Ruhsal Bozukluklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersizin Etkileri ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi

Sağlık yalnızca fiziksel iyi olma hali değil, aynı zamanda ruhsal ve psikolojik olarak da iyi olma durumudur. Ruhsal bozukluklar, bunların nedenleri, sağaltımı ve tedavileri anormal psikolojisi kapsamında ele alınan konulardır. Fakat tüm bu konular aynı zamanda günlük yaşamın da bir parçası olmuş durumdadır. Anormallik ya da bozukluk kavramının tanımı keskin bir biçimde yapılamamakla beraber acı çekme, uyumsuzluk, sapkınlık (istatistiksel olarak istenmeyen ve az rastlanan olma), sosyal rahatsızlık, toplum standartlarını çiğneme ve akıldışı ve öngörülemez olma gibi bazı unsurları içinde barındıran bir durumla karşı karşıya olunduğunda bir bozukluğun varlığından söz etmek de mümkündür. Bu durumların ise genellikle birkaçının bir arada bulunması beklenir. Ruhsal bozuklukların varlığının reddedilmediği gibi tedavi edici ve durumu aza indirgeyici unsurların varlığı ise modern çağda göz ardı edilemez bir gerçektir. Psikoterapi ve psikofarmakolojik tedaviler en bilinenleri olmakla beraber fiziksel aktivite de psikiyatrik vakaların yaygın bir yardımcı tedavi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, ruhsal bozukluklara sahip bireylerle yapılan çalışmalarda egzersiz ve fiziksel aktivitenin etkilerinin gözlendiği araştırmalar ele alınmıştır.

___

  • Alpaslan, A. H. (2012). Ergen ruh sağlığı ve spor. Kocatepe Tıp Dergisi, 13(3), 181-185.
  • Anderson, E. H., & Shivakumar, G. (2013). Effects of exercise and physical activity on anxiety. Frontiers in psychiatry, 4, 27.
  • Bakacak, A. G., & Boyacıoğlu, A. Ö. (2012). Bireylerin Akıl/Ruh Sağlığı Tanımlamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma. Sosyoloji Dergisi, (27), 1-15.
  • Buschert, V., Prochazka, D., Bartl, H., Diemer, J., Malchow, B., Zwanzger, P., & Brunnauer, A. (2019). Effects of physical activity on cognitive performance: a controlled clinical study in depressive patients. European archives of psychiatry and clinical neuroscience, 269(5), 555-563.
  • Dinas, P. C., Koutedakis, Y., & Flouris, A. D. (2011). Effects of exercise and physical activity on depression. Irish journal of medical science, 180(2), 319-325.
  • Faulkner, G. E., & Taylor, A. H. (Eds.). (2005). Exercise, Health and Mental Health: Emerging Relationships. Routledge.
  • Guszkowska, M. (2004). Effects of exercise on anxiety, depression and mood. Psychiatria polska, 38(4), 611-620.
  • Gültekin, B. K. (2010). Ruhsal bozuklukların önlenmesi: Kavramsal çerçeve ve sınıflandırma. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 2(4), 583-594.
  • Huber, M., Knottnerus, J. A., Green, L., van der Horst, H., Jadad, A. R., Kromhout, D., ... & Schnabel, P. (2011). How should we define health. Bmj, 343.
  • Knöchel, C., Oertel-Knöchel, V., O’Dwyer, L., Prvulovic, D., Alves, G., Kollmann, B., & Hampel, H. (2012). Cognitive and behavioural effects of physical exercise in psychiatric patients. Progress in neurobiology, 96(1), 46-68.
  • Liu, Y., Yan, T., Chu, J. M. T., Chen, Y., Dunnett, S., Ho, Y. S., ... & Chang, R. C. C. (2019). The beneficial effects of physical exercise in the brain and related pathophysiological mechanisms in neurodegenerative diseases. Laboratory Investigation, 1.
  • Mangerud, W. L., Bjerkeset, O., Lydersen, S., & Indredavik, M. S. (2014). Physical activity in adolescents with psychiatric disorders and in the general population. Child and adolescent psychiatry and mental health, 8(1), 2.
  • Öztürk, Y. E., & Kıraç, R. (2019). Sağlık ve Hastalık. Scientific Developments, 382.
  • Rethorst, C. D., Wipfli, B. M., and Landers, D. M. (2009). The antidepressive effects of exercise: a meta-analysis of randomized trials. Sports Med. 39, 491–511.
  • Rosenbaum, S., Tiedemann, A., Sherrington, C., Curtis, J., & Ward, P. B. (2014). Physical activity interventions for people with mental illness: a systematic review and meta-analysis. The Journal of clinical psychiatry, 75(9), 964-974.
  • Sargın, N. (2012). Çocuklarda ruh sağlığı. Eğitim Yayınevi.
  • Tunay, V. B., & Tedavi, F. (2008). Yetişkinlerde fiziksel aktivite. Sağlık Bakanlığı Yayını, 16s., Ankara.
  • WHO. Mental health: strengthening mental health promotion, 2001; Fact Sheet No. 220 Geneva, Switzerland, 2001. Updated August 2014: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs220/en/
  • Zschucke, E., Gaudlitz, K., & Ströhle, A. (2013). Exercise and physical activity in mental disorders: clinical and experimental evidence. Journal of Preventive Medicine and Public Health, 46(Suppl 1), S12.
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hasan ŞAHAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lise Öğrencilerinin Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonlarının İncelenmesi

Berkan BOZDAĞ, Sıtkı ÖZBEK

Menopozal Kadınlarda Egzersizin Fizyolojik Etkileri: Bir Sistematik Derleme

Emine İLKİN, Özlem ŞAHAN, Rukiye HÖBEK AKARSU, Gökhan Doğukan AKARSU

Fit Olmayı Teşvik Eden Fotoğraflar ve Paylaşımlar: Beden Tatminsizliği ve Beden İmajı Arasındaki İlişkisi Üzerine Bir Derleme

Nazmi BAYKÖSE, İlayda ESİN

Covid-19 ve Hareketsiz Yaşam

Furkan ÇELİK, T. Hakan YENAL

Görünüme Yönelik Sosyokültürel İnançların Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık ve Fiziksel Aktivite Düzeyini Belirleyici Rolü

Ceren YAMAN, Seda KAYA, Nazmi BAYKÖSE

Üniversitede Okuyan Uluslararası Öğrencilerin Serbest Zaman Doyum Düzeylerinin Yaşam Doyumuna Olan Etkisinin İncelenmesi

Ender Ali ULUÇ, Savaş DUMAN, Halil ACAR

Futbol Hakemlerinin Ahlaki Karar Alma ve Tutumlarının İncelenmesi

Savaş DUMAN, Kutluhan DEMİR, Günseli DUMAN, Duygu CANTEZ, Özge Deniz TURGUTOĞLU

Elit Boksörlerin Beslenme Alışkanlıkları ve Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi

Emrah YILMAZ, Mehmet KUMARTAŞLI, Berat KOÇYİĞİT

Farkındalık Temelli Beceri Geliştirme Programının Elit Okçuların Mental Becerileri ve Farkındalık Düzeyleri Üzerindeki Etkililiğinin İncelenmesi

Zeynep Ayça TERZİOĞLU, S. Gülfem ÇAKIR

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının Covid-19 Sürecinde Kaygı Durumlarının İncelenmesi

Ender Ali ULUÇ, Savaş DUMAN