Sürdürülebilirlik Uygulaması Olarak Yeşil Bina ve LEED Sertifikasyonu Üzerine Türkiye’de İnşaat Sektöründe Bir Çalışma

Teknolojinin gelişmesiyle enerji bağımlılığının artması, gittikçe yoğunlaşan çevresel tahribatları ve doğal kaynakların tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasını beraberinde getirmiştir. Bu sorunlarla mücadeleyi sağlamaya yönelik olarak, özellikle 1997 yılı Kyoto Protokolü’nden itibaren uluslararası bir çerçeve çizilme süreci başlatılmıştır. Bu doğrultuda, işletmelere toplumsal ve çevresel sorumluluklar yüklenmiştir. Dünyada yüksek oranda enerji tüketimine neden oldukları için inşaat sektöründeki şirketler bu sorumlulukların yüklendiği işletmeler arasındadır. Bunun sonucunda, inşaat sektöründe sürdürülebilirlik çalışmalarının önem kazandığı görülmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmaları arasında sürdürülebilir yapılanma ve yeşil bina uygulamaları dikkat çekmektedir. Sürdürülebilirlik konusunda başarı için standartların konulması ve ölçüm yapılması yoluyla sürecin izlenmesi gereklidir. Bu kapsamda, bazı ülkeler tarafından çeşitli sertifikasyonlar hazırlanmıştır. Bunlardan LEED sertifikasının, uluslararası düzeye ulaştığı ve Türkiye dahil çok sayıda ülke tarafından kullanıldığı görülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye’de sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında inşaat sektöründe, kaynaklarda yer alan yeşil bina ve LEED sertifikasyon uygulaması verilerini inceleyerek mevcut durumu ortaya koymaktır. Çalışma sonucunda, 2020 yılı dahil, Türkiye’de 428 LEED sertifikası almış proje olduğu görülmektedir. LEED sertifikasyonunu kullanan 167 ülke arasında Türkiye ilk on ülke arasında yer almaktadır. Bununla beraber, LEED sertifikalı yeşil bina uygulamaları sadece az sayıda şehirle ya da büyük şehirlerle sınırlı kalmamış ve 34 şehire yayılmıştır. Bu durum, sürdürülebilirlik konusunda farkındalığa sahip olma açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirilebilir.

___

  • Yücel Işıldar, G., & Gökbayrak, A. (2018). Yeşil Binalarda Belgelendirme Ölçütlerinin Ülkelerin Gelişmişlik Düzeyine Göre Değerlendirilmesi. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7(1), 46–57. https://doi.org/10.28948/ngumuh.384585
  • Gök, M., & Yiğit, S. (2017). Türkiye’deki Büyükşehirlerin Sürdürülebilirlik Kriterleri Açısından İncelenmesi. Yönetim Bilimleri Dergisi, 15(30), 253–273.
  • Bozlağan, R. (2005). Sürdürülebilir Gelişme Düşüncesinin Tarihsel Arka Planı. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
  • Güzelkokar, O., & Gelişen, G. (2019). Mevcut Yapıların Sürdürülebilir Yeşil Binalara Dönüştürülmesi. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(2), 76–90.
Akademia Doğa ve İnsan Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Recep KÜLCÜ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ekolojik Pazarlama Kapsamında Organik Ürün Üreten İşletmelerde Etkinlik Ölçümü: Çay İşletmesi Örneği

Yusuf ERSOY, Ali TEHCİ, Salih YILDIZ

SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ ÜZERİNE BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Fadime Çiğdem ZENCİRCİ, Belma KEKLİK

Okul Dışı Öğrenme Ortamı Olarak Doğa Eğitiminin Çevre Bilgisi ve Tutum Üzerine Etkisi

Fatma BAKAR, Çağrı AVAN, Bahattin AYDINLI, Fatih ŞEKER, Burhan TURGUT

HAYVAN HAKLARI VE YABAN HAYATI GEÇİTLERİ

Osman ZEYBEK, Abdulsamet KESER, Yalcin YİLDİRİM

18-24 YAŞ ARALIĞINDAKİ GENÇLERİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: SİNOP GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ

Zeynep ULUS, Abdullah IŞIK

Toplumu Yeniden Düşünmek: Hayvanların Sosyolojideki Konumu

Eylül Tuğçe ALNIAÇIK ÖZYER

Biogas Potential, CO2 Emission and Electrical Energy Equivalent from Animal Waste in Burdur, Turkey

Kazım KUMAŞ, Ali Özhan AKYÜZ

Sürdürülebilirlik Uygulaması Olarak Yeşil Bina ve LEED Sertifikasyonu Üzerine Türkiye’de İnşaat Sektöründe Bir Çalışma

Aslı ÇİLLİOĞLU KARADEMİR, Aybars DAĞ

İlkokul Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Arefe YURTTAŞ, Eda ERDAŞ KARTAL

Katı Atık Depolama Alanlarının Islahı ve Analizi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği

Alper SAĞLIK, Yavuz Selim DOMAÇ, Şeyda Nur REYHAN, Furkan AVCI, Fatoş KARTAL, Dilan ŞENKUŞ