Telfik’in İcma ile İlişkisi, Onun Gerçekleşme şekli ve Mezheblerin Buna Yaklaşımı

Telfik, bir meselede farklı olan iki veya daha çok görüşü bir araya toplamaktır. Yani aynı konu üzerinde mezheplerin farklı görüşlerini cemederek amel etmeye telfik denmektedir. İslam Hukukçuları genel anlamda telfik’in caiz olup olmaması noktasında görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Telfik’i hükme bağlayan İslam Hukukçularının görüşlerini üç başlık altında toplamamız mümkündür: Telfik’e bütünüyle cevaz verenler, telfik’i tamamen batıl görenler ve onun caiz olmasına bazı şartlara bağlayanlar. Telfik’e tamamiyle batıl gözü ile bakan İslam Hukukçularının en önemli gerekçelerinden biri de onun icma’a aykırı olmasıdır. Telfik’in icma’a aykırı olup olmaması da yine bu başlık altında incelenmektedir. İcma’a aykırı olan telfik batıl görülürken aykırı olmayan ise sahih kabul edilmektedir. Senhuri, ne Ebu Hanife’nin ne de onun talebelerinin bu konu üzerinde durmadığını ifade etmiş, ilk kez bu konuda Kadı Necmeddin İbrahim bin Ali Tarsûsînin bahsettiğini belirtmiştir. Şafiilerden İmam Şafiinin, Kaffâl, Mâverdî, Gazzâli, Şirâzî, Rafiî, Nevevî ve Sübkî gibi hukukçuların konuyla ilgili bir şey söyledikleri bilinmemektedir. İbn Emîri’l-Hacc ve İzzüddin b. Abdüsselâm, telfîk yapıldığı takdirde hükmün bozulmayan bir durum ile karşılaşılmama şartını koşmuşlardır. Yine Şafiilerden Şihâbuddin Ahmed b. İmâdüddin Akfehsî, telfîk’in icma ile bâtıl olduğunu savunmuştur. Malikilerin müteahhir olan hukukçularına göre telfik i̇htilaflı bir konudur. Onların tercihe şayan görüşleri ise telfik’in caiz olduğu yönündeki görüşleridir. Bu çalışmada bütün bu ihtilaflarla beraber İslam Hukuk Ekollerinin konuya bakışları, bunun sebep ve gerekçeleri incelenmeye çalışılacaktır. Sonuç itibariyle İslam Hukukçuları telfik noktasında söz birliği etmemiş, bir kısmı tamamen geçerli görürken bir kısmı geçerli olmayı şarta bağlamış, diğer kısmı da tamamen batıl görmüştür.

Relatıonshıp Between Telfiq and Icma, Its Realization and The Approach of The Madhhabs

Telfik is the gathering of two or more different views on an issue. In other words, it is called talfiq to act on the same subject by collecting different views of different sects. Islamic jurists generally differed on whether or not talfiq is permissible. It is possible to gather the Islamic jurists, who ruled on telfik, under three headings: Those who completely allow talfiq, those who say the opposite, those who see talfiq as completely false and those who make it permissible under certain conditions. One of the most important reasons of Islamic Jurists, who view Telfik as completely superstitious, is that it is contrary to ijma. Whether or not the telfik is against the ijma is also examined under this heading. Talfiq that is contrary to ijma is considered superstitious, while non-contradictory is accepted as authentic. Telfik is an issue on which Islamic jurists disagree, not on which they agree. As we have mentioned, sect imams or their students have expressed different views. He stated that neither Ebu Hanife nor his students of the Hanafi sect of Senhuri paid attention to this issue and stated that Kadi Necmeddin İbrahim bin Ali Tarsusi mentioned this issue for the first time. It is not known that jurists such as Imam Shafi'i, Kaffal, Mawardi, Gazzali, Shirazi, Rafi, Nawawi and Subki said anything about the subject. Ibn Emiri'l-Hacc and Izzuddin b. he stated that Abdüsselâm was content with stipulating that "In case of filing, a situation in which the judgment should be overturned should not arise". Again, Shihâbuddin Ahmed b. Imadüddin Akfehsi argued that telfîk is false by consensus. According to the lawyers of the owners, who are contractors, copyright is a controversial issue. Their preferred opinion is that talfiq is permissible. In this study, along with all these conflicts, the views of the Islamic Law Schools on the subject, the reasons and reasons for this will be tried to be examined. As a result, Islamic jurists did not agree on the point of reference, while some of them considered it completely valid, some of them made it conditional, and the other part considered it completely superstitious.

___

  • Senhuri, F. (2012). Mezheplerin Hükümleri Arasında Telfik. (çev. Hayrettin Karaman) İz Yayıncılık. Seyyid Bey, M. (2012). Usul-i fıkıh (Medhal), Medhal İlmi Araştırmalar Derneği Yayınları.
  • Şâtıbî, M. (1997). el-Muvâfakât, Daru İbni Affan. Tanrıverdi, H. (1967). İslam Mezhepler Hukukunda Taklid ve Telfik, Eser Yayınevi. Zuhayli, V. (1986). Usuli’l-Fıkhi’l-İslami, Daru’l-Fıkr. Zuhayli, V. (1986). el-Fıkhu’l-İslam ve Edilletuhu, Daru’l-Fikr.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Some Questions of Modern Library and Information Marketing

Elchin AHMADOV, Nigar SEYİDLİ (GULİYEVA)

Klasik Dönem Türbe Mimarisi Kalem İşi Kurgusunun İrdelenmesinde Bir Örnek; Sultan II. Beyazıt Türbesi Kalem İşi Restorasyonuna İlişkin Araştırma Raspa Sonrası Bulguların Değerlendirilmesi

Fatma SEDES, Canan AKHÜSÜK BOZKURT

Tanınmış Azərbaycan Ziyalısı, Kitabxanaşünas, Biblioqraf və Ədəbiyyatşunas (Azərbaycanın Kitabxana Quruculugunda A. Səidzadənin Rolu)

Alemdar BAYRAMOV, Nadir ISMAYİLOV, Parviz KAZİMİ

Kültürel Amaçla Yeniden İşlevlendirilen Endüstri Yapılarında Çağdaş Ek Tasarımları: LocHal Kütüphanesi Örneği

Fatma SEDES, Deniz Ege MUMCUOĞLU

Azərbaycan Legionları: Saxtalaşdırılan Tarix və Reallıqlar

Mais EMRAHOV

Covid-19 Pandemi Döneminde Öğrencilerin Teknolojik Bağımlılıkları ile İlgili Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerilerine İlişkin Öğretmen Görüşleri

Hatice YILMAZ, İlhami OĞURTAN, İhsan YÜZAK, İlyas CAN, Jiyan DEMİR OĞURTAN, Osman PİLATİN

Beden Eğitimi Öğretmenleri ve Ölçme ve Değerlendirme Araçları

Baran GÜLEÇ, Atilla DURUP, Emre ŞEYHANOĞULLARI, Cengiz CENGİZ, Fatih ŞİMŞEK, Recai KIRTAY, Medeni ACAR

Okul Müdürlerin Öğretimsel Liderlik Davranışlarının Öğretmen Algılarına Göre İncelenmesi

Emine BAĞIR, İbrahim SADİOĞLU, Ali ALTUN, Sinan BEŞİROĞLU, Erim KAHRAMAN, Rabia Gizem AKIN, Eyyüp Sabri KORKMAZ

Heydar Aliyev and Human Resources Policy in the Law Enforcement System of the Azerbaijan Soviet Socialist Republic (1969-1982)

Yüzdanə CABBARLI

Phraseological units in which complex and compound numbers are used in English

Sərcan SADİQOVA