SOSYAL İÇERİKLİ REKLAMLARIN İZLENİRLİK DURUMLARI: AFYONKARAHİSAR İLİ ÖRNEĞİ

Günümüz dünyasının en çok tükettiği ürünlerden biri reklamlardır. Reklamlar kendi içerisinde ayrışmaktadır: Bunlardan biri, sosyal içerikli reklamlardır. Sosyal içerikli reklamlar eğitim, sağlık, şiddet, trafik gibi belirli konular hakkında farkındalık kazandıran ve olası sorunların çözümüne dair bilgilendiren içeriklerden oluşmaktadır. Daha kaliteli bir yaşam sürdürülmesi yönünde mesajlar veren sosyal içerikli reklamlar ile, toplumsal ve evrensel faydaya yönelik belirli değerlerin bireylere kazandırılması, tutum ve/veya davranış değişiminin gerçekleşmesi hedeflenmektedir. Farklı mecralarda mesajlarını ileten sosyal içerikli reklamların, izlenirlik durumuyla ilgi durumu arasındaki ilişkinin belirlenmesinin, söz konusu reklamların hedeflerini ne ölçüde gerçekleştirdiğini belirlemeye yönelik katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada sosyal içerikli reklamların, ortaöğrenim öğrencileri tarafından izlenirlik düzeylerinin ilgi düzeylerini ne ölçüde etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama modellerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, araştırmanın çalışma evrenini Afyonkarahisar il merkezindeki ortaöğretim kurumları, örneklemini ise 2018-2019 öğretim yılında Kâmil Miras Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde öğrenim gören 388 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada sosyal içerikli reklamlara yönelik ilginin cinsiyete ve sınıfa göre farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Ayrıca sosyal içerikli reklamlara yönelik ilginin sosyal içerikli reklamları izleme sıklığına göre farklılaştığı; başka bir ifade ile sosyal içerikli reklamları izleme sıklığı arttıkça, öğrencilerin sosyal içerikli reklamlara yönelik ilgi düzeyinin de arttığı belirlenmiştir.

___

  • Alemdar, K. ve Erdoğan, İ. (1994). İletişim ve Toplum. İstanbul: Bilgi Yayınevi.
  • Altunışık, R. Coşkun, R. Bayraktaroğlu, S. Yıldırım, E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (3. bs.). SPSS Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Aziz, A. (1982). Toplumsallaşma ve Kitlesel İletişim. Ankara: Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Yayınları.
  • Becer, E. (2002). İletişim ve Grafik Tasarım (3. bs.). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • DeJong, W. ve Winsten, J. A. (1990). The Use Of Mass Media in Substance Abuse Prevention, Health Affairs, 9, 30-46.
  • Elden, M. (2015). Reklam ve Reklamcılık (3. bs.), İstanbul: Say Yayınevi.
  • George, D. ve Mallery, M. (2010). Adım Adım Windows için SPSS: Basit Bir Kılavuz ve Referans, 17.0 güncellemesi (10a ed.) Boston: Pearson.
  • Fiske, J. (1996). İletişim Çalışmalarına Giriş, Süleyman İrvan (çev), Ankara: Bilim Sanat Yayınları.