KİTAP İNCELEMESİ: DÜNYANIN TEKDÜZELEŞMESİ MÜPHEMLİK VE ÇEŞİTLİLİK KAYBI ÜZERİNE

Bauer’in temel tezi; yaşadığımız dünyanın din, sanat, siyaset ve doğa gibi birçok alanda var olan müphemliğini, çeşitliliğini ya da çokanlamlılığını gittikçe kaybettiği, bunun sonucunda da insanlık olarak tekdüzeliğin, tek anlamlılığın ve kayıtsızlığın yaygınlaştığı hoşgörüden uzak bir ortama mahkûm olduğumuzdur. Kitabın Türkçe çevirisi, Tahsin Görgün’ün takdimi ile başlamaktadır. Görgün burada kitabın genel tezi etrafında kısa bir tanıtımını yaptıktan sonra, Bauer’in hakikat kavramını ele alış biçimine, İslam’ın hakikat anlayışı etrafında genel bir eleştiri getirmektedir. Takdimden sonra kitabın on bölümden oluşan ana başlıklarına geçilmektedir. Bu başlıklarda Bauer; “çeşitlilik”, “tekdüzelik”, “müphemlik”, “fundamentalizm”, “kayıtsızlık”, “otantiklik”, “özdeşlik” gibi bir dizi kavramı kültür, din, sanat ve politika ile ilişkilendirerek ele almaktadır. Aşağıda söz konusu kavramlar ve ilişkiler üzerinden kitabın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Bauer, Müphemlik, Çeşitlilik

Thomas Bauer, The Uniformity of the World, Ambiguity and the Loss of Diversity

Bauer's main thesis; that the world we live in gradually loses its ambiguity, diversity or polysemy existing in many fields such as religion, art, politics and nature, and as a result, we as humanity are condemned to an intolerant environment where monotony, univocity and indifference become widespread. The Turkish translation of the book begins with the introduction of Tahsin Görgün. After making a brief introduction of the book around the general thesis, Görgün makes a general criticism of Bauer's approach to the concept of truth, around the Islamic understanding of truth. After the introduction, the main headings of the book consisting of ten chapters are passed. In these titles, Bauer; It deals with a number of concepts such as “diversity”, “uniformity”, “ambiguity”, “fundamentalism”, “indifference”, “authenticity”, “identity” by associating them with culture, religion, art and politics. Below is a general evaluation of the book based on the aforementioned concepts and relationships.

___

  • Baudrillard, J. (1991). Sessiz Yığınların Gölgesinde Ya Da Toplumsalın Sonu. (O. Adanır, Çev), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Baudrillard, J. (2021). Tüketim Toplumu. (N. Tutal ve F. Keskin Çev), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bauer, T. (2019). Müphemlik Kültürü ve İslam Farklı Bir İslam Tarihi Okuması. (T. Bora, Çev), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bauer, T. (2021). Dünyanın Tekdüzeleşmesi Müphemlik ve Çeşitlilik Kaybı Üzerine. (M. Kaya, Çev), İstanbul: Albaraka Yayınları.
  • Bauman, Z. (2020). Modernlik ve Müphemlik. (İ. Türkmen Çev), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Görgün, T. (2021). Takdim. Dünyanın Tekdüzeleşmesi Müphemlik ve Çeşitlilik Kaybı Üzerine içinde (M. Kaya, Çev), İstanbul: Albaraka Yayınları.
  • Jameson, F. (2011). Postmodernizm Ya Da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı. (N. Plümer ve A. Gölcü Çev), İzmir: Nirengi Kitap.
  • Taylor, C. (1995). Sources Of The Self: The Making Of The Modern Identity. Cambridge: University of Cambridge Press.