The role of External Economic Incentives in times of Political Transitions and Consolidations

Development has become a buzzword in the field of political science and policy-making. This paper tries to answer why despite crucial political and economic similarities between European countries-Spain-Portugal and South American countries Argentina- Peru, South Americans constantly underperformed in terms of economic development in the last quarter of the 20th century? This study explored how external economic incentives can stimulate progressive economic reforms in times of democratic transitions. By understanding why South American states failed where Iberian ones succeeded, we can learn more about important intervening variables, and offer alternative answers to questions of political transitions and their impact on economic growth. Moreover, this research might have some practical value for policy-makers facing transition from authoritarian to democratic market-oriented states.

Dış Ekonomik Teşviklerin Siyasi Geçiş ve Konsolidasyon Zamanlarındaki Rolü

Kalkınma, siyaset bilimi ve politika yapımı kapsamında bir terimdir. Bu makale Avrupa ülkeleri, İspanya- Portekiz ve Güney Amerika ülkeleri ile Arjantin ve Peru arasında olan siyasi ve ekonomik benzerliklere rağmen, Güney Amerikalıların 20. yüzyılın son çeyreğinde ekonomik gelişme açısından neden daha düşük performans gösterdiğini ele almaktadır. Bu yazıda, dış ekonomik teşviklerin demokratik geçiş zamanlarında ilerici ekonomik reformları teşvik etmedeki rolünü de araştırılmaktadır. Güney Amerika devletlerinin İberya devletlerinin başarılı olduğu yerlerde başarısız olmasının nedenlerini anlayarak, önemli müdahale değişkenleri hakkında daha fazla şey öğrenebilir ve genel olarak politik geçişler ve kalkınma sorunlarına ve bunların ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine alternatif cevaplar verebiliriz. Dahası, bu araştırma, otoriterden demokratik pazar yönelimli devletlere geçişle karşı karşıya kalan politika yapıcılar için de bazı pratik değerlere sahip olunabileceğini göstermektedir.

___

  • FRIEDEN, J., Global Capitalism: Its Fall and Rise in the Twentieth Century, New York: W. W. Norton- Company, 2007.
  • HOPKINS, T., WALLERSTEIN, I., World-systems Analysis: Theory and Methodology, Ann Arbor: U.M.I. Books on Demand, 1993.
  • HUGGARD, S., Political Economy of Democratic Transitions. Princeton: Princeton Academic Press, 1995.
  • LANDMAN, T., Issues and Methods in Comparative Politics. Philadelphia: Routledge, 2008 SO, A., Social Change and Development, London: Sage Publications, 1990.
  • STEPAN, A., LINZ J., Problems of Democratic Transition and Consolidation. Baltimore: John Hopkins University, 1996.
  • https://www.imf.org/en/Countries/ARG (10.12.2019).
  • https://www.imf.org/en/Countries/ESP(10.12.2019).
  • https://www.imf.org/en/Countries/PER(10.12.2019).
  • https://www.imf.org/en/Countries/PRT(10.12.2019).