8. SINIF İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİNDE YARATICI DRAMA YÖNTEMİ VE ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİNİN KULLANILMASININ ÖĞRENCİ BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ

Bu araştırmada, ilköğretim 8. sınıf T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi “Lozan Barış Antlaşması” konusunda yaratıcı drama yönteminin ve altı şapkalı düşünme tekniğinin nasıl kullanılabileceğine ilişkin etkinlikler oluşturmak ve oluşturulan etkinliklerin öğrencilerin konuları öğrenme düzeylerini ve derse karşı tutumlarını yükseltip yükseltmediğini incelemek ve betimlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, deney grubuna Lozan Barış Antlaşması ile ilgili etkinlikler uygulanmış, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim teknikleri kullanılmıştır. Betimlemeli ve deneysel niteliği olan bu çalışmada T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde yaratıcı drama yönteminin ve altı şapkalı düşünme tekniğinin kullanımı gösterilmeye çalışılmış ve “Deney grubu ile kontrol grubunun öğrenim düzeyleri ve tutumları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” sorusuna yanıt aranmıştır.

The Effect Of Using The Creative Drama Method And The Six Thinking Hat Technique On Student Success And Attidudes In Eighth-Grade Revolution History And Kemalism Lesson

In this research, it was aimed to compose the activities about how creative drama teaching method and six thinking hats teaching technique can be used in “Lausanne Peace Treaty” subject in Turkish Republic Revolution History and Kemalism lesson; describe and research whether the composed activities increase the students’ learning levels or not. For this aim, the Lausanne Peace Treaty-related activities were applied on an experiment group and traditional teaching techniques were applied on a checking group. In this study, which is an experimental and descriptive, it was attempted to show the use of creative drama teaching method and six thinking hats teaching technique in Turkish Republic Revolution History and Kemalism lesson and an answer was searched for the question “Is there any meaningful difference between the learning level and attitudes of experiment group and checking group?”

___

Adıgüzel, H. Ö. (2002). Yaratıcı Drama. Ankara: Naturel Kitap Yayıncılık.

Altıkulaç, A. (2008). 8. Sınıf T.C. İnkılâp Tarihi Ve Atatürkçülük Dersinde Bir Öğretim Tekniği Olarak “Drama”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı.

Ata, B. (2002). Tarih Öğretimi Hakkında. Milli Eğitim Dergisi, 153–154. http://www.meb.gov.tr/ adresinden 15 Mayıs 2007 tarihinde alınmıştır.

Bilek E. (2009). İlköğretim Üçüncü Sınıf Hayat Bilgisi Dersinde Dramatizasyon Yönteminin Öğrencilerin Sosyal-Duygusal Uyumlarına Ve Akademik Başarılarına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Celal Bayar Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İlköğretim Ana Bilim Dalı. Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı.

Can H. A. (2005). Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin 6 Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Öğrenci Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı.

Cooper, H. (1996). Historical Thinking and Cognitive Development In The Teaching Of History. The Practice Of Teaching and Learning History. History. Hilary Bourdillon (Editor). (p. 101–122). Great Britain: The Open University. Teaching

Çuhadar, A. (2005). Edebiyata Sosyal Bilgiler Penceresinden Bakmak. Çukurova Üniversitesi. Eğitim Fakültesi. 1–19. http://egitim.cukurova.edu.tr/ adresinden 06.06.2006 tarihinde alınmıştır.

Debre İ. (2008). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Coğrafya Konularının Öğretiminde Ders Anlatım Stratejisi Olarak Dramatizasyonun Kullanılmasının Öğrencinin Başarı Düzeyine Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yeditepe Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümü.

Demircioğlu, İ. H. (2005). Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli Yaklaşımlar. Ankara: Anı Yayıncılık.

Emiroğlu, G. (2006). İlköğretim Düzeyinde İnkılâp Tarihi Ders Konularının Öğretimi: Metot ve Etkinlikler. Türk Eğitim Sisteminde Atatürkçülük ve Cumhuriyet Tarihi Öğretimi 10–11 Kasım 2005. Doğaner, Y. (Ed.). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

Göncüoğlu Ö. G. (2010). 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Demokrasinin Serüveni Ünitesinin Öğretiminde Drama ve İşbirlikçi Öğretim Yöntemlerinin Öğrenci Tutum ve Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Niğde Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İlköğretim Ana Bilim Dalı. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı.

Karakaya, N. (2007). İlköğretimde Drama ve Örnek Bir Uygulama. G. Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt 27, Sayı 1, 103–139.

Johnson, C. (2002) “Drama and Metacognition”, Early Child Development and Care, 172: 6, 595- 602.

Stradling, R. (2003). Tarihi Öğrenmek ve Öğretmek - 20. Yüzyıl Avrupa Tarihi Nasıl Öğretilmeli. (Birinci baskı) İngilizceden Çeviren: Ayfer ÜNAL. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. İstanbul

Phillips, R. (2003). Reflective Teaching Of History 11–18. London: Continuum Publication.

Philbin, M., MYERS, J. (1991). “Classroom Drama: Discourse as a Mode of Inquiry in Elementary School Social Studies”. Social Studies. 82:5 (1991:Sept./Oct.) p.179.

Uysal, Ş., Önsoy, R., Güvenç, B., Kuçuradi, İ., Kaya, S. (1987). Ortaöğretim Kurumlarında Sosyal Bilgiler Öğretimini Nasıl Daha Çağdaş Ve Verimli Hale Getirebiliriz. Ortaöğretim Kurumlarında Sosyal Bilimler Öğretimi ve Sorunları. Türk Eğitim Derneği V. Öğretim Toplantısı 13–14–15 Mayıs 1987. Poyrazoğlu, N. (Ed.). Ankara: Türk Eğitim Derneği Öğretim Dizisi.

Üstündağ, T. (2006). Temel Eğitimde Drama. Yaratıcı Drama 1985–1998 Yazılar. (İkinci Baskı). Adıgüzel, H. Ö. (Ed.). Ankara: Naturel Kitap Yayıncılık.