ENGELLİ BİREYLERİN EĞİTİLMESİNE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı engelli bireylerin eğitilmesine ilişkin tutumların belirlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek elde etmektir. Ölçek geliştirme çalışması Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören 150 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Güvenirlik çalışması sonrasında 20 maddeye indirgenen ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.89’dur. Yapı geçerliği için başvurulan KMO Barlett katsayısı 0.79 olarak saptanmıştır. Faktör analizi sonucunda ölçeğin beş faktörde toplandığı ve belirlenen faktörlerin varyansın % 61,78 ’ini açıkladığı saptanmıştır. Elde edilen bulgulara dayanarak yapı geçerliliğine sahip, 20 madde ve 5 faktörlü yapıya sahip bir ölçek oluşturulmuştur. Geliştirilen ölçek alanda yürütülecek araştırmarda ve engelli bireylerin eğitim gördüğü kurumlarda hizmet verecek personelin belirlenmesinde fikir vermesi açısından fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

Development of an Altitude Scale for the Training of Individuals with Disabilities

This study aims to develop a valid and reliable scale that is to be used for measuring the attitudes toward the raining of people with disabilities. It was carried out with 150 participants studying in the Faculty of Education at Abant Izzet Baysal University. Cronbach's Alpha reliability coefficient of the scale, reduced to 20 items after the reliability study, is 0.89. Barlett KMO coefficient for its construct validity was found to be 0.79. After the factor analysis, it was confirmed that the factors of the scale were grouped into five and the variance of the each defined factor was 61.78%. Based on the findings, 20-item scale with five-factor structure having the construct validity was developed. It is considered that this scale will be beneficial both for the research conducted in the field and for having a general idea about determining the specifications of the staff serving for the educational institutions in which people with disabilities are trained

___

  • Anderson L.W. (1988). “ Attitudes and their m easurement” in Keeves P.J. (Ed). Educational Research, Methodology and Measurement: An İnternational Handbook.
  • Bakırcıoğlu, R. (1994) İlköğretim o rtaöğretim ve yükseköğretimde r ehberlik ve psikolojik danışma . Ankara: Turh an Kitapevi Basım Yayınları.
  • Balcı, A. (1997). Sosyal bilimlerde araştırma; yöntem, teknik ve ilkeler ( 2. Bas kı). Ankara.
  • Batu, S. (1998). Özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırıldığı bir kız meslek lisesindeki öğretmenlerin kaynaştırmaya ilişkin görüş ve önerileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi.
  • Bilir, Ş. (1999). Özürlü çocuklar ve e ğitimleri, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Yayınları, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2003 ). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (3. baskı). Ankara: Pegem Akademi Y ay ınları.
  • Cavkaytar, A, (2008). Özel eğitime gereksinim duyan çocuklar ve özel eğitim. İbrahim H. Diken (Eds.) Özel eğitime gereksinimi olan çocuklar ve özel eğitim (ss:1 -26). Ankara:Pegem Akademi Yayınları.
  • Cüceloğlu, D. (1996) İnsan ve Davranışı Psikolojinin Temel Kavramları . (6. baskı). İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Ertem, Seçil (2010) Avrupa Birliği Ülkelerinde Engelliler e İlişkin Güncel Politikalar ve Uygulamalar. İzmir Ticaret Odası Yayınları.
  • Güler, N. (2012). Eğitimde ölçme ve değerlendirme (3. baskı), Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • İsman, Hande (2010). Özel Eğitim Hakkı. Öz-Veri. Türkiye Özürlüler İdaresi Başkanlığı Dergisi, Cilt (7), Sayı (2), ss:1605 -1619.
  • Kağıtçıbaşı, C. (1999) Yeni İnsan ve İnsanlar Sosyal Psikolojiye Giriş. (10. baskı). Sosyal Psikoloji Dizisi:1, İstanbul: Evrim Yayınevi.
  • MEB (1990). Milli Eğitim Bakanlığı Eğitilebilir Çocuklar İlkokul Programı, Özel Eğitim v e Rehberlik Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Özdamar, K. (2004). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 2 . Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Özgüven, İ. E. (1998) Psikolojik Testler. PDREM Yayınları, Ankara: Sistem Ofset.
  • Petty, E. R. ve Caciopp, T. J. (1996) Attitudes and Persuasion: Cla ssic and Contemporary Approaches. Ohio State Univesity, Westview Press, Oxford.
  • Tavşancıl, E. (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS İle Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • T.C. Özürlüler İdaresi Daire Başkanlığı.(1997). Özürlülük Eğitimi: To p lum Özürlülüğü Nasıl Anlıyor Temel Araştırması. 15.08.2012 tarihinde http://www.ozida.gov.tr/default20.aspx?menu=guncel&sayfa=nasilanliyor adresinden alınmıştır.
  • Tezbaşaran, A. (1 996). Likert Tipi Ölçek geliştirme Kılavuzu. An kara, Türk Psikologlar Derneği Y ay ınları.
  • Ulutaşdemir, Nilgün (2007) Engellilerin Eğitimi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, Cilt:2, Sayı:5.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEKNOGERÇEKÇİLİKLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Işıl YURDAKUL, Mehmet FIRAT

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN DRAMA YÖNTEMİ YETERLİLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yakup AKYEL, Nihat ÇALIŞKAN

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖĞRETİM ARAÇ VE MATERYALLERİNİ KULLANMALARINA İLİŞKİN ÖĞRETİM ELEMANI VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Nezih ÖNAL, Yusuf BUDAK

Psikolojik danışman adaylarının cinsel sağlık eğitimi dersine ilişkin görüşleri

Yaşar BARUT, Seher ÇELİK BALCI, Melike KOÇYİĞİT, Hatice KUMCAĞIZ

1998 VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ PROGRAMI İLE 2010 VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ EĞİTİMİ PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Metin ELKATMIŞ

İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bilgisayar öz-yeterliklerinin incelenmesi

Harun ŞAHİN, Gürkan GÖÇER

Bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının teknogerçekçiliklerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

şıl YURDAKUL IKABAKÇI, Mehmet FIRAT

Özbakım becerilerinde ebeveyn desteği envanterinin (OBEDE) geliştirilmesi ve standardizasyonu

Müge KILIÇGÜN YURTSEVER

5E ÖĞRENME MODELİ VE İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN BİYOLOJİ DERSİ BAŞARISINA ETKİSİ

Murat AKTAŞ

PSİKOLOJİK DANIŞMAN ADAYLARININ CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİ DERSİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Hatice KUMCAĞIZ, Seher ÇELİK, Yaşar BARUT, Melike KOÇYİĞİT