Özgürlüğü Açığa Çıkarmak: 'Mor Renk' ve 'En Mavi Göz' Romanlarında Etnik Kadınların Tanrı ile Diyaloğuyla Duygusal Yolculuğu

Bu makale, kadınların toplumsal yansımasını, edebiyat ve din bağlamında değerlendirirken özellikle Afro-Amerikan hikayelerine odaklanmaktadır. T.S. Eliot’un literatürün, kültürün tanımlanması ve yayılmasında etkin bir rol oynadığına dair görüşünden yola çıkarak, bu çalışma edebi eserlerin içerisinde kültürel normları ve dini inançları nasıl ele aldığını derinlemesine inceler. Alice Walker’ın ‘Mor Renk’ ve Toni Morrison’ın ‘En Mavi Göz’ eserleri üzerinden, marjinalleşmiş kadınların Tanrı ile kurduğu özel iletişimin ve maneviyatın, yaşadıkları zorluklarla başa çıkmadaki terapötik önemini vurgulamaktadır. Bu derin ruhsal ilişki, onlara sadece konfor değil, aynı zamanda kişisel bir keşif ve zorluklara karşı bir direnç sunmaktadır. İki eser, sadece Celie ve Pecola’nın ruhsal yolculuklarına ışık tutmakla kalmaz, aynı zamanda maneviyatın, zor zamanlarda bile nasıl bir dönüşüm aracı olabileceğini gösterir. Bu inceleme, edebiyatın, dini inançların ve azınlık kadınlarının yaşadığı deneyimlerin birbirine ne denli bağlı olduğunu ortaya koymaktadır.

Breaking Free: Unveiling Emotional Liberation in ‘The Color Purple’ and ‘The Bluest Eye’ : A Journey of Ethnic Women Through Conversations With God

This article explores the complicated relationship between literature, religion, and the social representation of women, with a particular focus on African American narratives. Drawing on T.S. Eliot’s assertion that literature plays a role in critiquing and disseminating culture, this article examines how cultural norms and religious beliefs are reflected in literary mediums. Using Alice Walker’s ‘The Color Purple’ and Toni Morrison’s ‘The Bluest Eye’, this article highlights the therapeutic role of spirituality and personal dialog with God in the lives of marginalized women. Amidst systemic challenges, these intimate spiritual connections serve as tools of comfort, self-discovery, and resistance. The novels not only point out Celie and Pecola’s emotional and spiritual journey, but also illuminate the transformative power of spirituality in the midst of difficulties. Through this exploration, the article underscores the enduring connection between literature, religion, and the diverse experiences of minority women.

___

  • Eliot, T. S. (1963). Notes Towards the Definition of Culture. Faber and Faber.
  • Hesiod. (2012). Theogony; Works and Days. Talonbooks.
  • Morrison, T. (1994). ‘The Bluest Eye’. Penguin Books.
  • Walker, A. (2004). ‘The Color Purple’. Orion Pub. Co.
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hakan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Don Cümhuriyəti və Güney Rusiya Silahlı Qüvvələrinin Azərbaycan Xalq Cümhuriyəti ilə münasibətləri (1918-1920)

İkram AĞASİYEV, Seyid MƏMMƏDZADƏ

Şanghay İşbirliği Örgütünün Amacı ve Faaliyeti

Mahammad ALAKBAR-ZADA

“Kriz” ve “Ritim” Olgusunun Siyaset ve Ahlakta Yeri ve Önemi

Mehmet Latif BAKIŞ

From the History of the Development of the Agricultural Sector in the South-Eastern Region of the Republic of Azerbaijan (in 2003-2018)

Emin MƏLİKOV

İlköğretimde Çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfının Okul Ortamında Yaşadıkları Sorunlar

İbrahim YALÇINKAYA, Ali CEBE, Mehmet SEVİM, Muhammet YOKUŞ, Berkant KAYIKÇI, Aydın BİTER, Kutlay SU

Salgurluların Fars ve Basra Bölgesindeki Siyasi, İktisadi ve Bayındırlık Faaliyetleri

Abdurrahman GÜLMEZ

XVII. Yüzyılın İkinci Yarısı-XVIII. Yüzyılın Başlarında Osmanlı-Avusturya İlişkileri ve Macaristan

Tofiq MUSTAFAZADE

Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Rize Rus Konsoloslarının Anadolu Seyahatleri (1888-1907)

Özay YILDIRIM

İşbirlikli Öğrenme Yaklaşımı’nın Akademik Başarıya Etkisi Üzerine Yapılan Lisansüstü Çalışmaların İncelenmesi

Şefreş NASANLI KALENDER, Mehmet MUÇU, Yahya KURNAZ, Yasemin ELGÖRMÜŞ, Sıtkı TIRAK, Ayhan ELGORMUS, Yasemin KÖYLÜ

Okul Yöneticilerinde Yenilikçi Davranış Düzeylerinin İncelenmesi

Emrah TAN, Muhsin ÇELİK, Haşim ÇEKEN, Nurgül ÇELİK, Metin ATLI, Evrim MAÇO ERDURUCAN, Esra EŞBAK