Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Öğrenilmesi Gereken En Önemli Konunun Ne Olduğuna İlişkin Düşünceleri (Kırşehir İli Örneği)

Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının, fen ve teknoloji dersi ile ilk defa karşılaşacak olan ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin bu derste ne öğrenmeleri gerektiği üzerine fikirlerini belirlemektir. Bu amaçla sınıf öğretmeni adaylarına, ilköğretim 4. sınıf öğrencisinin fen ve teknoloji dersinde öğrenmesi gereken en önemli konunun ne olduğu gerekçesi ile sorulmuş, alınan cevaplar betimsel olarak tanımlanmıştır. Çalışmanın evrenini Ahi Evran Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği A.B.D.’nda öğrenim gören 3. sınıf öğrencileri, örneklemini ise bu evrenden seçilen 71 kişi oluşturmuştur. Cevaplar doğrultusunda öğretmen adayları, en çok biyoloji, daha sonra ise kimya ve fizik konularının öğrenilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Gerekçeleri, öğretmen adaylarının kendi ifadeleri verilerek ayrıntıları ile sunulmuştur. Öğretmen adaylarının öğrenilmesini gerektiğini düşündükleri konular, öğrencilerin öğrenmek istedikleri konular ile örtüşmektedir. Öğrenciler de öğretmen adayları da, en önemli konunun biyoloji olduğu üzerinde yoğunlaşmışlardır. Öğrencilerin merak ettikleri ve öğretmenlerin öğrenilmesi gerektiğini düşündükleri konular yakından uzağa, somuttan soyuta ilkesini doğrulamaktadır.

The Opinion of Preservice Teachers' What the Most Important Subject is Which Should be Learned in Science and Technology Lessons

The purpose of this study is to determine the opinions of preservice teachers about what the 4.grade students should learn in science and technology lesson who takes the subject for the first time. In this aim, according to preservice teachers, the question, what the most important subject is, which the 4. class students should learn, and its reasons, is asked. Universe of this study is consist of 3th. grade students of Candidate Teaching of Ahi Evran University. Also, the sample of this study is formed by the 71 students who are chosen randomly. Findings from this study are investigated as a descriptive, then these are classified the areas of biology, physic, and chemistry, lastly, these findings are investigated in the area of units. According to answers of candidates, it is mentioned that the students should learn biology at most, and then they should learn physic and chemistry. Their reasons are presented with the teacher’s own descriptions and details. The opinions of candidates and elementary school students have similarities. Both teachers and students share the same ideas of the most important subject is biology, and then chemistry and physics, which should be learned. The subjects, which the students are curious about, and the teachers want to teach confirm the principle of from the close to the far and from the concrete to the abstract.

___

  • Baram-Tsabari, A., Sethi R. J., Bry L., Yarden, A. (2006). Using questions sent to an ask-a-scientist site to identify children's interests in science. Science Education, 90(6), 1050 - 1072.
  • Çepni, S., Küçük M., Ayvacı, H.Ş. (2006). İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersine karşı ilgilerinin belirlenmesi. IV. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiriler Kitabı, Cilt I: 258-265.
  • Gallagher, S.A. (1994). Middle school classroom predictors of science persistence. Journal of Research in Science Teaching, 31(7), 721–734.
  • Gürkan, T., Gökçe, E. (2000). İlköğretim öğrencilerinin fen bilgisi dersine yönelik tutumları. IV. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Hacettepe Üniversitesi: Ankara.
  • Haladyna, T., Olsen, R. and Shaughnessy, J. (1982). Relations of student, teacher and learning environment variables to attitudes toward science. Science Education, 66(5), 671–687.
  • Harlen, W. and Holroyd, C. (1997). Primary Teachers’ Understanding of Concepts of Science: İmpact on Confidence and Teaching. International Journal of Science Education, 19(1), 93–105.
  • Laçin Şimşek, Canan.(2007). Öğrenciler fen ve teknoloji dersinde ne öğrenmek istiyorlar? IV.Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu Bildiriler Kitabı. S:39-42.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (1999). 2000 yılında Milli Eğitim. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı. A.Ç.E.M ve 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası. Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (2005). İlköğretim 1-5.sınıf programları tanıtım el kitabı. Milli Eğitim Müdürlüğü Basımevi, Ankara.
  • Osborne, J. and Sımon, S. (1996). Primary science: past and future directions, Studies İn Science Education, 26, 99–147.
  • Pıntrıch, P. R. and Schunk, D. H. (1996). Motivation in education: theory, research and applications (Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall).
  • She, H. and Fisher, D. (2002). Teacher communication behavior and its association with students’ cognitive and attitudinal outcomes in science in taiwan. Journal of Research in Science Teaching, 39(1), 63–78.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İlk ve Ortaöğretim Kurumlarında Velinin Okul Yönetimine Katılımı

Sadık KARTAL

Eğitim Fakültelerinde Ortak Ders Olarak Okutulan Yabancı Dil Derslerinde Öğrencilerin Bilişsel Hazırbulunuşluk Düzeylerinin Akademik Başarıya Etkisi

Menderes ÜNAL, M. Çağatay ÖZDEMİR

Sosyal Bilgiler Derslerinde Öğretmen ve Öğrenci Soruları (Kırşehir Örneği)

Rüştü YEŞİL

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN FEN DERSLERİNDEKİ TARTIŞMACI EĞİLİMLERİNİN GELİŞİM

Osman Nafiz KAYA, Ziya KILIÇ

HİZMET İÇİ EĞİTİME KATILAN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETİM TEKNİKLERİNE İLİŞKİN BİLGİLERİNDEKİ DEĞİŞİMİN TESBİTİ: TEKİRDAĞ ÖRNEĞİ

Fatma ÖNEN, Mehpare SAKA, Aytekin ERDEM, Gürcan UZAL, Ayla GÜRDAL

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNDE ÖĞRENİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ KONUNUN NE OLDUĞUNA İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ KIRŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ

Pınar GÜLER

EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE ORTAK DERS OLARAK OKUTULAN YABANCI DİL DERSLERİNDE ÖĞRENCİLERİN BİLİŞSEL HAZIRBULUNUŞLUK DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ

Menderes ÜNAL, Çağatay ÖZDEMİR

Gazete Haberlerinin Coğrafya Öğretimindeki Önemi

Cemile KARADENİZ, Hilmi DEMİRKAYA, Necati TOMALI

Canlılar Bilimi Konusunda TIMSS-R (1999) Soruları ile LGS (1999) Sorularının Karşılaştırmalı Analizi

Özlem AFACAN, Hasret NUHOĞLU

Development of Elementary School Students' Argumentativeness in Science Courses

Osman Nafiz KAYA, Ziya KILIÇ