DERLEYENİ MEÇHUL MENSUR BİR MECMUA ÖRNEĞİ

Manzum veya mensur çeşitli hacimde ve muhtelif türdeki metinlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan mecmualar, dikkate değer bilgiler içeren klasik kaynaklar arasındadır. Tertip hususiyetleri ve içerdikleri malzeme itibarıyla çeşitli şekillerde tasnif edilen bu eserler, yazıldıkları dönemde rağbet görmüş birçok edebî ürünün günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Mecmualar bu bakımdan edebiyat tarihi için oldukça kıymetlidir. Toplayıcısı çoğunlukla meçhul olan bu eserlerin yurt içi ve yurt dışı kütüphanelerinde çok sayıda örneği mevcuttur. Bu örneklerin klasik Türk edebiyatı açısından bakıldığında en göze çarpan kısmını şiir mecmuaları oluşturur. Ancak mensur metinlerin derlenmesiyle meydana getirilen mecmualar da mirasın önemli bir parçasıdır. Bu yazıda ele alınacak olan Süleymaniye Ktp. Yazma Bağışlar 1457 numarada kayıtlı mecmua da içerisinde sekiz farklı metnin yer aldığı mensur bir eserdir. Çalışmada önce mecmua hakkında genel bilgiler verilecek ve daha sonra eserin muhtevası üzerinde durulacaktır.

___

  • AYNUR, Hatice vd. (haz.) (2012). Eski Türk Edebiyatı Çalışmaları VII: Mecmûa: Osmanlı Edebiyatının Kırkambarı, İstanbul: Turkuaz Yayınları.
  • ÇAKIR, Müjgân (2013). "Büzürcmihr-i Hakîm'in Nûşirevân-ı Âdil Adına Yazdığı Zafer-nâme'nin Türkçe Tercümeleri Üzerine Bir Değerlendirme ve Bir Zafer-nâme Tercümesi", Ahmet Atillâ Şentürk Armağanı, edt. Ahmet Kartal-Mehmet Mahur Tulum, İstanbul: Akademik Kitaplar.
  • GIYNAŞ, Kamil Ali (2011). "Şiir Mecmuaları Hakkında Yapılan Çalışmalar Bibliyografyası", Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Konya, 25: 245-60.
  • GÜRBÜZ, Mehmet (2013). "Osmanlı Şiirinin Hazineleri: Mecmualar ve Cönkler Çalıştayı", Turkish Studies, Ankara, VIII/1: 2947-9.
  • Mecmua, Süleymaniye Ktp. Yazma Bağışlar, Nu. 1457, 95 vr.
  • UZUN, Mustafa (2003). "Mecmua", TDV İslam Ansiklopedisi, Ankara, XXVIII: 265-8.