Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yerleşkesinde Engelli Standartları ve Engelsiz Tasarım

“Engellilerin toplumun refah ve çeşitliliğine yaptıkları ve yapabilecekleri olumlu katkıları ve engellileri insan haklarını ve temel özgürlükleri tam kullanmaya ve topluma tam katılmaya teşvik etmenin onların toplumsal aidiyetlerine, toplumun insani, sosyal ve ekonomik yönden kalkınmasına ve yoksulluğun azalmasına katkıda bulunacağını kabul ederek,” ifadesi ve farklı çok sayıda hükümle engelli haklarını tanımlayan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, engellilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere evrensel olarak tasarlanmış ürün ve hizmetler üzerinde durmuştur. Ayrıca kamuya açık veya kamu hizmetine sunulan tesis ve hizmetlere erişime ilişkin asgari standart ve rehber ilkelerin geliştirilmesi, erişebilirlik kapsamında maddelendirilmiştir. Engelli bireylerin toplum içerisinde var olabilmesi, her alanı eşit biçimde kullanabilmesi, erişimi kolay, güvenli, sağlıklı, konforlu kamusal alanlarla mümkün olabilir. Şüphesiz üniversiteler bu anlamda örnek tasarım sunan kamusal alanlar olmalıdır. Bu çalışmada; engelsiz tasarım kavramı ve engelli standartları incelenmiş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yerleşkesinin mevcut durumunun engelli standartlarına uygunluğu değerlendirilmiştir. Olumlu ve olumsuz yönler ortaya konarak, önerilerde bulunulmuştur.

The disability standards and unimpeded design at Nevşehir Haci Bektas Veli Unıversity Campus

The Universal Declaration of Human Rights whichdefines the rights of persons with disabilities withexpression of “Recognizing that promoting the fullparticipation and participation of people withdisabilities in the welfare and diversity of thecommunity and the positive contributions andobstacles they may make to human rights andfundamental freedoms contribute to their socialbelonging, their human, social and economicdevelopment and the reduction of poverty” andmany different provisions, and emphasizesuniversally designed products and services to meetthe specific needs of the disabled. In addition, thedevelopment of the minimum standards andguidelines for access to facilities and services thatare open to the public or to public service has beenmaterialized within the scope of accessibility. Theavailability of disabled people in society, the equaluse of all areas can be achieved with easy access,secure, healthy, comfortable public spaces.Undoubtedly, universities should be the publicspaces that offer sample design in this sense. In thisstudy; The concept of unimpeded design and thestandards of disability were examined and currentstatus of Nevşehir Haci Bektaş Veli UniversityCampus was assessed as being suitable for disabledstandards. Positive and negative aspects were putforward and suggestions were made.

___

  • Anonim, 2011. Dünya Engellilik Raporu Yönetici özeti. Dünya Sağlık Örgütü.
  • Anonim, 2017. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Resmi Web Sitesi. https://www.nevsehir.edu.tr/tr /tarihce, Erişim: 9.3.2017.
  • Berkün, S., 2016. Avrupa Kentsel Şartı’nın Kentlerdeki Özürlü ve Sosyo-Ekonomik Bakımdan Engellilere Yönelik İlkeleri ve Bursa Kentinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Erişilebilirliği. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8 (1):61- 72.
  • Council of Europe,1992. European Urban Charter-Charter without the status of a convention, A. The European Declaration of Urban Rights https://wcd.coe.int/ ViewDoc.jsp?p=&id=887405&direct=true Erişim: 5.1.2017.
  • Çivici, T., Gönen, D., 2015. Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesinin Bedensel Engelli Öğrencilerin Sosyal Alanlara Ulaşabilirliğinin Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 3(3): 639-646.
  • Demiroğlu, D., Çoban, A., Özgür, D., 2016. Engelli Bireylerin Üniversite Yerleşkelerinde Ortak Mekânları Kullanabilmeleri Üzerine Örnek Bir Araştırma: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Merkez Yerleşkesi. İnönü Üniversitesi Sanat Ve Tasarım Dergisi, 6 (13): 91- 108
  • Fırat, S. 2009. Engelsiz Bir Kent Tasarlamada Yerel Politikaların Önemi. Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, 20 (2).
  • Kansu, R., 2001. Ulaşılabilirlik ve yasalar. Herkes İçin Ulaşılabilirlik Seminer Notları, İstanbul Omurilik Felçlileri Derneği Yayını.
  • Ören, Ö., 2015. Kent Parklarının Engelli Standartları Açısından Değerlendirilmesi (Recep Yazıcıoğlu ve Adalet Parkları-Denizli). T.C. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dönem Projesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Denizli.
  • Sarıca, Y.P.S., Yüksel, E., 2012. Yerel Yönetimlerde Sosyal Sorumluluk Projesi Uygulaması Olarak Sosyal Hayata Katılım: Engelsiz Yaşam. Çalışma İlişkileri Dergisi, 3 (1): 48-66
  • Scherrer, V. 2001. Neden Ulaşılabilirlik Hakkında Düşünmeliyiz. Herkes İçin Ulaşılabilirlik Seminer Notları, İstanbul Omurilik Felçlileri Derneği Yayını.
  • Yılmaz, K., 2006. Örgütlerin Sosyal Sorumlukları: Kavramsal Bir Çözümleme. M. Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 12: 65-79.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Malatya yöresi mahalli güzlük armut genotiplerinin seleksiyonu

Yusuf BAYINDIR, Erdoğan ÇÖÇEN, Tahir MACİT, Nedim GÜLTEKİN, Ebru TOPRAK ÖZCAN, Ahmet ASLAN, Rafet ASLANTAŞ

Ön bitki Macar fiği + tahıl karışımlarının silajlık mısır bitkisine etkisi

Erdem GÜLÜMSER, Zeki ACAR

Kabin kurutucuda kurutulan kuşburnu (Rosa canina L.) meyvesinin kuruma performansı, efektif difüzyon ve aktivasyon enerjisi değerlerinin belirlenmesi

Gazanfer ERGÜNEŞ, Muhammed TAŞOVA

Kurutulmuş fındık (Corylus avellana L.) zuruf ekstraktı ve kompostunun domates üzerindeki kök ur nematodlarına (Meloidogyne spp.) karşı etkinliği

Serkan ÇELİK, Anıl Fırat FELEK, Faruk AKYAZI

Kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayısı üzerine etkisi

İsmail TÜRKER, Tolga İBAS, Ömer ERTÜRK

Tuzluluk (NaCl) stresinin mürdümükde (Lathyrus sativus L.) çimlenme ve erken fide gelişme özelliklerine etkisi

Mehmet ARSLAN, Bilal AYDINOĞLU

The disability standards and unimpeded design at Nevşehir Haci Bektas Veli Unıversity Campus

Esra ÖZHANCI, Meliha AKLIBAŞINDA, Aslıhan TIRNAKÇI

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yerleşkesinde Engelli Standartları ve Engelsiz Tasarım

Esra ÖZHANCI, Meliha AKLIBAŞINDA, Aslıhan TIRNAKÇI

Çinko uygulamasının çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinde bazı kalite özellikleri üzerine etkisi

Nuri YILMAZ, M. Cihan SONKAYA

Tuz stresi koşullarında yetiştirilen soğanda çay atığı kompostu uygulamalarının etkileri

Ercan EKBİÇ, Ayşe KESKİN