7 NUMARALI AMASYA ŞER’İYYE SİCİLİNİN TANITIMI

Şer’iyye sicilleri tarihe ışık tutması açısından birinci el kaynak niteliğindedirler. Yazıldıkları bölgeye dair sosyo-kültürel, ekonomik ve iktisadi bilgiler vermektedirler. Osmanlı Devleti, her idari birimdeki mahkeme kayıtlarını, Şer’iyye Sicili ismiyle tutmaya özen göstermiştir. Bu kayıtları kadılar tutmuştur. Kadıların tuttuğu kayıtlar iki çeşit olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilk kısmı mahalli olayların kayıtları yani Sicili Mahfuz, ikincisi ise merkezden taşraya gönderilen belge türlerinin kayıtları yani Sicili Mahfuz Defterlü’dür. 7 Numaralı Amasya Şer’iyye Sicili, Amasya da 1648-1649 yıllarına ait adli, idari, sosyal ve iktisadi bilgileri vermekle birlikte o dönemin mahalleleri, köyleri, nahiyeleri ve kazaları hakkında da bilgi vermektedir. Bu çalışmamızda 7 Numaralı Amasya Şer’iyye Sicili’ni tanıtıp içeriği hakkında bilgi vermeye çalıştık. 
Anahtar Kelimeler:

Amasya Şer’iyye, Sicili, Kadı

___

  • KÜTÜKOĞLU, Mübahat S., Osmanlı Belgelerinin Dili (diplomatik), Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, İstanbul, 1994
  • Gedikli, Fethi, (2007). “Şer’iyye Sicillerinin Hukuk Tarihi Açısından Önemi ve Sicillere Dayalı Araştırmalar”, İslam Araştırmaları Dergisi: 71-96.
  • 7 Numaralı Amasya Şer’iyye Sicili, Başbakanlık Osmanlı Arşivi