Okul Yöneticilerin Seçme ve Yerleştirme Süreci İle İlgili Öğretmen Görüşleri

Bu araştırma okul yöneticilerinin seçme ve yerleştirme süreci konusunda öğretmen görüşlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim yöntemi ile desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Diyarbakır ili Bağlar ilçesinde farklı kademelerde görev yapan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Örneklem seçimi için en uygun olarak maksimum çeşitlilik örneklem tekniği tercih edilmiştir. Veriler görüşme yöntemi ile elde edilmiş ve katılımcılara yönelik görüş almak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının bahar döneminde yapılmıştır. Görüşler okul yöneticilerinin seçme ve yerleştirme süreci ile ilgili üç alt problem çerçevesinde oluşturulmuştur. Yapılan araştırma sonucu, öğretmenler yönetici seçme ve atama sistemiyle ilgili olarak yaşadıkları problemleri ve bu problemlerin nasıl çözüleceğiyle alakalı ipuçları sunmaktadır. Öğretmenler ile yapılan görüşmeler sonucunda yönetici seçme ve yerleştirme sistemindeki en önemli problemin sözlü sınav yani mülakat olduğu görülmektedir. Öğretmenler mülakatların objektif olmadığını düşünmektedir. Bu durum okul iklimine olumsuz bir şekilde yansımakta ve öğretmen motivasyonunu düşürmektedir. Aynı zamanda yönetici seçme ve yerleştirme sisteminde sınav ve mülakatın sisteminin yanında ek belgelerin de (Başarı belgesi, yüksek lisans, makale vb. ) atama sürecinde dikkate alınması gerektiği ifade etmişleridir.

___

  • Açıkalın, A, Şişman, M. ve Turan, S. (2018). Bir insan olarak okul müdürü. Pegem Akademi.
  • Aksel, N. ve Elma, C. (2019). 1980 Sonrası uygulanan yönetici atama ölçütlerine yönelik yönetici ve öğretmen görüşleri. Black Sea Journal of Public and Social Science, 2 (1), 46-54.
  • Aktepe, V. (2014). Okul yöneticilerinin seçme ve yetiştirme uygulamalarina yönelik öğretmen ve yönetici görüşleri. Electronic Turkish Studies, 9 (2), 89-105.
  • Arıkan, G. (2007). Milli eğitim bakanliği’nin okul yöneticilerini atama sürecinde izlediği politikalarin ve uygulamalarin incelenmesi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Cemaloğlu, N. (2005). Türkiye' de okul yöneticisi yetiştirme ve istihdamı varolan durum, gelecekteki olası gelişmeler ve sorunlar. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25 (2), 249-274.
  • Connolly, M., James, C. ve Fertig, M. (2019). The difference between educational management and educational leadership and the importance of educational responsibility. Educational Management Administration & Leadership, 47 (4), 504-519.
  • Gök, R. (2019). Türk eğitim sisteminde liyakat (meritokrasi) esaslı eğitim yöneticiliği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (52), 39-64.
  • Günay, E. (2004). Eğitim kurumlarına yönetici seçme, yetiştirme ve atamaya ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi].
  • Hsiao, H.-C., Lee, M.-C. ve Tu, Y.-L. (2013). The effects of reform in principal selection on leadership behavior of general and vocational high school principals in taiwan. Educational administration quarterly, 49 (3), 421-450.