SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ ÜZERİNE BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Sağlıklı Kentler Projesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm bölgelerinde aktif girişimleri olan küresel bir programdır. Bu araştırmanın amacı, Batı Akdeniz Bölgesi’nde sağlıklı kentler projesinin gelişimine etki eden faktörleri SWOT-AHP yöntemi ile tespit etmektir. Batı Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Antalya, Isparta ve Burdur illerinin ayrı ayrı güçlü ve zayıf yönleri; fırsat ve tehditleri incelenerek genel olarak Batı Akdeniz Bölgesi’nin en güçlü, en zayıf yönlerinin ortaya konması; en önemli fırsatlarının ve tehditlerinin belirlenerek gerekli önlemlerin alınması konusunda öneriler sunulması araştırmanın amaçları arasındadır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; SWOT grupları arasında en yüksek ağırlık değerini fırsatlar (%35,41) alırken, güçlü yönler ikinci (%22,51), tehditler üçüncü (%22,16) ve zayıf yönler (%19,92) son sırada yer almıştır. SWOT gruplarında güçlü yönler dikkate alındığında; en yüksek ağırlık değerini (%22,20) zorunlu aşıları tamamlanmış çocuk oranının yüksek olması alırken, en düşük ağırlık değerini yabancı dilde temel sağlık hizmeti verilmesi (%2,10) almıştır. Zayıf yönlerde en yüksek ağırlık değerini alan faktör 17 yaş ve altındaki kadın nüfus doğum oranının fazla olması (%25,87) iken en düşük ağırlık değerini hastanelerde yabancı dilde sağlık hizmeti verilmemesi (%7,24) almıştır. Fırsat faktörleri ağırlık düzeyleri incelendiğinde; en yüksek ağırlık değerini alan faktör (%33,42) hekim başına düşen hasta sayısının düşük olması olurken, en düşük ağırlık değerini (%14,27) hemşire başına düşen hasta sayısının düşük olması almıştır. Tehdit faktörleri dikkate alındığında ise en yüksek ağırlık değerini (%27,64) 0-14 yaş aralığındaki bireylerin ölüm oranının yüksek olması alırken, işsizlik oranının sınır değerde olması (%12,21) en düşük ağırlık değerini almıştır.

___

  • Belli, A. (2019).Türkiye’de Sağlıklı Kentler ve Büyükşehir Belediyeleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz. Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 10(17), 1-13.
  • Keller, I. and Kalache, A. (1997).Promoting Healthy Aging İn Cities: The Healthy Cities Project in Europe, Journal of Cross Cultural Gerontology, 12(1), 287–298.
  • Sevim, E, (2019).Türkiye’de Medikal Turizmin SWOT- AAS İle İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.
  • Saaty, T. L, (1980). The Analytic Hierarchy Process, McGraw-Hill International Book Company, New York, 285-308
  • Saaty, T. L. (1988). What is the Analytic Hierarchy Process? Mathematical Models for Decision Support, 109–121
  • Saaty, T. L. (1994), How to Make a Decision: The Analytic Hierarchy Process. Interfaces, 24(6), 19–43.
  • Webster, P. and Lipp, A. (2009), The evolution of the WHO city health profiles: a content review, Health Promotion International, 24(1), 56-63
  • Sharma, B. And Nam, E. (2017) “A Healthy City Project: A Case Study of Wonju City, South Korea and its Relevance to the Cities in Nepal”, Journal of Gandaki Medical College-Nepal, 10(1): 34-42.
  • https://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/urban-health/who-european-healthy-cities-network/what-is-a-healthy-city
Akademia Doğa ve İnsan Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Recep KÜLCÜ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Dışı Öğrenme Ortamı Olarak Doğa Eğitiminin Çevre Bilgisi ve Tutum Üzerine Etkisi

Fatma BAKAR, Çağrı AVAN, Bahattin AYDINLI, Fatih ŞEKER, Burhan TURGUT

Ekolojik Pazarlama Kapsamında Organik Ürün Üreten İşletmelerde Etkinlik Ölçümü: Çay İşletmesi Örneği

Yusuf ERSOY, Ali TEHCİ, Salih YILDIZ

Toplumu Yeniden Düşünmek: Hayvanların Sosyolojideki Konumu

Eylül Tuğçe ALNIAÇIK ÖZYER

Katı Atık Depolama Alanlarının Islahı ve Analizi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği

Alper SAĞLIK, Yavuz Selim DOMAÇ, Şeyda Nur REYHAN, Furkan AVCI, Fatoş KARTAL, Dilan ŞENKUŞ

Biogas Potential, CO2 Emission and Electrical Energy Equivalent from Animal Waste in Burdur, Turkey

Kazım KUMAŞ, Ali Özhan AKYÜZ

Sürdürülebilirlik Uygulaması Olarak Yeşil Bina ve LEED Sertifikasyonu Üzerine Türkiye’de İnşaat Sektöründe Bir Çalışma

Aslı ÇİLLİOĞLU KARADEMİR, Aybars DAĞ

İlkokul Öğrencilerinin Çevreye Yönelik Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Arefe YURTTAŞ, Eda ERDAŞ KARTAL

18-24 YAŞ ARALIĞINDAKİ GENÇLERİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: SİNOP GENÇLİK MERKEZİ ÖRNEĞİ

Zeynep ULUS, Abdullah IŞIK

HAYVAN HAKLARI VE YABAN HAYATI GEÇİTLERİ

Osman ZEYBEK, Abdulsamet KESER, Yalcin YİLDİRİM

SAĞLIKLI KENTLER PROJESİ ÜZERİNE BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE BİR ARAŞTIRMA

Fadime Çiğdem ZENCİRCİ, Belma KEKLİK