Sirozlu hastalarda subklinik hepatik ensefalopati sıklığı ve klinik önemi

Giriş ve amaç: Bu çalışmada sirozlu hastalarda subklinik hepatik ensefalopati sıklığı araştırıldı. Gereç ve yöntem: Çalışma 75 sirozlu olgu ile bu olgularla benzer yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyinde olan sağlıklı 75 olguda yapıldı. Subklinik hepatik ensefalopati sıklığını saptamak için psikometrik testlerden Number Connection Test ile elekrofizyolojik testlerden somatosensoriel uyarılmış potansiyel, görsel uyarılmış potansiyel ve beyinsapı uyarılmış potansiyel testleri uygulandı. Ayrıca bu hastalara görüntüleme yöntemlerden elektroensefalografi ve “magnetic rezonans imaging” incelemeleri yapıldı. Bulgular: Psikometrik testlerden Number Connection Test %22, elektrofizyolojik testlerden somatosensoriel uyarılmış potansiyel % 44, beyinsapı uyarılmış potansiyel % 2.7 ve görsel uyarılmış potansiyel % 2.7 olguda anormal bulgu verdi. Görüntüleme yöntemlerinden elektroensefalografi % 5.3 ve magnetic rezonans imaging % 32 olguda anormal bulundu. Bu sonuçlar aşikar ensefalopati olmaksızın sirozlu hastaların bir kısmında subklinik hepatik ensefalopatinin mevcut olduğunu ve bu olguların kolaylıkla karaciğer komasına girebileceklerini düşündürmektedir. Sonuç: Kanımızca özellikle motorlu araç kullanımı, makina işletme gibi ağır sorumluluk gerektiren işlerde çalışan sirozlu hastalarda subklinik hepatik ensefalopatinin araştırılması, tedavi edilmesi ve bu olguların daha yakından izlenmesi gerekmektedir.

The frequency of and clinical importance subclinical hepatic encephalopathy in cirrhotic patients

Background and aim: In this study, the frequency of subclinical hepatic encephalopathy in cirrhotic patients was investigated. Methods: Seventy five cirrhotic patients and 75 healthy controls of the same age, sex and education level were included. In order to diagnose subclinical hepatic encephalopathy, the number connection test-A as a psychometric test, and somatosensory evoked potential, visual evoked potential and Brain-stem auditory-evoked potential as electrophsiological tests were used. Electroencephalography and magnetic resonance imaging procedures were performed on each patient. Results: Abnormal results for number connection test-A, somatosensory evoked potential, brainstem auditory-evoked potantial and visual evoked potential were 23%, 44%, 2.7% and 2.7% respectively. The frequency of abnormality as diagnosed by electroencepholography and magnetic resonance imaging were 5.3% and 32% respectively. The results indicated that subclinical hepatic encephalopathy was potentially present in some cirrhotic patients and that some of them might progress to overt hepatic coma. Conclusions: Periodic follow-up of these patients is necessary due to the negative effects that subclinical hepatic encephalopathy may have on physical tasks such as driving and manual work.
Akademik Gastroenteroloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6629
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Jülide Gülay Özler
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnflamatuvar barsak hastalığında Hepatitis-B aşılamasının etkinliği

Selçuk DİŞİBEYAZ, Aygül TÜRKMEN, Erkan PARLAK, Gül SAYDAM, Aysel ÜLKER

Karaciğer tümörlerinin tedavisinde radyofrekans ablasyon

Cüneyt AYTEKİN, Ali FIRAT, Fatih BOYVAT, A. Muhteşem AĞILDERE, Sedat BOYACIOĞLU

Akalazya-Bir olgu sunumu nedeniyle

Emel YAMAN, Filiz EKŞİ, Altay KANDEMİR, Murat TÖRÜNER, Selim KARAYALÇIN, Ali ÖZDEN, Ayşe ERDEN

Tuberküloz peritonit yüksek albumin gradientli asitle seyredebilir mi? Olgu sunumu

Ahmet Kemal GÜRBÜZ, Yusuf YAZGAN, Şaban ÇAVUŞLU, Şükrü YILDIRIM, Melih ÖZEL, Hüsnü ALTUNAY

Nonalkolik steatohepatitte histolojik hasarı öngörüde klinik ve laboratuvarın yeri

Bahattin ÇİÇEK, Dilek OĞUZ, Esra ERDEN, Tülin ŞAHİN

Kolorektal karsinomlarda nöroendokrin diferansiyasyon benzeri değişiklikler ve prognostik önemi

Pınar ATASOY, Nazan BOZDOĞAN, Arzu ENSARİ

Hepatosellüler karsinomada α−fetoprotein ve plazma anormal proteinin tanısal değeri

Dilek OĞUZ, Orhan SEZGİN, Selime AYAZ, Bahattin ÇİÇEK, Gönül GÜRKAYNAK, Gülay TEMUÇİN, Burhan ŞAHİN

Portal hipertansiyon ve retinitis pigmentoza ile birliktelik gösteren Gaucher hastalığı vakası (olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi)

Çetin KARACA, Gülistan BAHAT, Kadir DEMİR, Filiz AKYÜZ, Ahmet DANALIOĞLU, Fatih BEŞIŞIK, Yılmaz ÇAKALOĞLU, Uğur ÇEVİKBAŞ, Atilla ÖKTEN

Primer epiploik apendagitis: Bilgisayarlı tomografi bulguları

Kıvılcım YAVUZ, Çetin ATASOY, Serdar AKYAR, Ayhan KUZU

Dört olgu nedeniyle değişken immün yetersizlik sendromu

Skender TELAKU, Murat TUNCER, Yusuf ERZİN, Aykut ÇELİK, Kadir BAL, Hülya UZUNİSMAİL, İbrahim YURDAKUL, Ergün OKTAY