • Beauvoır, S.(1993), Kadın “İkinci Cins I” Genç Kızlık Çağı, (Çev. B. Onaran), İstanbul: Payel Yayınları.
  • Feyzioğlu, S., & Kuşcuoğlu, C. (2011). Tek Ebeveynli Aileler, Aile ve Toplum Dergisi, 7(26)
  • Gökkaya, B. V. (2015). Çaresizliği Öğrenen Kadın: Öğrenilmiş Çaresizlik, Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/14 Fall 2015, p. 53-70,ISSN:1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.8921, Ankara-Turkey. (Son Erişim 30.04.2021)
  • Hassanpour, Amir (2005). “Kürt Dilinde Ataerkilliğin (Yeniden) Üretilmesi”, Devletsiz Ulusun Kadınları (der: Shahrzad Mojab), İstanbul: Avesta Yayınları.
  • Karasar, N. (2014). Bilimsel araştırma yöntemi. 27. Basım. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Sözen, Edibe (1999). Demir Kafesten Plastiğe Kimliklerimiz/ Sekülerleşme Sürecinde Kimliklerin İnşası, İstanbul: Birey Yayıncılık.
  • Woolf, Virgina (2004). Kadının Toplumsal İşlevi, (Erol Esençay, Çev.) İstanbul: Gün Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2004). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 4. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • https://www.frmtr.com/kadinca/4234704-dul-kadinin-toplumdaki-yeri.html ( Son Erişim 27.04.2021)