Arap Dünyasında Selefilik ve Selefi Hareketler

Selef-i sâlihîn; her bakımdan insanlık için örnek olan peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s.a.s), sahâbeleri ve tâbiîni de içine alan ilk dönem Müslümanlarını ifade etmektedir. Selefiye akımını benimseyenlerin amacında bir öze dönüşün olduğu bilinmektedir. Ancak bu amaç, tarihsel süreç içinde farklı olgular olarak karşımıza çıkmaktadır. Selefilik, İslam dünyasında yüzyıllarca üzerinde tartışılan bir konu olmuştur. Bu çalışma Arap ülkelerindeki selefi akımların ortaya çıkışını, benimsedikleri düşünce ve ideolojileri, tarihsel süreçte selefiler içinde meydana gelen sosyal, siyasal, fikirsel açıdan değişim ve dönüşümleri, bölünme ve parçalanmaları, Arap Baharı'nın Arap ülkeleri üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Arap ülkelerinin sosyal, ekonomik ve siyasi olarak birbirinden farklılıklarını ve selefi olguların bu farklılıklar üzerindeki etkilerini konu edinmektedir. Ayrıca Suudi Arabistan’ın selefi-vehhabi düşünceyi diğer ülkelere yayma politikası ve sonuçları anlatılmaktadır.

___

  • Bodur H. E. (2003). “Vahhabi Hareketi ve Küresel Terör”, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2 s.7-20
  • Bodur H. E.(2004). “Orta Asya'da Militan İslamcı Hareketler ve Vahhabilik”, Dini Araştırmalar; Cilt: 7, s. 20, ss. 195-204.
  • Büyükkara M. A. (2012). "Vehhâbîlik" Maddesi, TDV İslâm Ansiklopedisi, Cilt: 42. 611- 615.
  • Çakmaktaş, N. (2015). “Mısır’da Selefiliğe Toplumsal Tercih ve Nedenleri”, Akademik Orta Doğu, Cilt: 9, Sayı 2.
  • Lacroix, S. Zemanu’s-Sahve: el- Harekâtu’l-İslâmiyyetu’l-Mu’âsiratu fi’s-Su’ûdiyye, (Beyrut: eş-Şebeketü’l-‘Arabiyye li’l-Ebhâs ve’n-neşr.)
  • Özervarlı, M. S. (2009). "Selefiyye" Maddesi, TDV İslâm Ansiklopedisi, Cilt: 36, s. 399-402.
  • Şöhret M. (2012). “Ulus Devletsiz Devlet Sistemi: Lübnan Modeli”. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 5, Sayı 1, Haziran (s. 85-107)